2009-11-01

Huka er Piratpartister - nu har vinden vänt inom S i synen på övervakningssamhället

Huka er, Piratpartister! Nu har vinden vänt inom den Socialdemokratiska partiledningen i synen på övervakningssamhället. På partikongressens sista dag fick integritetskämparna ett betydligt mer positivt bemötande än tidigare, och partistyrelsen gjorde långtgående kompromisser i synen på t ex Ipred. Socialdemokraterna röstade ju som bekant tidigare för ett införande av Ipredlagen - nu gör partiledningen en reträtt och kräver att Ipredlagen måste förändras.

Låt oss inte vara naiva. Det finns fortfarande en hel del i de antagna skrivningarna som andas oförståelse över integritetsproblematiken. Men jämfört med det förslag till riktlinjer som partistyrelsen inledningsvis lade fram inför kongressen så har integritetskämparna fått gehör för flera av sina ståndpunkter. Dessutom valde partistyrelsen att yrka bifall till en motion där bl a Carl Tham krävde en ny utredning syftande till att ytterligare begränsa möjligheten till användande av tvångmedel som t ex telefonavlyssning mot medborgarna. Partistyrelsen yrkade också bifall till en motion om en ny stor utredning om upphovsrätten.

Så Socialdemokraterna tycks vara på väg åt rätt håll, även om mycket naturligtvis återstår att göra. Piratpartiets framgångar har naturligtvis varit mycket viktiga för att få upp Socialdemokraternas ögon på integritetsproblematiken.

Om Socialdemokraterna fortsätter på den nu inslagna vägen så kanske det efter valet 2010 finns möjlighet att travestera Schiller: Piratpartiet har gjort sin plikt - Piratpartiet kan gå...

De just antagna texterna finns ännu inte på nätet.

13 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Kan du fixa inställningarna i din blogg så att man kan få permalänkar som går att länka till.

Gå in under inställningar och eta rätt på "Visa länkar för Skicka inlägg?" Se till att det står ett JA där.

Så tror jag att det ska fungera,

Rgds.

minata sa...

Det som är ett faktum och som kommer att gälla i år framöver är den socialdemokratiska riksdagsgruppens JA till IPRED 25 februari 2009. Besluten i dag (jag var på plats)är ord i Politiska riktlinjer. Partikongressen(S) röstade avslag på malmömotionen(Avskaffa IPRED-lagen).
Så motståndarna till IPRED-lagen i Temagruppen(utskottet på S-kongressen) är rejält grundlurade!

Anonym sa...

FRA skall läggas ner och ersättas med ingenting alls.

IPRED skall inte reformeras, den skall helt rivas.

Upphovsrätten behöver reformeras från grunden.

Vi har inte glömt Bodströmsamhället. S har långt kvar att gå.

Grå sa...

Det är onekligen bra nyheter. Finns dock en del saker som gör att jag känner mig tveksam. Främst detta:

För lite. För sent. För klent. Och inte ett dugg trovärdigt.

Anonym sa...

Men snälla du, Socialdemokraternas ställningstagande var tydligt; IPRED blir kvar.

Att man är beredd att förändra några detaljer visar bara hur nära Socialdemokraterna ligger Moderaterna numera. Upphovsrättsmaffian är tyvärr lika stark inom M som S.

Ulf Bjereld sa...

Mary: Den är inställd just så. Permalänken får du fram genom att klicka på det datum som står under posten.

Övriga kommentarer: Visst - det är en mycket lång väg kvar att gå. Men partiledningens inställning har förändrats, och det är ett strategiskt faktum värt att ta vara på och beakta.

UFL sa...

Kul, det är bara synd att sossarna aldrig kan driva något själva, bara hakar när opinionen visar vägen.
Tyvärr har SAP en mycket lång väg att gå innan de blir trovärdiga.

klara sa...

Hej

Jag tycker det är glädjande att s tar åt sig av våra frågor, även om jag förstås inte tycker att det räcker. Det visar ju att vår politik behövs och att andra partier börjar förstå det.

Egentligen handlar det väl dock som i så många fall om att faktiskt lyssna på gräsrötterna i partiet. Jag har svårt att tänka mig att gräsrötterna i s varit för vare sig ipred eller fra?

På sätt och vis kan man väl se det som att Piratpartiets existens hjälper upp de här frågorna i andra partier, inte minst via de gräsrötter som finns i dem.

Men vi har många frågor kvar att driva. Integritetsfrågan är tack och lov bara en del av vårt fokus :)

Och där ska du och Marie ju ha tack å sin tur, för ditt arbete driver ju även Piratpartiets ideologiska utveckling framåt :)

Själv är jag skolad politiskt i Broderskapsrörelsen på 80 och början av 90-talet och frågan om solidaritet och bären varandras bördor går som en röd tråd för mig in i frågan om patent och i internet som fredsprojekt :)

ConnyT sa...

"Men partiledningens inställning har förändrats"

Vad grundar du det på egentligen?

Jag tror snarare att dom blev motvilligt tvingade till en kompromiss av gräsrötterna!? Dvs partiledningens inställning har inte alls ändrats utan dom lyckades lugna kritikerna med några fina ord som inte förpliktigar till något alls i verkligheten.

En taktik som verkar ha lyckats till 100% om man läser alla "jublande" texter från de som jobbar inom Sossar-mot-storebror" idag.

Viktor sa...

Men inte är väl Socialdemokraterna ett reellt alternativ för den piratpartist som tycker att FRA, Ipred, buggning och upphovsrätt är de viktigaste frågorna. Fortfarande ligger väl Miljöpartiet och Vänsterpartiet väsentligt närmare Piratpartiet i dessa frågor?

Anonym sa...

Jisses.

Ulf Bjereld sa...

Klara: Tack för uppskattning! Du har alldeles rätt i att Piratpartiets existens och framgång underlättar arbetet med med integritetspolitiska frågor i övriga partier.

Tobias Harding sa...

Även om man accepterar din analys att s har vänt så måste man också fråga sig hur lång tid de kommer att ta att övertyga väljarna om de menar allvar med vändningen. Personligen har jag svårt att tro att det ens är möjligt med Bodström kvar som företrädare. Jag har inte sett någon statistik på det men min känsla sig mig att en stor andel av de unga vuxna har tappat en betydande del av sitt förtroende för politiker och traditionella partier, på mycket lång sikt. Det finns en spridd uppfattning om att både borgerliga och socialdemokrater ljugit rakt ut för väljarna om både IPRED och FRA-lagen.

Finns det mätningar som skulle kunna sprida ljus över hur förtroendet för politiker utvecklas just nu blir jag mycket tacksam för tips.