2019-09-06

Margot Wallström och hennes politiska arv

Äntligen ett västland som talar klarspråk med Saudiarabien om mänskliga rättigheter, skrev ansedda Washington Post för några år sedan, angående utrikesminister Margot Wallströms skarpa kritik av förhållandena i landet. Sverige hade då rivit upp sitt militära samarbetsavtal med Saudiarabien och Margot Wallström kallade Saudiarabiens piskstraff av bloggaren och aktivisten Raif Badawi för "medeltida". Saudiarabien rasade och kallade hem sin ambassadör.

Så kommer jag att minnas Margot Wallströms gärning som utrikesminister. Margot Wallström profilerade Sverige som ett land med feministisk utrikespolitik, vilket har väckt stor internationell uppmärksamhet. Sverige blev också det första EU-land som erkände staten Palestina. Margot Wallström var också en drivande kraft i det framgångsrika arbetet med att Sverige skulle få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Däremot blev det en besvikelse för Margot Wallström och för svensk utrikespolitik att ingen annan EU-stat följde Sveriges exempel och erkände Palestina. Det blev också en besvikelse att det inte gick att skapa tillräckliga förutsättningar för att Sverige skulle underteckna FN:s avtal om ett kärnvapenförbud.

Nu får vi se vem som kommer att efterträda Margot Wallström som utrikesminister. Jag tror att det blir en person med tung politisk erfarenhet, som fortsätter att profilera Sverige som en stat med en feministisk utrikespolitik och som inte är kontroversiell inom partiet. Det finns flera personer att välja mellan. Två av dem är Ann Linde och Annika Söder.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det hela ger mig associationer till Göran Perssons kommentar när Bosse Ringholm ersatte Erik Åsbrink som finansminister " business as usual". En av de bästa kommentarer jag någonsin hört.

Kjell Eriksson

Anonym sa...

Aftonbladets ledarsida hyllar reservationslöst Wallströms insatser medan Expressens och DNs listar vad de anser vara hennes tillkortakommanden. Själv nöjer jag mig med att konstatera att jag ser positivt på hennes avgång.
Hennes efterträdare är förstås redan utsedd. I sämsta fall - enligt min mening - blir det Carin Jämtin. Men om valet står mellan de som Ulf nämner, Söder och Linde, föredrar jag utan tvekan Linde som såvitt jag förstår har en annan tyngdpunkt än den Wallström, Söder och Ulf står för. Min egentliga huvudkandidat, Ahlin, har ju deporterats till Kanada.
Men kanske blir det en dark horse, t ex Juteland. Dahlgren tycks vara diskriminerad för att han är man. Och jag som trodde att en feministisk utrikespolitik inte var könsbunden utan allmänmänsklig...
Klas Bengtsson

Orion77 sa...

Ett annat namn bör väl vara Olof Skoog, vår representant i FN under den tid då Sverige var medlem i Säkerhetsrådet.

Anonym sa...

K.B.

"... jag ser positivt på hennes avgång."
Instämmer helhjärtat.

Orit