2019-09-01

Framgångar för högerradikala AfD i tyska delstatsval - men det kunde gått värre

Det högerradikala, nationalkonservativa partiet Alternativ för Tyskland (AfD) gick enligt vallokalundersökningar starkt framåt i dagens delstatsval i Brandenburg och Sachsen i östra Tyskland. Men ändå drar de övriga partierna en suck av lättnad - enligt tidigare opinionsundersökningar kunde det ha gått mycket värre. AfD hade hoppats på att bli största parti i åtminstone någon av de båda delstaterna. Nu tycks det inte bli så. Kristdemokraterna (CDU) kan sannolikt behålla makten i Sachen, och Socialdemokraterna (SPD) kan sannolikt behålla makten i Brandenburg.

Det gäller att stå emot. Utvecklingen för högerradikala, nationalkonservativa och populistiska partier har böljat fram och tillbaka, och vi kan förstås inte veta hur processen kommer att utveckla sig. Det står och väger. I många europeiska länder tycks framgången får dessa partier åtminstone något ha kommit av sig, i till exempel Frankrike, Danmark, Norge och även Sverige växer de inte längre i opinionen. I Italien har Lega och dess ledare Matteo Salvini åtminstone tillfälligt spelat bort sina parlamentariska kort och tvingats lämna regeringsinnehavet. I Spanien har Socialdemokraterna ännu några veckor på sig att bilda regering.

Varje enskilt val är nu väldigt viktigt. Det kan mycket väl vara så att kraften i de högerradikala, nationalkonservativa partiernas framgångsvåg börjar ebba ut. Det gäller att stå emot.

1 kommentar:

Anonym sa...

I filmen Mitt liv som hund tröstade sig pojken vid motgångar med att det kunde gått värre. Enligt den länkade DN-artikeln: "Vi fixade det! ropade Sachsens regeringschef Michael Kretschmer (CDU) nöjt." Partiet fick 45% (-14)! SPD 10% (-8), Linke 14 (-13), De gröna 12% (+4) och AfD 38% (+24). Enligt min mening ett häpnadsväckande resultat, inte minst med tanke på att AfD funnits i 6 år. I Brandenburg fick SPD (största parti) 26,5% (-5,7) och AfD 23,5% (+11.3). Borde inte Kretschmer snarare sagt: "En sådan seger till och jag är förlorad"?
Den största motgången drabbade vänsterpartiet Linke, som i stort sett halverades.
Det är också intressant att jämföra DNs analys med SvDs som skrivas av den erkända tysklandsspecialisten Tomas Lundin...
Den främsta orsaken till AfDs och liknande partiers framgångar är som Ivan Krastev konstaterar i sin bok Efter Europa den förda migrationspolitiken. Och om inte EU betalt Erdogan rundligt för att stänga gränsen till Europa hade förmodligen dessa partiers framgångar varit ännu större.
Det gäller att stå emot skriver Ulf. Jag tror det kommer att bli tufft med den migrationspolitik Ulf och likasinnade förespråkar eftersom den saknar ett brett folkligt stöd. Men å andra sidan gör nu EU mycket för att hindra migranter för att nå Europa, så det kanske löser sig trots allt.
Hoppas
Klas Bengtsson