2015-05-05

Minskar verkligen stödet för att isolera Sverigedemokraterna?

Nyheten att väljarstödet för att isolera Sverigedemokraterna luckras upp har i dag fått stort genomslag. Läser man Dagens Nyheter och Ipsos undersökning noga är bilden inte fullt så enkel.

I september 2014 ansåg 48 procent av väljarna att de övriga partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man har liknande uppfattning. I dagens undersökning har andelen som vill samarbeta med Sverigedemokraterna minskat till 46 procent. I september 2014 ansåg 43 procent att partierna borde göra allt för att minska Sverigedemokraternas inflytande. I dagens undersökning har den andelen minskat till 41 procent. Sammantaget finns det således inget fog för påståendet att väljarstödet för att isolera Sverigedemokraterna luckras upp. Detta framgår också tydligt av artikeln i Dagens Nyheter, det är rubriken som blivit vilseledande.

Däremot ser vi en polarisering i väljaropinionen. Motståndet mot att isolera Sverigedemokraterna minskar inom Alliansen (utom hos Folkpartiet), men ökar bland de rödgröna partierna. Förändringen bland allianspartierna är särskilt stor bland Kristdemokrater och Centerpartister, men Ipsos opinionschef David Ahlin betonar i artikeln att väljarbasen i dessa partier är för liten för att det skall gå att dra några säkra slutsatser.

Klarar Anna Kinberg Batra att stå emot det inre partitrycket om att riva upp Decemberöverenskommelsen och även fortsättningsvis avstå från varje form av samverkan med Sverigedemokraterna? Frågan är svår, men ja - jag tror faktiskt det. Moderaterna skulle under överskådlig tid inte få med Folkpartiet och knappast heller Centerpartiet på en sådan samverkan, och därför skulle en kursändring från Moderaterna i denna fråga riskera att bli Alliansens död. Och utan Allians minskar möjligheterna till en borgerlig valseger 2018.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Journalisten Jörgen Huitfeldt sa något klokt i Studio ett för ett tag sedan: Politik handlar om att vinna väljare. Tappar man för många av dem måste man göra något.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Just nu är det helfestligt, eftersom S regerar på nåder, och att S satt sig i ett klister, såvitt inte S på fullt allvar tror att DÖ håller till 2022 och nya planerade författningsregler.

Oddsen ger att DÖ faller, men inte före FP är klar med sin omstart, och inte före KD gjort dito, och C kommer ligga och lura i kölvattnet efter moderaternas stämma i höst. NU gäller nog att simma lugnnt, och låta S + Mp fortsätta springa lite till i luften. Skulle man varit borgerlig valtaktiker(strateger har de tappat, så väntar de på budgetsaldot för 2015, och ser hur Magdalena får ihop debet och kredit, och fram tills dess, kommer det hända mycket, mest negativt, och sedan är det nog rätt lätt att lägga om rodret runt 2016 och sopa banan i Riksdagen.

När allt kommer omkring, har det varit så rörigt inom S sedan Perssons uttåg, och ovanan med mp, att man kan falla på eget grepp.
Att regera som vänsterregering utan syltburkar, är svårt, om en allt mindre kaka ska fördelas till allt fler. BNP per capita växer inte, och det är BNP / capita som ger lullull / invånare efter skatt.
S.W

Anonym sa...

Det är lite synd om Löfven, han har inte som Persson en finanskris att skylla på, och ska regera med mp, och Persson kunde göra upp med C om att sanera budgeten. Nu ska Magdalena "sanera" med mp :-) och utan något att tulla av (Persson hade försvaret och bostadsdepartementet), och en skatteuppgörelsen med fp före valet 91. Ladan är sas tom, eftersom allt som Borg kunde kränga, krängdes, och då finns inga marginaler kvar att kränga upp glappet mellan utgifter och skatter, genom att tulla på balansen, (rikets tillgångar)

Utöver detta sitter Löfvén i skiten, eftersom oljan pressats ner för att steka Putte, och att räntorna är konstifikt låga. Så kommer en ruptur i bostadsträsket och för kommersiella lokaler, stiger räntan (riskpremien), då spelar det inte så stor roll att Sverige "bara" har en internationellt sett låg skuld, Sverige har internationellt sett exceptionellt stora åtaganden för sina medborgare, och den säcken kryper inte finansen ur lika lätt
S.W

Anonym sa...

