2010-10-24

SD efter valet och konsten att Vara riktigt svensk

Opinionsinstitutet Novus första mätning för mandatperioden visar på små förändringar mellan blocken. Skillnaden mellan blocken ökar från 5.8 till 6.7 procentenheter jämfört med valresultatet. Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet ökar, medan Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet samtliga sjunker ner till en nivå under fem procent. Sverigedemokraterna (SD) får stöd av 6.4 procent, en ökning med 0.7 procentenheter i förhållande till valresultatet.

Mycket av mediebevakningen efter valet har kretsat kring SD. Fokuseringen på SD är inte orimlig med tanke på valresultatet och den vågmästarställning som partiet erhållit. Men jag och hustrun brukar skämtsamt säga att nu är det dags för "SD-kvarten", när Studio Ett eller P1 Morgon hittat en ytterligare infallsvinkel med bäring på SD. Sannolikt kommer mediebevakningen av partiet att normaliseras när nyhetens behag lagt sig.

Direkt efter valet fanns det en tendens mellan de båda blocken att anklaga varandra för att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Den tendensen har nu försvagats. Överhuvudtaget har de övriga politiska partierna de senaste veckorna agerat klokt i förhållande till SD.

Samtliga partier har varit solklara i att inte samarbeta med eller förhandla med SD. Därigenom visar de att SD inte är vilket politiskt parti som helst, utan ett parti vars människosyn befinner sig andra sidan av en moralisk-politisk gräns. De övriga partierna har också de senaste veckorna varit mönstergilla i att inte närma sig SD:s språkbruk eller politik. De förhastade ropen om nödvändigheten av en blocköverskridande majoritetesregering för att stänga ut SD från inflytande har också tystnat.

Man mandatperioden är bara i sin början och frågan är om de övriga partierna lyckas hålla denna strama linje i fyra år. Mest orolig är jag för Kristdemokraterna, vars partiledare Göran Hägglund har sagt att Jimmie Åkesson inte är värre än Lars Ohly. En identitetssökande kristdemokrati i desperat behov av ökat väljarstöd och som redan övertagit det högerpopulistiska partiet Ny Demokratis retorik om "verklighetens folk" kan få svårt att hålla rågången uppe mot en Sverigedemokrati som är glada för det sällskap man kan få. Låt oss hoppas att det finns en gräns även för Göran Hägglund när det gäller kristdemokratins ideologiska manöverutrymme högerut.

Alla Sverigedemokrater tillägnas sången Vara riktigt svensk med Monica Zetterlund ur revyn Gula Hund.

Fyra enkla regler för att motverka SD har jag tidigare formulerat här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Eller låt oss hoppas att Hägglund tar konsekvenserna och avgår.

Henrik C sa...

SDs människosyn är långt mänskligare än någon av multikulti-partiernas. Människor dör i de berikade områdena på grund av 7-klöverns ghetto-projekt. Denna gången ska vi inte bli lurade av de kristallrödas rökridå, som europabefolkningen blev på 1900talet. Ni kommer inte lika långt denna gång. Bekämpa nazisterna i multikultivågen.

Anonym sa...

Nu kanske professorn ska ta och hia sig lite. Hägglund menade naturligtvis inte att Åkesson var lika god som Ohly. Utan att det fanns lika liten orsak att samarbeta med Åkesson som det finns att göra det med Ohly. Dvs, ingen som helst orsak, eftersom båda partierna har en människosyn vars grund gör det omöjligt för en kristdemokrat att hitta gemensam politik med. Det var knappast någon positiv kommentar om Åkesson...

Anonym sa...

Fortfarande bara åsikter om SD och ingen analys av vare sig invandringspolitiken i ett svenskt och europeiskt perspektiv.

Andreas sa...

Du tolkar Hägglunds markering
från ett typiskt vänster-perspektiv som saknar gränsdragningar vänsterut ... det mesta går bra, så länge det har röd flagga ...
En alternativ tolkning av Hägglund är att han håller hårdare på gränserna, extremism kan inte accepteras oavsett vem det är som torgför den ... En variant på denna tolkning är att Hägglund är trångsynt i betydelsen att hans gränser för det acceptabla är snäva, medans en typisk vänstersnubbe har en stark bias i att vissa former av extremism är ok

Anonym sa...

Ulf
Delar din oro för kristdemokraternas väg. Skrivit om det på bloggen den kristne humanisten - Kristdemokraterna - på glid mot den kristna högern.
Verklighetens folk har inte det likheter med teaparty rörelsen i USA?
Benny Fhager

Jan Holm sa...

Om inte SD ska tillatas vaxa, sa blir de etablerade partierna tvungna att ta tag i problemen kring invandring och integration. For att detta ska handa kravs dock att medierna accepterar att dessa fragor kan debatteras , utan att for den skull deltagarna blir kallade framlingsfientliga om de framfor kritik. Alternativet till detta blir annars att SD kommer att vaxa sig annu starkare, ikraft av det enda partiet som driver denna fraga.