2009-06-29

Jan Björklund i Almedalen - kan Folkpartiet utmana Moderaterna?

Under Almedalsveckan bloggar jag som bekant också på Almedalsbloggen. På Almedalsbloggen finns allt som är värt att veta (och lite till...) om vad som händer i Almedalen. Följande post har jag skrivit där:

Det är en stolt men säkert inte nöjd Jan Björklund som talar i Almedalen i kväll. Folkpartiet gjorde ett mycket bra Europaval, och gick fram både i procent och i mandat. De senaste veckorna har Moderaterna sjunkit som en sten i opinionsundersökningarna. Har Folkpartiet och Jan Björklund några förutsättningar att ta upp striden med Moderaterna om att vara borgerlighetens största parti, och i förlängningen kunna göra anspråk på statsministerposten?

Satirgruppen Radiomonopol (en tidig föregångare till dagens Public Service) sände hösten 1973 en sketch där dåvarande Folkpartiledaren Gunnar Helén skulle förklara Folkpartiets valfiasko . Programledaren frågade Gunnar Helén om det inte var en katastrof att Folkpartiet inte fått en enda röst i 1973 års riksdagsval. Gunnar Helén svarade lite harmset att “ord som katastrof skall man inte kasta kring sig hur som helst” och övergick sedan till att tacka partiets hundratusentals valarbetare för deras insats.

Av sketchen lär man sig att partier och partiledare har lätt att i ord ”göra sina nederlag till segrar”, för att travestera Karin Boye. Men Jan Björklund har haft is i magen efter årets EU-val, och undvikit att dra några långtgående slutsatser av Folkpartiets valframgång. Säkert gör han bedömningen att Marit Paulsen blev en utomordentlig röstmagnet för partiet i EU-valet, men att helt nya förutsättningar råder inför riksdagsvalet 2010.

Fredrik Reinfeldt kan inte sova alltför gott om natten. Moderaterna gjorde ett givet förutsättningarna uselt EU-val och har de senaste veckorna gått kräftgång i opinionsmätningarna. Moderaternas vandring mot mitten har öppnat möjligheter på högerflanken, där Folkpartiet inte skämts för att ta plats. Är Folkpartiets tid nu - och kan vi i Jan Björklund se en framtida statsminister?

Nja, kanske inte ändå. Att det blivit trångt i mitten beror ju bland annat på att det är där väljarna finns. När Folkpartiet går till höger så kan partiet visserligen vinna väljare från de gamla Moderaterna, men knappast så många att de åtminstone under den närmaste tiden kan göra Moderaterna rangen stridig om att vara största borgerliga parti.

I dag lär Jan Björklund fokusera på fyra frågor. Ungdomsarbetslösheten, euron och Europafrågorna, skolan samt något om ungdom och integritet. Folkpartiet gick sig alldeles vill i FRA-debatten, och försöker nu sakta och målmedvetet återta förlorat territorium och forma en position. Ett liberalt parti borde kunna utnyttja de frihetliga vindar som nu blåser i svensk politik, och som valframgångarna för Miljöpartiet och Piratpartiet var ett uttryck för.

Men det är inte i kväll det hela avgörs för Jan Björklund och Folkpartiet. Tvärtom riskerar Jan Björklund att hamna i medieskugga av det noga planerade rödgröna utspel i skattepolitiken som väntas under eftermiddagen

Inga kommentarer: