2011-04-02

Om väljarrörlighet vs fotbollssupportrars trofasthet

I dag började Allsvenskan i fotboll, alla vårteckens vårtecken. Halmstad BK och Kalmar FF spelade 0-0 på Örjans vall. (Jag tillhör dem som tycker att 0-0-matcher är underskattade - att försvara sig är också en skön konst. Jag delar denna egenhet med bl a likaså Blåvite Andreas Ekström.)

Fotbollssupportrar är ett släkte för sig. Supportersläktet kännetecknas inte minst av trofasthet, en egenskap som annars är en bristvara i vårt hyperindividualiserade samhälle. Det är lätt att dra parallellen till politiska partier. Svenska väljare i dag är betydligt rörligare än tidigare, och det har blivit vanligt att t ex i ett val stödja Socialdemokraterna, i nästa val Miljöpartiet och i ett ytterligare val kanske t o m ta steget över blockgränsen och rösta på Moderaterna. En fotbollssupporter däremot skulle aldrig ens tänka tanken att ena säsongen hålla på IFK Göteborg, nästa säsong Häcken och en tredje säsong AIK. Fotbollssupportrar håller fast, oavsett vad laget presterar.

Visst finns det fortfarande partianhängare som håller fast vid sitt parti i vått och torrt. Men de blir allt färre. Den s k partiidentifikationen bland svenska väljare minskar. Någon motsvarande trend tycks vi inte se inom idrotten eller fotbollen, trots att idrotten kommersialiserats och spelare köps och säljs i parti och minut klubbarna emellan. Det är intressant att fundera över vad denna skillnad mellan anhängare av partier och anhängare av fotbollsklubbar - beror på. Frågan diskuteras bl a i en artikel av Markus Hankins i dagens GT. Där uppmärksammas också vad det skulle innebära för idrotten om enskilda klubbar kunde ägas av privatpersoner.
Riksidrottsförbundet tar i år upp den s k 51-procentsregeln på årsstämman och vi lär få tillfälle att återkomma i ämnet.

Läs också Alla smutsiga detaljer i frågan.

På måndag anträder Mesta Mästarna IFK Göteborg vägen mot sitt 19:e SM-guld genom att säkert besegra Örebro SK på Gamla Ullevi. Matchen slutar 1-0, segermålet inskjutet av nyförvärvet Andreas Drugge i den 73:e spelminuten. Själv är jag bortrest, men hoppas se matchen på Kleins Bar & Restaurang i Stockholm.

2 kommentarer:

Andreas E sa...

Hur är det nu kidsen säger... +1!

Carl.B sa...

Ja, det blev bara ett mål idag i Göteborg. Och rätt lag gjorde det! ÖSKs första vinst mot IFK i Göteborg på 12 år. HÄRLIGT.