2011-04-13

Aftonbladets och Expressens förminskande av politiken till privatekonomi

I dag skriver jag på SVT Debatt om hur vissa medier sviker sitt demokratiska uppdrag i rapporteringen kring vårbudgeten. Nedan följer ett utdrag ur artikeln. Hela texten kan läsas här. När finansminister Anders Borg på torsdagsförmiddagen presenterade den s k vårbudgeten var det en händelse av stor politisk betydelse. Budgeten fördelar våra gemensamma resurser och har därför en avgörande påverkan på samhällslivet och på vårt sätt att leva tillsammans. Hur påverkas sjukvården, järnvägen, skolorna, arbetslösheten, idrottsklubbarna?

Men i kvällspressen förminskas budgeten till att bara handla om din privatekonomi. Expressens löpsedel ropar ut: SÅ MYCKET MER FÅR DU AV BORG I DAG. Aftonbladet är inte sämre: SÅ BRA BLIR DIN NYA EKONOMI.

Det är ynkligt att kvällspressen väljer att presentera sin budgetbevakning på ett sätt som får viktiga politiska skeenden att framstå som att de främst handlar om människors privatekonomi. Vi lever i en tid då olika politiska aktörer i termer av "köksbord" och "livspussel" försöker förminska politikens och det gemensammas utrymme, till förmån för en aldrig avstannande rad av jobbskatteavdrag och pengaduschar över dem som redan har det gott ställt.

Kvällspressen borde hålla sig för god för att på sina löpsedlar okritiskt spela med i det spelet. På samma sätt närmast trakasseras ledande politiker i utfrågningar av journalister som i sina frågor inte på något sätt intresserar sig för politikens mål och visioner (frihet, jämlikhet, hållbar utveckling, sättet att leva tillsammans), utan bara för dess medel (skattesatser, pensionsnivåer, RUT-avrag etc). Den närmast tvångsmässiga fokuseringen på politikens medel bidrar till att skymma sikten för de skillnader som finns mellan de politiska partierna i synen på vad som kännetecknar ett gott samhälle. Politiken urholkas på sitt innehåll och riskerar att reduceras till en teknisk förvaltningsapparat. Det är inte bra för demokratin och det är inte bra för folket.

2 kommentarer:

Mico sa...

Bra skrivet Ulf. Håller med dig till 100% denna gång.

Anonym sa...

Från dagen riksdagsdebatt (Källa SVD):

Sverigedemokraternas Johnny Skalin efterlyste ett samarbete med Socialdemokraterna. Han sa att det finns stora möjligheter att komma överens om många frågor.

– Jag bjuder in Tommy Waidelich till öppna samtal, sa Skalin.

Waidelich svarade:

– De som vill bekämpa orättvisor kan räkna med Socialdemokraterna.

Ett formaliserat samarbete mellan S och SD är alltså på gång. Vore bra om väljarkåren informerades om detta i god tid innan valet 2014.