2009-06-07

EU-valet: Kommentar till VALU

Enligt SVT:s stora valundersökning (VALU) finns det hittills två säkra vinnare i EU-valet: Miljöpartiet som ökar från 6.0 till 11.5 procent samt Piratpartiet som får 7.4 procent och kommer in i Europaparlamentet. Förlorare är Vänsterpartiet som tappar mer än hälften av sina väljare och minskar från 12.8 till 5.7 procent och Junilistan som minskar från 14.5 till 3.6 procent.

Snart får vi de riktiga resultaten. Men VALU brukar vara mycket pricksäker och för de flesta partier blir resultaten sannolikt ungefär de samma som i VALU.

Socialdemokraternas 25.1 procent innebär att man ökar något gentemot tidigare val och därmed bryter en nedåtgående trend. Dessutom är Socialdemokraterna fortfarande klart största parti. Men det är klart att 25.1 procent inte kan beskrivas som ett bra valresultat. Även Moderaterna måste vara missnöjda. Med 18.5 procent visar partiet återigen att man är bäst på träning och inte när det gäller på riktigt. Folkpartiet gläds åt en lite ökning, medan Centern och Kristdemokraterna drar en suck av lättnad eftersom de får behålla sina mandat.

Mest dramatik finner vi kring 4-procentspärren. Junilistan har fortfarande möjlighet att rädda ett av sina mandat och Feministiskt Initiativs 3.2 procent är en ren sensation. Jag tror att Junilistan klamrar sig kvar och att Feministiskt Initiativ sjunker något när resultaten kommer in. Sverigedemokraterna gör som väntat ett dåligt val och landar på 2.4 procent.

Återkommer med en analys senare i kväll när slutresultatet föreligger.

Inga kommentarer: