2012-05-14

Israels ockupationspolitik tar sig allt mer förskräckliga uttryck

I dag berättar Ekot att Israel på den ockuperade Västbanken sedan början av 2011 förstört över 60 EU-finansierade biståndsprojekt, som brunnar, solpaneler, jordbruksbyggnader och vattencisterner. Israel har därutöver beslutat att demolera ytterligare 110 EU-finansierade projekt, med motiveringen att projekten saknar bygglov. Samtliga projekt ligger i det s k Område C av Västbanken, där Israel har full kontroll och rutinmässigt avslår alla palestinska ansökningar om bygglov för infrastruktur. Enligt den israeliska fredsrörelsen Peace now beviljade Israel mellan 2001 och 2007 endast 91 byggnadstillstånd för palestinier i område C, under samma tid byggdes 10 000 bostäder i israeliska bosättningar.

Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson säger till Ekot att Israels agerande är oacceptabelt, för det händer gång på gång. Uppgifterna om de förstörda EU-projekten finns i en sammanställning som den kristna biståndsorganisationen Diakonia.varit med och tagit fram.

EU:s utrikesministrar har i dag starkt fördömt Israels agerande på de ockuperade områdena och sagt att den israeliska politiken utgör ett allvarligt hot mot en tvåstatslösning. Uttalandet är såvitt jag kan bedöma ett av de starkast formulerade från EU om den israeliska politiken någonsin. Israels utrikesdepartement avfärdar å sin sida kritiken som partial, biased and one sided depiction of realities on the ground.

Det är utmärkt att EU förmår tala klarspråk om den israeliska ockupationspolitiken. Men EU:s agerande får inte stanna vid ord. Jag tillhör dem som in i det sista varit restriktiv när det gäller sanktioner mot Israel och jag har alltid avfärdat paroller om en allmän bojkott av Israel som både orealistiska och kontraproduktiva. Men i takt med att Israel slentrianmässigt avfärdar all kritik som partisk och ensidig och att ockupationspolitiken alltmer försvårar möjligheterna att åstadkomma en tvåstatslösning funderar jag på om mina tidigare intagna ståndpunkter måste modifieras. Det finns en anständighetens gräns för vad omvärlden kan iaktta utan att agera. Israel och dess högerdominerade regering är på god väg att passera denna gräns.

32 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller helt med att Israel gått förlångt. EU borde skicka en faktura till staten Israel för allt det som de förstört och kommer att förstöra. Vi kan inte längre i EU acceptera denna framfart. Med allt som Hitler utsatte det judiska folket under andra världskriget borde de ha lärt sig att man inte kan behandla andra, det Palestinska på detta gräsliga sätt. Det är snart dags att fundera på en bojkott. Det är utmärkt med EU:s uttalande mot Ukrainas president. En ockupation kan inte hålla på hur länge som helst. Det är snart 50 års ockupation av Palestina. Skärpning, man kan förvänta sig bättre av en demokrati som Israel faktist är.

Anonym sa...

Israels ockupation av Västbanken skedde i försvarskrig och är därmed acceptabel.
Israelisk lag gäller och om den kräver byggnadstillstånd så är det riktigt dåligt om EU ställer upp och finansierar byggnadsprojekt som genomförs utan tillåtelse från israeliska myndigheter.
Israel gör helt rätt och västbanksaraberna borde ha sökt byggnadstillstånd innan de satte igång att tigga pengar av de europeiska skattebetalarna.
Pratet om bojkott är trams.
Världen skulle inte klara sig utan israelisk hi-tech

Dessa mina minsta bröder sa...

Jag var i slutet av mars på rundtur på Västbanken med en grupp kristna vi var 90 st.
Citat ”Kom och se” var uppmaningen från våra kristna syskon i det heliga landet. Tillsammans med dem har vi deltagit i konferensen ”kom och se”, lokalt organiserad av Sabeel. Vi kommer från olika samfund och för-samlingar, representerar olika åldrar och bakgrunder. Gemensamt ville vi se, och tillsammans med både palestinier och israeler har vi sett, hört och delat.Kom och se

Susz sa...

Bra att du sätter på ljuset Ulf Bjered! Det finns ett iskallt syniskkt intresse i att detta mörkas- tillåt det inte!

När ska det sättas stopp för dessa ondskans förbrytare? Att stjäla andra människors hem , hus och mark - borde vara tillräckligt för åtal..
Fruktansvärda är dessa brott mot mänskligheten- lika illa är det om man tyst ser på!
Fy faan rentut sagt!

