2009-11-11

Vellinge kommun, Moderaterna och främlingsfientligheten

Den skånska kommunen Vellinge har drygt 30 000 invånare och landets lägsta kommunalskatt - 29 procent. Vid valet 2006 röstade 56 procent av kommunens invånare på Moderaterna.

I dag står Vellinge i blickfånget för en sorglig uppvisning i främlingsfientlighet. Malmö kommun och vårdföretaget Attendo har beslutat att placera ett 30-tal ensamkommande flyktingbarn på vandrarhemmet Bruksgården i Vellinge kommun. Kommunalrådet och moderaten Lars-Ingvar Ljungman rasar mot beslutet och skriver på kommunens hemsida att det inte kan vara ett kommunalt problem att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. De 30 ensamkommande flyktingbarnen sägs i samma text vara ett uttryck för ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik och att han vill undersöka vilka möjligheter som står till buds för att stoppa denna cirkus.

Strida ström av tonårspojkar? Ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik? Stoppa denna cirkus? Vi talar om 30 ensamkommande flyktingbarn till ett tillfälligt boende i en av Sveriges rikaste och mest välmående kommuner. Det finns bara ett ord för kommunalrådets reaktion, och det ordet är ynkligt.

Det är klart att Lars-Ingvar Ljungmans osmakliga uttalanden stänker även på Moderaterna som parti. Ljungman är som kommunalråd en av Moderaternas mest framträdande talespersoner i Vellinge. Vad säger Fredrik Reinfeldt? Vad säger Per Schlingmann? Vad säger Tobias Billström? Är det verkligen OK för en partiföreträdare att häva ur sig sådana här saker om 30 ensamkommande flyktingbarn? (Till tidningen Norra Skåne säger Tobias Billström i stället att han att han "uttryckt förståelse" över reaktionerna i Vellinge.)

Uppdatering: Fick just se via Alliansfritt Sverige att Lars-Ingvar Ljungman är ordförande för Moderaternas nationella valberedning. Stänket på Moderaterna förvandlas därigenom till en präktig svallvåg.

Till Göran Hägglund och till alla goda socialliberaler (hallå - finns ni?) säger jag - hur kul är det att sitta i en regering vars största parti låter sina företrädare ägna sig åt främlingsfientlig uppvigling på kommunens hemsida?

I samband med denna sorgliga och solkiga historia kan jag inget annat än varmt rekommendera Sundströms så begåvade Om jag kommer opp till Jesus, från albumet För dom vi skickar tillbaks.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan ju fråga sig hur "barn" har fått tag på de ca:10000dollar som det kostar att ta sig illegalt till andra sidan jorden. Kan det vara så att de är en investering(så kallade ankarbarn)för en familj som hoppas få komma till Sverige?
Barn och barn förresten, på de bilder som finns i tidningarna av "flyktingbarn" så verkar "barnen" vara en bit över 20.

Anonym sa...

Kör över Vellingemoderaterna!

http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2510:koer-oever-vellingemoderaterna&catid=22:nyhet&Itemid=799

Kalle Larsson (V)

Fredrik D sa...

Tycker att det här inlägget besvarar dina frågor rätt väl...

http://www.sr.se/malmo/nyheter/artikel.asp?artikel=3231728

Den moderate migrationsministern Tobias Billström är kritisk till både Malmös och Vellinges agerande i frågan om de ensamkommande flyktingbarnen, men manar nu till dialog.

Dessa mina minsta bröder sa...

I min bekantskapskrets finns en ensamkommande flyktingbarn ( nu är han över 20 ) från Eritrea han var den enda i familjen som lyckades lämna, det kanske är så familjer i sådana länder tänker, de skickar iväg det käraste de har för att de åtminstone skall få ett värdigt liv?
Ja vet inte hur verklighetsnära ”En ö i havet.” är Den bygger på en roman av Annika Thor. Det är en mycket lärorik dramaserie. Om man är uppväxt under 1940-talet så känner man igen en del. Det var svårt och många gånger ömtåligt att förstå situationen för flyktingar i Sverige vid denna tid. Det blev lättare när man senare förstod vad som hade skett.

