2017-09-05

Moderaterna vill förbjuda tiggeri. Bättre vore att bekämpa fattigdom och utsatthet

Förbjud tiggeriet, kräver Moderaterna i sitt förslag till nytt kriminalpolitiskt program. Tidigare är bara Sverigedemokraterna som förespråkat ett nationellt tiggeriförbud. Det är trist att Moderaterna väljer samma väg som Sverigedemokraterna i denna fråga, som ju ytterst berör hur vi bekämpar fattigdom och hur vi behandlar utsatta människor.

Jag håller fortfarande två argument som avgörande för varför det är fel att förbjuda tiggeri. För det första innebär ett förbud mot tiggeri att man fokuserar på symptomen och inte på orsakerna. Fattiga människor blir inte mindre fattiga för att de inte längre får synas på gator och torg. Ett förbud är att slå ett stort hål i luften och sedan slå sig för bröstet och låtsas att man åtgärdat problemet. De förtryckande strukturerna och förtryckets orsaker finns emellertid kvar.

För det andra är det moraliskt felaktigt att förbjuda fattiga människor att be andra människor om hjälp. Jag vill inte leva i ett samhälle där en människa i nöd inte skall kunna be om hjälp utan att bryta mot lagen. En människa i nöd har - i min värld - alltid rätt att be andra människor om hjälp. Ett samhälle som förbjuder människor att be om hjälp är för mig ett omänskligt och ovärdigt samhälle.

Dessa två huvudargument kan kompletteras med andra. Är det verkligen en rimlig prioritering av polisens arbetsuppgifter i dag att tvinga dem att jaga tiggare? Eller som två ungmoderater skrev för ett tag sedan: Ska min medresenär kunna ringa polisen för att jag ber en främling om pengar till bussen när jag glömt mitt busskort?

Visst har närvaron av människor som sitter på trottoarer och vädjar om hjälp väckt starka känslor eller rent av ångest hos många. Men det är konstruktiva insatser som behövs för att bemöta misären. Att driva bort dessa människor är ingen hedersam eller ideologiskt acceptabel lösning. Att vädja om hjälp ska inte straffas.

Jag noterar med glädje att övriga allianspartier tar bestämt avstånd från Moderaternas förslag. De som utnyttjar tiggarna är ett stort problem. Jag tycker att det är där man ska lägga fokus, nämligen angripa de kriminella som utnyttjar de här personernas underläge och utsatthet i ekonomiskt syfte, säger till exempel Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna. Socialdemokraternas kongress i våras var också mycket tydlig i att ett tiggeriförbund inte skulle införas.

Frågan om de utsatta EU-migranternas situation kan förstås inte lösas av Sverige ensamt. Som Thomas Hammarberg och jag skrev på DN Debatt inför den socialdemokratiska partikongressen:

Stöd de utsatta EU-medborgarnas kamp mot påtvingad misär och utanförskap – också via konstruktiva kontakter med deras hemländer och aktiva initiativ inom EU. Den bakomliggande antiziganismen måste motverkas betydligt mer kraftfullt än hittills. EU:s program med sociala fonder mot fattigdomen måste effektiviseras. Problemen kring brister i socialförsäkring och sjukvård måste lösas genom kontakter med hemländernas myndigheter.

Säg nej till krav på tiggeriförbud och andra repressiva åtgärder mot de utsatta EU-medborgarna. Att trappa upp vräkningarna är ingen lösning; i stället bör förebyggande åtgärder vidtas för att skapa möjligheter till tillåten, godtagbar övernattning för dessa besökare. Frivilligorganisationer som arbetar för deras hälsa och utbildning samt skydd mot hatbrott bör stödjas. Erfarenheten visar att om boendet och övriga livsomständigheter är trygga ökar möjligheten att både söka och få olika jobb.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. Den som tigger gör det nog inte för att det är så våldsamt roligt utan för att de faktiskt behöver pengarna för sin ( och kanske familjens) överlevnad.

Att folk blir upprörda när de ser, el möter, människor som tigger förstår jag heller inte. Det är ju faktiskt jag själv som avgör om jag vill ge något eller inte. Så ansträngande och jobbig kan det väl inte vara att bara passera någon som tigger.

Däremot måste ett krav vara att det är städat där tiggarna håller till, och att de städar upp ordentligt efter sig.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Jag tänker inte moralisera utan nöjer mig med att hänvisa till Löfvens uttalande för knappt ett år sen: "Tiggeriet ska bort." Och jag följer hans exempel att aldrig ge något till tiggare. (Däremot ger han till skillnad från mig till organisationer som hjälper på plats i Rumänien och Bulgarien, vilket jag tycker är ok. Själv ger jag till läkare utan gränser.)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/30gaL/stefan-lofvens-nya-tiggeribesked-detta-maste-fa-ett-stopp
Klas Bengtsson

Johan Lundgren sa...