Anonym sa...

Dom kristna kopterna får fly från sitt Egyptien .Vilken tur att Judarna inte är lika svaga som kopterna ..

Anonym sa...

"... jag har alltid avfärdat paroller om en allmän bojkott av Israel som både orealistiska och kontraproduktiva"
Aboslut! Du är inne på rätt väg. Den israeliska ekonomin bara växer trots ramaskri och BDS kan dra nåt gammalt över sig.
EL

Anonym sa...

Bojkotta israeliska varor och avstå från USB-portar och brandväggar i era datorer.

A-K Roth sa...

By all means, Bjereld. Men bojkotta då också israeliska medicinska innovationer inom läkekonsten. Detta är bara en av massor med information om israeliska framgångar som hjälpt människor i alla världen.

http://www.algemeiner.com/2012/05/11/israeli-medical-advances-to-showcase-at-biomed-2012/

Kommentaren från Susz är både hatisk och ignorant.

Anonym sa...

Ulf
Bra att du uppmärksammar de vidrigheter som pågår på den ockuperade Västbanken!
E

Guardian sa...

Jag förstår mer än väl att man väljer att vara anonym när man är så otroligt okunnig.

Självförsvar har man rätt till enligt FN:stadgan (paragraf 51) fram till att Säkerhetsrådet behandlar frågan, vilket skedde 1967 i och med ressolution 242.
Där beordrades Israel att förpassa sig ut från de ockuperade områdena – då FN.stadgan förbjuder våldsanvändning, och följaktligen tillskansande av territorium med våld.
Så har alltså inte skett utan istället har man placerat ut hundratusentals mänskliga sköldar där, genom de olagliga bosättningsbyggandet.

Dansk lag gäller inte i Skåne och eftersom Västbanken inte ligger i Israel, gäller inte Israelisk lag heller. Ganska basic.

Med tanke på att staten Israel skulle gått under för åratal sedan utan rikligt ekonomiskt stöd från USA, så fan man fundera vem som tigger allmosor…

Israel är i egenskap av ockupationsmakt ansvarig för den palestinska befolkningen.
Att då ifrågasätta EU:s stöd till Palestinierna är ungefär lika begåvat som att skjuta sig själv i foten – då detta ekonomiska stöd annars hade fått betalas av de Israeliska skattebetalarna…
Alltså som situationen var pre Osloavtal.

Bojkott är inte ett mål – utan ett medel.
Alternativt kan omvärlden fortsätta stå bredvid och iaktta när den judiska staten omöjliggör 2-statslösningen- och därmed sin egen undergång. Usama Bin Laden måtte skrocka i sin grav.

Kerstin sa...

Rekommenderas: En bra film om Israels politik och om Zionismen:
http://www.youtube.com/watch?v=buhpHTGAlTE&feature=related

Anonym sa...

Fel Guardian. UNSCR 242 beordrar inte alls Israel att lämna de ockuperade områdena, utan ockuperade områden enligt den engelska versionen av texten vilket är den som skall ha företräde.
Resolutionen lämnar därmed öppet för förhandlingar som skall resultera i säkra och erkända gränser för de inblandade parterna
En lögn blir inte sanning för att den upprepas.

Guardian sa...

En FN-resolution som klart och tydligt ogiltigförklarar erövring - vilket ligger helt i linje med den internationella lagstiftningen - betyder ”egentligen” det motsatta.
Ja, det verkar ju logiskt och rimligt…

Som om inte resonemanget var svagt från början så finns inte ens ordet ”förhandlingar” med i texten… Resonemanget är någon form av logisk tre-stegshoppning.

Det hela handlar om semantiskt trams om ”områden” i bestämd eller obestämd form, vilket i slutändan ändå inte spelar någon roll, eftersom diskussionsprotokollet från mötet i Säkerhetsrådet visar klart och tydligt att man med resolutionen avsåg att Israel skulle lämna alla områden.
Ingen stat ansåg något annat.

A-K Roth sa...

Folk som inte begriper skillnaden mellan "the ockupied terrories" och "ockupied territories" borde inte ge sig in debatt, än mindra kalla andra okunniga. Men jag försvarar hans yttrandefrihet. Anonym 3:10 har rätt. Denna bestämda artikel diskuterades grundligt när det begavs.

A-K Roth sa...

