2017-04-18

Många europeiska val är det...

I dag gav Storbritanniens premiärminister Theresa May det överraskande beskedet att hon vill utlysa ett nytt parlamentsval till den 8 juni 2017. Beskedet innebär att alla de tre "stora" länderna i EU - Storbritannien, Frankrike och Tyskland - kommer att hålla val inom en period på drygt fyra månader.

I det brittiska valet är Torys storfavoriter till segern. Partiet leder klart i opinionsmätningarna. I de dagsfärska oddsen ger Unibet endast 1.10 på att Theresa May blir premiärminister efter valet i juni. Labourledaren Jeremy Corbyn ger hela 9 gånger pengarna. Har någon brittisk Labour-ledare i modern tid varit lika nederlagstippad? Visserligen är allt möjligt och visst kan Liberaldemokraterna förbättra sitt valresultat från 2015. Men det är i dag svårt att se en annan utgång av valet i juni än att Theresa May kommer att sitta kvar.

I det stundande presidentvalet i Frankrike är spänningen större. Inför den första valomgången på söndag ligger Nationella Frontens Marine Le Pen och mittenkandidaten Emmanuel Macron sida vid sida i opinionsmätningarna, tätt följda av den skandalomsusade högerkandidaten François Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon. Om Le Pen ställs mot Macron eller mot Fillon i andra valomgången kommer hon sannolikt att förlora. Men hur går det om hon ställs mot Mélenchon?

Valet till den tyska förbundsdagen hålls den 24 september 2017. Där utmanas Angela Merkel från kristdemokratiska CDU, som varit förbundskansler sedan 2005, på allvar av socialdemokraten Martin Schulz. Högerpopulistiska AfD lurar i vassen.

I valet i Nederländerna tidigare i år kollapsade Socialdemokraterna, och rasade från 24.8 till 5.7 (!) procent. Det ser illa ut för Labour i Storbritannien och i Frankrike ligger socialistpartiets kandidat Benoît Hamon på rekordlåga 8 procent i opinionsmätningarna. Europas socialdemokrater får hoppas inte bara på Martin Schulz i Tyskland utan också på Arbeiderpartiet och dess ledare Jonas Gahr Støre i stortingsvalet i Norge den 11 september 2017. Arbeiderpartiet ligger på 32 procent i opinionsmätningarna och är favoriter till valsegern.

Hårda bud i Mellerud. Så skulle man sammantaget kunna karaktärisera läget för socialdemokratin i Europa. I den senaste Sifo-undersökningen fick Socialdemokraterna i Sverige strax under 30 procent av väljarstödet. Den bistra sanningen för Socialdemokraterna är att det med europeiska mått mätt idag är ett väldigt bra resultat. Till socialdemokratins framtid i Europa lär jag få anledning att återkomma flera gånger, både här på bloggen och i andra sammanhang.

7 kommentarer:

Orion77 sa...

Kanske har britterna börjat ana vad det kan innebära att genomdriva Brexit? Skottland lämnar UK (och stannar kvar i EU), fientligheterna inom Nordirland återupptas, UK kommer att sönderfalla (och förlora Gibraltar?)

Och kanske får Theresa May dela David Camerons öde?

Anonym sa...

Socialdemokratin grundades i början på förra seklet med iden att fördela tillgångar från industrins ägare till den framväxande arbetarklassen. Under seklets gång byggdes infrastrukturen upp, produktiviteten ökade och arbetarklassen förvandlades till medelklass. Den nya medelklassen utgjorde fortfarande en socialdemokratisk väljarbas i slutet på 1900-talet, då det inte fanns något hot mot klassens egen välfärd. Nu, de sista 10-20 åren, har socialdemokraterna kommit på iden att fördela medelklassens välfärd till en ny fattigklass - immigranterna. Men, surprise!, det vill den europeiska medelklassen inte höra talas om, utan istället överger de väljarna sitt traditionella parti. Den existentiella frågan för socialdemokratin är om partierna kan återvinna sin traditionella väljarbas förtroende, eller om den måste söka en ny väljarbas. Den enda tillgängliga nya väljarbasen är just immigranterna, som mycket riktigt troget rösta (s). Eftersom immigranterna fortfarande utgör en ganska liten del av befolkningen är det inte troligt att socialdemokratin kan återuppnå sina historiska valresultat.

Anonym sa...

Vad hände med min kommentar? Har Ulf ingen humour?

Jan Holm sa...

Ja det är många val och massmedierna önsketänker säkert in i det sista, precis som de gjorde med Trump och Brexit.
Att Sossarna kollapsar runt om är inget konstigt, när de inte levererar till sina väljare.
Hade inte Sossarna här hemma infört hårdare krav och gränskontroller, så hade säkert de också kollapsat tillsammans med landet.

Ulf Bjereld sa...

Anonym 2:53 ?

Anonym sa...

Jag antog att du skulle rösta på Mélenchon i andra omgången? Själv kan jag inte tänka mig vare sig han eller Le Pen. Pest eller kolera.

Jonas Hinnfors sa...

Hej Anonym. Bara ett litet klarläggande angående medelklassröstning på S. 1956 röstade 25% av denna grupp på S. 2014 var det 26%. Därmellan har det pendlat mellan 26-37%. Den grupp som långsiktigt minskat sitt S-röstande är arbetarklass. 1956-1968 röstade 73-78% på S; 1970-1988: 63-68%; 1991-2006: 52-55% (utom 1994: 64%); 2010: 47%; 2014: 43%. Uppgifterna finns att hämta i Valforskningsprogrammets rapport 2016:06, "Väljarnas partier 2014" sammanställd av Per Hedberg - http://valforskning.pol.gu.se/digitalAssets/1549/1549329_v--ljarnas-partier-2014.pdf