Systrarna Steffi och Nelli kommer från Wien och är på flykt undan tyskarnas judeförföljelser. De har skilts från sin mamma och pappa, och Steffi som är tolv år har lovat att ta hand om sin lillasyster. Även på den tiden kom tydligen ensamkommande flyktingbarn till Sverige, även då var motståndet stort att ta emot dessa främlingar.
Vellinge borde skämmas.

Anonym sa...

Ulf: "...hur kul är det att sitta i en regering vars största parti låter sina företrädare ägna sig åt främlingsfientlig uppvigling på kommunens hemsida?..."

Många skäms nog, liksom många socialdemokrater säkert skäms när sossar beter sig, även när de satt i regeringen. Och de beter sig. Vill du ha exempel eller vill du hellre slippa? :)

A-K Roth

Anonym sa...

vi ser ju var vårt samhälle har barkat hän.titta på rosengård å alla bränder bland annat . o somalierna som sätter eld på o kastar sten.vi vill inte ha det så i vårt samhälle .men det är jävligt synd att det finns så många dumma svenskar o en mycket dum regering (allmänt känt i europa)så va fan har vi att skämmas för för att vi bor i vellinge .Benni,

Hagevi sa...

Läsvärt i den moderata lokalblaskan: http://www.smp.se/ledare/skammens-kommun(1623355).gm

Sara sa...

Lars-Ingvar Ljungman är även förbundsordförande för Moderaterna i Skåne, samt sitter i regionfullmäktige. Denne mans unkna människosyn tränger alltså djupt in i de moderata leden.

/Sara

Anonym sa...

Det är synnerligen intressant att se (i det föregående Anomyma inlägget) att svenska rasister/isolationister inte ens kan formulera en korrekt mening. Är det så vi vill ha det?

Anonym sa...

Jo man skäms att vara moderat.

/ slokörad

Anonym sa...

svenska rasister säger du,nu är det så att en somalier inte jobbar i det land han kommer ifrån.det gör kvinnorna.och nu för såna som du ska fatta familjerna samlar i hop pengar skickar en pojke med 10,000tal kronor att ta sig hit till vårt land för vi svenskar vill betala för att han skall ta hit hela sin familj.Å det alla kloka svenne får ni o jag lida för sedan tro mej alla andra länder som har haft med somalir att göra ångrar det bittert,men ni är kloka ni svenne:)benni

Stina sa...

Det är intressant hur anonyma personer i sina kommentarer verkar anse att fattigdom ska vara ett krav för att få komma som flykting till Sverige. Nu ger ju inte fattigdom rätt till uppehållstillstånd, utan för detta krävs förföljelse eller omständigheter som krig. Så anser ni anonyma att asyllagstiftningen ska bli mer liberal, så att även fattiga personer ska få uppehållstillstånd, eller kräver ni BÅDE förföljelse och fattigdom för att tillåta en person att få stanna i Sverige?

Det är tragiskt att solidaritet verkar vara ett okänt begrepp i Vellinge.

Anonym sa...

Konstigt att så många tror sig veta vilka omständigheter de här barnen/ungdomarna kommer ifrån. Att bara anta att de kommer att snylta på samhället låter fördomsfullt.

A-K Roth

Jonas sa...

Vellingemoderaterna tycker visst att det är viktigt med humanitet, fast bara i kyrkliga sammanhang. De kanske hoppas slippa komma till helvetet?

"För (M) är det viktigt att kyrkliga förtroendevalda har en människosyn som präglas av humanitet och kristna värderingar. Ett väsentligt skäl för oss moderater att delta i de olika kyrkovalen är vår ambition att hålla partier/personer med fundamentalistiska uppfattningar utanför besluten."

Se sidan 5 i detta interna nyhetsbrev: http://vellinge.moderat.se/rpm/rpm409.pdf

Viktor sa...

Ulf, jag håller helt och fullt med dig om Vellingemoderaterna. Det är en verklig skamfläck på samma sätt som Perssons uttalanden om apatiska barn och social turism är en rejäl skamfläck för Socialdemokraterna, inte sant?