Jaså, Kerstin, var det Ilan Pappe, han som låter sin ideologi färga sin historieskrivning. Han säger så själv. Ingen trovärdighet. Men älskas djupt av världens israelhatare. Akademisk bojkott mot Israel förespråkar han. Suck...

Anonym sa...

Guardian

"Jag förstår mer än väl att man väljer att vara anonym när man är så otroligt okunnig."

skrev "Guardian":-)

" Usama Bin Laden måtte skrocka i sin grav." Knappast, han är nog redan uppäten av hajarna:-)
EL

Guardian sa...

Well, Roth, du må vara världsmästare i pajkastning - men utan fakta vinner man inga diskutioner.

"...då FN.stadgan förbjuder våldsanvändning, och följaktligen tillskansande av territorium med våld."

Därför är din kommentar irrelevant.

Dessutom var staterna i Säkerhetsrådet överrens om innebörden - vilket den franska texten på res 242 bekräftar.

Kerstin sa...

A-K Roth:
Du vet mycket väl att det finns sionistiska israeliska historier som säger samma sak som Ilan Pappe. Benny Morris exempelvis.

Vad du säger annars, och indirekt men klart, är att när vetenskapen hotar religiösa myter så är det de senare som man ska tro, inte de förra. I sanning en antiintellektuell inställning.

Lg sa...

Jag bli less och nästan till och med arg på våra politiker här erkänner biståndsministern att hon fullt medveten om att Israel om och om beter sig omänskligt och folkrättsvidrig och det ända hon kan komma med är ett vebalt fördömande, vad krävs det för den svenska och andra europeiska regeringar att införa sanktioner mot staten Israel.

Lg sa...

Bygg politiken på västbanken har bara ett mål nämligen att ersätta den palestinska befolkningen med en israeliskt. När en ockupationsmakt fördriver en ursprungbefolkning och ersätter den med sin egen så brukar vi kalla det etniskt rensning och detta är mot all folkrätt och folkvett, men i fallet Israel blunda våra västerländska regeringar.

Anonym sa...

Kerstin
"...det finns sionistiska israeliska historier som säger samma sak som Ilan Pappe. Benny Morris exempelvis."
Bra att du tog upp Benny Morris. Jag föreslår att du tar och läser vad han skriver just om Ilan Pappé och kommer tillbaka till ämnet.

http://www.tnr.com/article/books/magazine/85344/ilan-pappe-sloppy-dishonest-historian?page=0,0&passthru=MWE4MzAwYzEwZTUxY2M3Y2VjZWEwODI4NTYyOTZlYmU

EL

A-K Roth sa...

Kerstin: Morris säger inte precis samma som Ilan Pappe och de två är oense om mycket. Men som sagt, Pappe låter hur han skriver sin historia bestämmas av sin ideologi och säger så själv. Naturligtvis får han gensvar hos likasinnade? Nu saknas bara Finkelstein och Chomsky så blir blir det fest för israelhatare.

Guardian, Guld i pajkastning mot personer och ett land har du, var inte så modest. :)

FN må förbjuda våld men det blev likt förbenat krig av kringliggande stater mot Israel både 1948 och 1967 plus fler och fler. Om krig tvingas på ett land kan det gå så att landet vinner kriget och ockuperar områden. Sedan faller det på den förlorande sidan att lägga ner vapnen, kompromissa och förhandla fram fred. I stället har man drivit terrorkrig, raketkrig utan ände.

OM det är så att FN förbjuder våld, be dem att hålla sig till detta då och stoppa terrorgrupperna som i tio års tid har skjutit tusentals missiler in i Israel. I det fall ingenting görs tvingas Israel göra jobbet.

Kerstin sa...

A-K Roth:
Jodå det finns en mycket viktig skillnad mellan dem, båda är tämligen överens om hur den etniska rensningen såg ut 1947-49 den stora skillnaden mellan dem är deras moraliska ställningstaganden, Morris anser att det var och fortfarande är rätt att fördriva och döda en massa palestinier, Pappe anser att det var och är omoraliskt.

Och tittar man närmare på vad Israel gjort sedan 1947/48 så har de styrande sett till att hålla grytan kokande, just som Pappe säger, för att kunna lägga beslag på alltmer av palestiniernas land.

Ditt och andra sionisters försvar av denna politik blir alltmer patetisk, och alltfler människor börjar inse den saken.

Guardian sa...

Och där hade Roth inget mer att tillföra i diskussionen.