Vi har alltid haft tiggare, men efter att vi fick öppna gränser mot Rumänien och Bulgarien så skedde en explosion av tiggeri, de som kom att kallas för EU-migranter. En del av dessa är hyfsat oförargliga och sitter mest längs gator och utanför affärer och tigger lite måttligt, men en del är en verklig pina som jag inte ser nån anledning till att vi ska behöva ha att göra med. Bara för att man är fattig har man väl inte carte blanche på otrevligt beteende?

Dessa kommer ständigt in på uteserveringar, försöker gå in genom alla öppna dörrar, ockuperar gångstråk och ställer sig medvetet i vägen samtidigt som de tjatar på en.

Den typen av beteende skulle aldrig accepteras om det handlade om andra aktörer som ber om pengar, vare sig ideella organisationer eller marknadsförare.

Det får gärna komma hit tiggare, men jag vill inte bli trakasserad, så de som inte kan bete sig som folk får gärna kastas ut eller omhändertas. Tyvärr verkar det som att de flesta av lagförslagen riktar sig mot de mer harmlösa tiggarna.

Hermes sa...

Varför finns det tiggare i alla svenska gathörn och små byar men inte i tyska? Har de annan lagstiftning? Skulle man inte kunna organisera tiggandet bättre så att pengarna fördelades säkert och rättvist, de fattiga kunde vara hemma med sina barn i stället för att sitta overksamma o frysa? Det är inte bara Hej, hej mister! i gathörnen som stör, det är läger i landets kommuner och nedskräpning som kostar ganska stora summor. Att inte göra något, att förringa problemen är att spela SD i händerna. Här krävs både öppna hjärtan och ögon!

Anonym sa...

För alla oss som inte har en inre drive att skapa en perfekt värld, så är tiggeriet faktiskt problemet. Det stör, helt enkelt. Precis som det stör om någon urinerar i parken, bilar som felparkerar på trottoaren, osv.

Det är möjligt att alla goda men naiva ideer om att avskaffa fattigdomen är moraliskt bättre, men eftersom socialdemokraterna har hållit på med just att avskaffa fattigdomen i ungefär 100 år och inte kommit någonvart, så är det svårt att tro att det skall hända under vår livstid. Så under tiden som vi och våra barn väntar är det bättre att lösa det verkliga problemet - dvs. köra ut tiggarna.

Det är faktiskt så att en av svenska statens viktigaste kärnuppgifter är att upprätthålla lag och ordning. När pengarna fördelas borde denna uppgift (dvs. polisen och domstolsväsendet) stå högst på prioriteringslistan, och därmed få de resurser som behövs också för att upprätthålla ett tiggeriförbud. Att bekämpa fattigdomen i Rumänien är INTE en kärnuppgift för svenska skattebetalare.

Och nej, hur moraliskt beklämmande det än låter, så bryr jag mig inte ett skvatt om rumänska medborgare har dragit en nitlott när de föddes i Rumänien.

Siewert Carlsson sa...

Agera kraftfullt mot Rumänien och Bulgarien. Där finns grunden till tiggeriet
Det är inte ett svenskt problem, det är EU och dessa två EU-staters problem. Sverige kan agera kraftfullt!

Anonym sa...

En tiggare kommer in i butiken och växlar sina mynt, drygt 500 efter ett sittpass. Med råge mer än vad en läkare i Bukarest får ihop. Något måste göras och personligen så håller jag på din kollegas, profeśsor Rotsteins, lösning som den bästa; att kriminalisera givarna. Analogt med prostitutionslagstiftningen så betalar givarna liksom sexköparna för att tillfredsställa sina egna behov.

Anonym sa...

@ Hermes sa...
Att Sverige utmärker sig i Europa beror på att vissa (som vanligt) ska vara en "humanitär stormakt". Nästan alla andra länder har någon form av tiggeriförbud, också det land de flesta tiggarna kommer från, Rumänien. Vi kommer också att få tydligare restriktioner mot tiggeri, men liksom när det t ex gäller åtgärder mot våldsbejakande extremism och hedersvåld kommer vi att vakna sist. Syftet med ett tiggeriförbud är att förhindra tiggeri i SVERIGE. Därför har Ulf fel när har påstår att det är ett slag i luften, vilket vi kan se i andra länder.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6499832
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Min grundinställning är att ett tiggeriförbud inte löser grundproblemet. Är jag utan pengar så är jag det oavsett tiggeriförbud eller inte. Det enda ett tiggeriförbud gör är att jag (kanske?) slipper se folk som tigger. Något annat händer knappast.

