2017-09-26

Skakande artikel om 18-årig pojke som tog sitt liv, strax efter utvisningsbeslut till Afghanistan

I en skakande nyhetsartikel i Dagens Nyheter berättas om en 18-årig pojke som tagit sitt liv, bara några dagar efter att han fått besked om att han tillsammans med sin 15-årige lillebror skulle utvisas till Afghanistan. De båda bröderna kom till Sverige 2015, då de var 16 respektive 14 år gamla. Den 18-årige pojken, som nu tagit sitt liv, var svårt synskadad, och hade ledsagats av sin lillebror från Afghanistan genom Europa till Sverige.

Även den 15-årige pojken har fått ett utvisningsbeslut. Som motiv till utvisningen uppges, enligt Dagens Nyheter, att 15-åringen hade ett ordnat mottagande i Afghanistan. Det ordnade mottagandet bestod av pojkens 18-årige, gravt synskadade, bror.

Om Dagens Nyheters uppgifter stämmer så visar denna djupt tragiska händelse på de fullständiga orimligheter som nu kännetecknar Sveriges bedömningar när det gäller utvisningar till Afghanistan. Att betrakta en svårt synskadad 18-åring som ett "ordnat mottagande" i Afghanistan borde falla på sin egen orimlighet.

Och det går knappast heller en dag utan att vi får rapporter om nya svåra bombdåd i Afghanistan.

Ett ljus i mörkret är att allt fler socialdemokratiska röster kräver att utvisningarna stoppas. Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter vill ha ett stopp, SSU-distrikt står bakom kravet, liksom förstås Socialdemokrater för tro och solidaritet. I tidningen Arbetet kräver i dag ett antal fram namnkunniga socialdemokrater ett stopp. Kravet på amnesti framförs också unisont av människorättsorganisationer, rörelser i civilsamhället och kyrkor och samfund. Ett socialdemokratiskt initiativ skulle ha goda möjligheter att gå igenom i riksdagen, med stöd av V, MP, L och C.

Det är nog ny. Stoppa utvisningarna till Afghanistan, och låt de afghanska ungdomar som sökt asyl stanna i Sverige.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tragiskt att han tog sitt liv, men ett självmord är ingen anledning att ge allmän amnesti till alla afghaner som befinner sig olagligt i Sverige. Precis som vi inte öppnar fängelseportarna och ger allmän amnesti till alla fångar bara för att EN fånge begår självmord.

Asylrätten gäller människor som förföljs på grund av sin religion, sexuella läggning, politiska åsikter etc. Att det råder krig i hemlandet är en god anledning att fly, men det ger inte rätt till asyl.

Anonym sa...

Jag instämmer med Anonym 7:37. Migrationsverket har nyligen kommit fram till att det inte hindrar avvisningar för de utan asylskäl eftersom många delar av landet inte är "krigszoner". Men att Sverige med 2% av EUs befolkning genom extremt generösa villkor lockade 40% av de ensamkommande, varav många aldrig varit i Afghanistan, skulle få en liten men högljudd opinion som i praktiken åter kräver amnesti är naturligt. Dessa har ju aldrig accepterat den nya politik som infördes senhösten 2015 och kommer heller aldrig att göra det.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Du har helt rätt Ulf Bjereld! All heder till dig som tar ställning! #låtdeungastanna

Anonym sa...

Låt de unga stanna! De flesta har ingen anknytning till Afghanistan! De behöver skydd!

Nils-Erik Särnbrink sa...

Tack Ulf för ett starkt inlägg med info. om stöd hos s-rd-ledamöter! Jag ber för en lösning snart, innan fler ungdomar i sin desperation tar sina liv. De är alla handlingskraftiga ungdomar som har mycket att ge till vårt land.