Jag sätter punkt och tackar för mig.

Anonym sa...

Guardian har tyvärr fortfarande inte snappat att det är den engelska och inte den franska texten i UNSCR 242.
Som talar om " occupied territories" i obestämd form som har företräde samt att samma resolution talar om säkra och erkända gränser för de inblandade parterna.

Anonym sa...

Kerstin

Du är så genomskinlig att man kan se rakt igenom dig.
"Morris anser att det var och fortfarande är rätt att fördriva och döda en massa palestinier"
Säkert. Förtal och hat osar om dig.
Allt fler människor struntar i vad du och israelhatare kolporterar och reser till Israel och semestrar samt har inga som helst komplex för att åtnjuta israeliska uppfinningar inom medicinen och tekniken. Get a life!
EL

A-K Roth sa...

Kerstin, använda sionist som skällsord är okunnigt och illasinnat. Att använda det så definierar dig som hatare.

För andra läsare: sionism är judars strävan efter sitt land, inte mer ondskefullt än andra folks strävan efter sitt land. Somliga använder ordet sionist synonymt med jude i försåtligt folkföraktande syfte. Att neka enbart judarna rätten till sitt land är i min syn en form av folkförakt.

Kerstin sa...

A-K Roth:
Jo, det var just det "sitt land"? Menar du på fullt allvar att det är "deras", eller "ert" land för att de/ni har fått det från Gud för sådär en 3-4.000 år sen?
Du kan ju inte mena att judarna alltid har bebott hela Palestina och du kan ju inte mena att det inte fanns andra människor i området där när de första sionisterna kom dit och började köpa upp land i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet med det uttalade målet att göra hela Palestina till en rent judisk stat, för att senare och för att uppnå detta mål, etniskt rensa stora delar av området med våld, en rensning som fortfarande pågår och med hot och ett våld som ofta tar sig förfärliga uttryck, ibland är rent vidriga, som bombningen av Gaza härom året.

Och ja "sionismen" 'är en religiös-politisk ideologi som de/ni själva tom säger att de/ni bekänner sig/er till, så varför jag skulle tillhöra hatarna, när jag använder begreppet, är obegripligt och varför man kallas "hatare", eller som oftas, antisemit, för att man kritiserar Israels politik och sionismen är också obegripligt. Det är inte ens en förnuftig propaganda längre att göra det. Den fungerade länge, dels pga av Hitlers utrotningspolitik, dels på grund av att sanningen om Israels agerande inte trängde igenom till Västvärldens människor. Det gör det idag.

Jag förbehåller mig dessutom rätten att i en demokrati kritisera vissa ageranden och vissa ismer och finner det synnerligen odemokratiskt att, som du gör, anse att du, och dina meningsfränder, står över all kritik och inte får kritiseras.

För övrigt är några av de skarpaste kritikerna av Israels politik just judar.

Varsågod så A-K Roth, de sista orden är nu dina men det gör dem varken sannare, förnuftigare, mer moraliska eller mer logiskt konsekventa om de ligger i linje med vad du brukar skriva.

Anonym sa...

Sionismen är en fullt legitim judisk nationalism och inget invektiv.
En del av dom som idag kallar sig antionister är något annat också.
Dagens Israel bildades som en naturlig fortsättning på den 3000 år oavbrutna judiska närvaron i regionen.
Och ja man måste nämna den arabiska terrorismen som föregick Israels senaste Gazaoperation och man måste tala om de storgodsägare i Damaskus och Istanbul som använde arabiska lantarbetare närmast som livegna och som judarna köpte marken i dagens Israel av.

Anonym sa...

Den internationella laglighet som gäller sedan 20-talet är att området ska delas i en judisk och en arabisk del. Den arabiska delen är förverkligad genom bildandet av Jordanien och den judiska delen är Israel inkl. Judéen och Samarien. All debatt, mediarapportering och olika politiska utspel om tvåstatslösning, "ockupation", etc är helt utan juridisk grund.
För övrigt är det sorgligt att engagemanget mot Israel har en mycket unken underliggande ideologi. Detta borde debatteras...

A-K Roth sa...

Upprepar kort då mitt första svar till din kom bort: Kerstin, dina ord och din ton andas fördomar. Du gör falska antaganden. Ja, du har rätt till din åsikt. Och det har jag också. Jag finner det du skriver fördomsfullt.

Anonym sa...

Israel ÄR ett hot mot världsfreden.