2013-12-20

Stark antirasistisk manifestation efter nazi-attacken i Kärrtorp

Gårdagens antirasistiska manifestation i Göteborg måste betecknas som en stor framgång. Demonstrationen, som initierats på kort varsel och av enskilda medborgare, samlade enligt polisen omkring 3 000 deltagare. Vid mötet på Järntorget var stämningen god. Jag har deltagit i många manifestationer och demonstrationer under mitt liv, men jag kan inte minnas en sådan lätthet och avslappnad glädje som nu präglade stämningen på mötesplatsen. För många blev manifestationen ett sätt att möta den frustration och den kombination av vrede och sorg som följde på nazisternas överfall på en fredlig, antirasistisk manifestation i Kärrtorp förra helgen.


Manifestationen blev något av en nationell angelägenhet, med inslag i rikspressen och SVT Aktuellt. Göteborgs-Tidningen (GT) uppmärksammande demonstrationen på tre helsidor och med live-sändning i webb-tv. Det är onekligen så att nazistattacken i Kärrtorp åstadkommit en motmobilisering mot rasism och främlingsfientlighet, en motmobilisering där väldigt många människor känner sig delaktiga. Antalet "gilla"-markeringar på min Facebook-sida där jag lagt ut några bilder från manifestationen översteg vida vad som brukar vara fallet när jag rapporterar från andra manifestationer och händelser 

Demonstrationståget var tyst och värdigt. I fackelskenet på Järntorget syntes ett och annat plakat. De många poliserna var i huvudsak sysslolösa och strök omkring och pratade med varandra och med demonstrationsdeltagarna. Hatten av för Julia Forsberg som via Facebook tillsammans med några vänner drog igång detta arrangemang och och lyckades organisera det så väldigt skickligt.På scenen sjöng Loke Nyberg sin starka Aldrig mera rädd, skriven i ett trotsigt raseri mot rasister och främlingsfientliga:
För om vanlig innebär att vara nåt av det ni är
 och dela era ideal 
då ska jag aldrig nånsin bli normal

På söndag genomförs ytterligare manifestationer, där den i Kärrtorp lär samla många många deltagare. Låt oss hoppas på ett lika värdigt och känslostarkt arrangemang, och att den motmobilisering mot rasism och främlingsfientlighet vi nu ser blir varaktig och framgångsrik. 

7 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan hålla hur många antirasistiska manifestationer som helst men ändå ökar stadigt kritiken mot Sveriges ansvarslösa invandringspolitik.
Något att hålla i minnet inför panegyriken av de demonstrationer där våldsvänstern tillåts delta.

Julia Forsberg sa...

Tack för detta inlägg, Ulf! Uppskattas verkligen :) Det var en fantastisk kväll och jag är helt överväldigad - men inte förvånad över att så många känner ett behov att visa att vi inte tänker acceptera detta längre. /Julia

Anonym sa...

Hej anonym. Ctrl V much ?

laxsill sa...

Nog kan det inte finnas någon pålitlig empiri i grund för det påståendet? Du pratar om extremt svårmätta saker.

Åke Widfeldt sa...

På måndag är det dags för ännu en antirasistisk manifestation, nu i lilla Tranemo. Samling vid ICA kl. 16. Hoppas vi blir många!
Åke Widfeldt

Dessa mina minsta bröder sa...

Bra önskar att jag var där

Anonym sa...

Och idag tågade Löfv'en, Billström och Per Westerberg m.fl bredvid svarta och rödsvarta fanor burna av såna som enligt Säpo utgör det största hotet mot demokratin.
Tjusigt.