2015-06-30

Högerförflyttning eller hålla samman partiet? Ebba Busch Thor i Almedalen i kväll

I kväll håller Ebba Busch Thor sitt tal i Almedalen, ett tal som blir ett av veckans mest intressanta. Ebba Busch Thor är nytillträdd partiledare, och som nybliven mamma har hon ännu inte kunnat delta med full kraft i den offentliga debatten. Kommer Ebba Busch Thor att i sitt tal befästa Kristdemokraternas positionsförflyttning högerut, eller kommer hon att anlägga en mer återhållsam profil för att hålla samman det i dag ideologiskt splittrade partiet?

I sitt installationstal på Kristdemokraternas riksting i år betonade Ebba Busch Thor att Kristdemokraterna var ett högerparti och hon lyfte då även fram krav på strängare straff och starkare försvar. Internt i partiet har motståndet mot en högervridning tagit sig uttryck i att Ebba Busch Thors huvudkandidat till posten som gruppledare (efter den av Ebba Busch Thor sparkade Emma Henriksson) i riksdagen Andreas Carlson endast samlade ungefär hälften av rösterna när KD-riksdagledamöterna i en sluten omröstning fick ta ställning till hans namn. Och i dag skriver förre KD-riksdagsledamoten Peter Althin på SVT Opinion att Ebba Busch Thors politik ökar risken att Kristdemokraterna blir "ett litet, populistiskt, religiöst parti på högerkanten."

Ebba Busch Thor är en mycket skiklig retoriker. Jag tror att hon i kväll kommer att göra sitt allra bästa för att både äta kakan och ha den kvar, på samma sätt som hon i P1 Morgon i morse betonade sin nollvision i abortfrågan samtidigt som hon markerade att han inte hade några konkreta politiska förslag på hur man skulle kunna närma sig uppfyllandet av denna vision.

Ibland möter jag frågan om huruvida Kristdemokraterna kommer att utvecklas till ett "SD light". Mitt svar blir: förmodligen inte. Den främlingsfientlighet som håller SD samman som parti är i huvudsak frånvarande inom Kristdemokraterna. Partiets förflyttning högerut siktar sannolikt också på att i första hand konkurrera med Moderaterna om väljare, inte med Sverigedemokraterna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har fått intryck att en del av rasismen idag handlar om rädsla för islamifiering och den retoriken kanske kan tänkas gå hem hos de mer fyrkantiga kristna väljarna? Det finns ju historiska paralleller, en viss herr Bush passade ju på att tala om korståg när han planerade krig osv. I övrig tycker jag det är konstigt om kristna väljare skulle dras till den typ av högerextremism som finns inom SD, fascismen då alltså?

Man kan notera att de flesta bloggkomentatorerna här verkar ha tagit semester. :-)