Hans Rosling brukade väl hävda att det finns ca 1 miljard människor som aldrig fått det bättre, och förblivit lika fattiga trots ekonomomisk tillväxt.

Tror, pessimistikt nog, att vi aldrig kommer riktigt tillrätta med fattigdomen i världen. Det hindrar inte att man ständigt måste försöka.

Kjell Eriksson

Anonym sa...

Var i Köpenhamn en vecka, inte en tiggare av den sort vi ser. Däremot atumusiker som försörjer sig,
samma fenomen i Berlin. Personligen blir jag illa berörd av att människor sitter på marken i en underkastelseställning,
och sedan ser män gå omkring och samla upp pengar med en mobiltelefon. Samma underliga beteende i går mitt i city, en man kommer gående med en mobil i örat, och en kvinna framför (inte bakom) som gick och släpade på en gigantisk säck med burkar. Sedan problemet med att de allra fattigast går runt och höger ur sopor ur offentliga papperskorgar i jagt på burkar, som sedan får ligga kvar. Som sagt, det är bara att följa pengarna, tiggeriet finns där det är lönsamt, och ska ses som vilken inkomstnäring som helst. Själv ser jag det som gatuteater, och i princip ingen skillnad mot Dramtiska teatern. Det är en slags show, och den som vill delta, får slanta. Själv blir jag beklämd av att se kvinnor sitta på arslet på vintern och tigga, och är ganska övertygad om att de själva inte får behålla pengarna, annars skulle det sitta flera på samma ställe på lukrativa platser.
Det är nog också fråga om hur man ser på människans natur, om den är god eller ond. Själv kan jag inte se mycket gott alls i det som mänskligheten håller på med, vi har som art snart förstört hela moder jord, och drar undan mattan för alla andra arter, utom de som lever på vårt eget avfall, och det är faktiskt rätt underligt det hela. Klart fattigdom ska bekämpas, endera genom att jämna ut alla olikheter genom att öppna gränser, men då måste vi öppna våra egna hem, eller höja skatten rejält, eller så får man lösa frågan lokalt och stänga gränserna och förbjuda icke önskvärda handlingar, som tex prostitution eller människohandel. S.W

Orion77 sa...

Någon ringde till Radions "Ring P1" och föreslog att man förbjuda tiggarna att sitta utanför butikerna och i stället sätta en bössa vid kassan, där den som vill kan lägga en peng. Bössorna skulle tas om hand av någon organisation som ser till att pengarna hamnar rätt. Verkar ganska vettigt.

Anonym sa...

Håller med K. Bengtsson och Löfvén. Tiggarna ska sändas hem till sig pronto. Har de kunnat ta sig till Sverige kan de ta sig tillbaka. Ofattbart att svenskarna har kunnat sätta sig i den nuvarande situationen. Som man bäddar får man ligga.
Ju mer pengar i burkarna, ju mera utnyttjade tiggare. Dessa människor är Rumäniens ansvar, inte Sveriges.

Anonym sa...

Är det konstruktivt med tiggeri när tiggare, ja det händer, är i slavposition? Naturligtvis måste man kunna stoppa tiggeriet och ge stöd på annat sätt. Fördöm bara inte dem som vill stoppa tiggeriet. Kalla dem inte mindre goda.

A-K Roth

Anonym sa...

På tal om de rumänska tiggarna.
Rumänien har tillgång till EUs strukturfonder.
Där finns miljarder att hämta. Förmodligen har Rumänien också plockat ut en hel del av dom pengarna.
Vart har dom pengarna tagit vägen?
Förmodligen raka vägen ner i fickorna på korrumperade politiker och tjänstemän.
Det är välkänt att EU har dålig eller ingen koll på vart pengarna dom betalar ut används till.
De rumänska tiggarna är helt enkelt offer för den vitt utbredda korruptionen som frodas inom EU.
Att sedan dom naiva svenskarna inte har något som helst begrepp om verkligheten utan tror att det hänger på den svenska befolkningen och dess givmildhet om tiggarna ska svälta ihjäl eller inte kan bara glädja dom styrande i Rumänien.
Ett problem mindre.

Anonym sa...

Svenskarna är först och främst tvungna att ta itu med sin naiva människosyn som har resulterat i att vara humanitär stormakt.

Anonym sa...

Vad är din lösning då? Att låta dessa romska tiggare fungera som prydnader runtomkring i våra städer för att få oss att förstå hur bra vi har det som Henrik Schyffert twittrade om.