2017-09-22

Vad ska S göra för att lyfta i opinionen?

Nu är oddsen på att Stefan Löfven kommer att fortsätta vara statsminister även efter valet 2018 nere i 1.80. Det måste vara oerhört frustrerande för de borgerliga partierna att de inte lyckas utnyttja den rödgröna regeringens svåra parlamentariska förutsättningar till att vinna väljarnas förtroende.

Jag tror att de borgerliga partiernas misslyckande åtminstone delvis har sin grund i att de vägrat acceptera att de faktiskt förlorade valet 2014. I stället för att utnyttja mandatperioden till att utveckla sin politik - både som Allians och som enskilda partier - och visa upp ett konkurrenskraftigt alternativ till regeringspolitiken inför valet 2018 har de fastnat i en slags ingenmansland. De sitter på läktaren och kastar ofta arroganta kommentarer kring sig, i huvudsak avsedda att hålla de egna kärnväljarna på gott humör. Det blir mycket snack och lite verkstad. Först ingår man Decemberöverenskommelsen, sedan säger man upp den. Genom en slags självskadebeteende ser allianspartierna till att regeringsfrågan - där de är som mest oeniga - ständigt hamnar i centrum för debatten.

Samtidigt regerar den rödgröna regeringen på, och har just presenterat en rekordbudget. Tappar Stefan Löfven en minister sätter han dit en ny, och får borgerligheten att framstå som oseriös.

Ja, jag vet att det framför allt är Moderaternas (och Kristdemokraternas) interna splittring som ligger till grund för oenigheten och vingligheten i deras agerande. Men i alla fall.

Socialdemokraterna har absolut inga skäl till att ta ut någon valseger i förskott. Visserligen leder de rödgröna i de allra flesta opinionsundersökningar knappt men klart över allianspartierna. Men det är långt till valet, och det politiska livet i Sverige har väl sällan varit lika svårförutsägbart som just nu.

Framförallt är det ett bekymmer för Socialdemokraterna att partiet inte lyfter i opinionen. Trots rekordbudgeten och att man uppfyller sina vallöften, trots den fantastiska ekonomin, trots Stefan Löfvens allt mer även av borgerligheten uppskattade ledaregenskaper och trots oppositionens politiska svaghet har Socialdemokraterna stagnerat på en nivå om cirka 30 procent.

Vad tror ni det beror på, kära läsare? Ni får gärna - oavsett vilket politiskt håll ni kommer ifrån - bidra till diskussionen genom att ge era svar på dessa frågor:

1.) Varför växer inte Socialdemokraterna, när den borgerliga oppositionen ju är så svag?

2.) Vad ska Socialdemokraterna göra för att växa åtminstone upp till 35 procent inför valrörelsen 2018?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tveksam analys, såtillvida att S knappast stagnerat på 30%. De har precis nyligen tagit sig upp på den nivån och kan möjligen sägas ha stabiliserat sig någorlunda på den. Tror snarare de kan fortsätta 1-2 procent upp till utan att göra något speciellt. Därefter måste de nog bli lite mer uppseendeväckande i sin kommunikation om de ska öka mer. Löfven är ju tämligen försiktig.

Orion77 sa...

1) Den möjliga procentandelen av väljarna är mindre idag än på 1990-talet, SD har tagit en rejäl bit av den samlade väljarkåren, inte bara från de borgerliga utan också från S,
2) S bör hålla kursen stadigt, inte börja fladdra, måste visa att partiet är pålitligt. Någon snabb utdelning är inte möjlig, resultatet kan inte komma förrän efter en tid.

Anonym sa...

1.) Varför växer inte Socialdemokraterna, när den borgerliga oppositionen ju är så svag?
Mitt svar är att socialdemokraterna nästan ligger kvar på valresultatet, vilket ju är tack vare att alliansen - "den borgerliga oppositionen" - inte vill/kan regera. Om vi jämför med valen i Frankrike och Norge är det bra siffror. Tyska SPD tycks också göra ett uselt val.

2.) Vad ska Socialdemokraterna göra för att växa åtminstone upp till 35 procent inför valrörelsen 2018?
Det enkla svaret borde vara att se efter vart socialdemokraterna tappat väljare. Och det är ju till SD, framför allt manliga arbetarväljare. Demografiskt sett är socialdemokraternas framtid kluven. De har sitt starkaste väljarstöd bland äldre och utrikes födda och mycket svagare stöd bland övriga grupper. De äldre är ofta socialdemokrater sen födseln och sannolikt kommer stödet från denna grupp att minska över tid. De utrikes födda med rösträtt blir ju fler och verkar år motsatt håll. Dock är jag tveksam till att detta blir en tillgång om integrationen (sysselsättningsgraden) för dessa fortsätter att vara lika usel som idag.
Hur ska då socialdemokraterna återvinna väljare från SD. Det är tydligt att strategin inför valrörelsen är att fortsatt demonisera SD. Oavsett vad SD egentligen står för har det hittills varit en misslyckad för att inte säga kontra produktiv strategi. Att behandla SD och därmed deras väljare som parias får knappast en byggnadsarbetare (jag känner flera som nu röstar på SD) att åter rösta på S. Senast som när Löfven inte inbjuder SD till samtal om nazismen. Widar Andersson, S, skriver: "Beslutet att utestänga SD från samtalen på grund av partiets "nazistiska rötter" glädjer - utöver SD: s kampanjmakare - kanske röda, gröna och blå aktivister. Medan andra av oss tänker: Kom upp ur sandlådan." (Däremot inbjuds vänsterpartiet som demonstrerar tillsammans med stalinisterna och nordkoreakramarna i kommunistiska partiet.) Och tills detta sker kommer jag inte att rösta på socialdemokraterna för första gången på 50 år. Det blir en blankröst. Verkningslöst i praktiken men bra för samvetet.
Klas Bengtsson

Jan Holm sa...

Läser på dagens SVT.se att undersköterskorna inte kommer att kunna klara sig på sin pension, utan kan bli beroende av bidrag. Nu gäller ju detta betydligt fler grupper än undersköterskor och just fattigpensionärer är väl en grupp sossarna skulle kunna göra betydligt mer för om nu ekonomin är så fantastisk som det påstås. Om inte Sossarna driver sin fördelningspolitik på ett tillfredsställande sätt, så är väl just pensionärer en målgrupp som SD har riktat in sig på att fånga upp.

Anonym sa...

Vad betyder "rekordbudget?"

- Rekord i att dela ut pengar till valfläsk?
- Rekord i att höja skattetrycket?
- Eller bara helt vanligt rekord i att fördela pengar till ALLT utom statens kärnuppgifter, tex att upprätthålla lag och ordning eller bygga en nationell försvarsförmåga?

Birgitta Elfström sa...


S måste vara tydlig med att vi inte skall ha en mera generös flyktingpolitik än vad grundnivån i EU säger
S måste vara tydlig med att den som har resurser skall bidra mera till välfärden än den som inget har
S måste vara mer aktiv på torg, gator och i media
S måste locka till sig unga och gamla S-rävar måste lämna sin plats
S måste vara tydlig med att inte acceptera att skattemedel går till privata bolag



Anders nilsson sa...

Satta ett tak for skatteuttaget pa 42% av BNP Och
angripa de stora kostnaderna for Det politiska systemet.
Slutligen : infora medborgarinitiativ, det som fungerar Val I Schweiz.

Rikard Linde sa...

Jätteintressanta frågor Ulf, jag blev så ivrig att det slutade med ett blogginlägg på en helt ny sajt, hoppas det är okej.

Vad är framing: Varför växer inte Socialdemokraterna och vad ska de göra åt det?

Stigw sa...

Ta krafttag mot utländska arbetare som dumpar lönerna inom bygg och åkeribranschen. Klart jobbare blir arga på utlänningar som tar jobben och dumpar lönerna. Där har SD sina väljare (bl.a.).

Anonym sa...

Ja vad beror det på? En orsak är att de trognaste helt enkelt dör av ålderdom. De som tog på finkavajen på valdagen för att stolt lägga s-valsedeln i urnan finns helt enkelt inte kvar bland oss.