Ju sämre det går med ekonomi och sakpolitik, (pga bristnade ekonomiskt utrymme), desto mer ökar trycket på att skrota DÖ inom moderaterna.

Det paradoxala som inträffat är ju bara för att något är bra för AKB:s privata ambitioner, så behöver ju inte detta vara bra för näringslivet eller borgerliga väljare? och eftersom detta å andra sidan är bra för en historiskt svag regering, så blir det lite som att, alla ska vara solidariska med AKB i fyra år, för att hon ska platsa i solen och ta över manteln efter VB och FR, kanske uppfattas priset som för högt, eftersom det leder till märkligheter även inom S-märkt politik. Vänstersossarna är säkert glada, men kanslihushögern är nog inte lika toksäkra på att det håller över 2018. I vart fall ökar stödet för SD (pga övrigas förskyllan) och valtaktikerna ska sitta och kalkylera med väljarströmvariabler, som inte är i närheten av linjära. S.W

Anonym sa...

Inte ens de mest inbitna, tror på allvar att en enda fråga, i längden kan styra alla övriga Svenska inrikes politikområden, icke-funktionella krav (dataterm) är inte oviktiga, men funktionen i systemet är också viktig.

Output av välfärdssystemet, tex skolan, måste fungera, dvs politikens innehåll, och gör det inte det, så ska man fundera på först reparera bilen, innan byter form från vänster- till högertrafik.

Slutsats? politiken sitter i den säng de själva bäddat och som inleddes med Perssons katastrofval 1998 och att Centerpartiet därefter bytte lite fot avs politisk identitet. Detta är själva orsaken. Persson gjorde ett styvt jobb, men blev beroende av mp.

Sannolikheten att S kniper valet 2018 med mp i handen, är inte alls hopplös, och bygger på att DÖ består, och att borgarväljare fortsätter fly till SD. AKB:s chans att bli statsminister bygger på att partiet ligger kvar i mitten och håvar/hovar hem 25 %.

Gneom att vänta och se, så kan det komma att moderat fall i opinionen framåt hösten, dvs om AKB piskar in DÖ, om nya M faller under 20 % i opinionen blir det svettigt. Även om moderatstämman kommer före SCB:s novembermätning, så är det lite där opinionsriktningen för 2016 bestäms.

Går m bakåt mycket och de övriga fram, kan det hålla för S avs 2018, men det troliga är att genom att vänta och se, så har upproret mot Dö bara börjat.

Det kommer att påverka moderaterna mer än S, alltså bör S hålla fast vid DÖ, och manövrera precis så mycket vänsterut, att AKB kan hålla fast vid DÖ :-) och fortsätta reta gallfeber på alla alliansväljare, och man måste nog förstå, att vi inom menigheten, som inte sitter med kalkylerna, i allt väsentligt inte sitter på korten, och de kommer heller aldrig fram. Vi vet bara att politikens manöverutrymme är litet, utrymmen för misstag uppenbarligen oändligt, och att världen, människorna liksom vädret är stokastiskt och ickelinjärt. Nu har vi vant oss vid SD, före valet 2010 var det nästan otänkbart, och sannolikt kan vad som helst hända.

Det verkar ju som att tom CIA gjort uppror, och att politiken i USA ordnade ett beställningsjobb avs Irak. Världen har inte blivit säkrare och ingen kunde förutse utvecklingen med IS, eftersom ingen förutsåg att Syrien/Assad skulle hålla. Världen är komplett galen, och det gäller att vara ödmjuk, för de politiker som trots allt finns kvar, med ärligt uppsåt, i bägge läger. Det handlar alltså inte om höger eller vänster, (eller ens förment ideologi) det handlar om intention, uppsåt och personlig karaktär. Får man in hoppetossor och äventyrare högst upp, så rensar de snabbt ut det hyggliga realistiska folket, som i slutändan alltid får städa efter festen. S.W

Anonym sa...

Jag tror inte att DÖ kommer att hålla.De borgerliga behöver inte samarbeta med SD för att få majoritet. Det räcker att SD röstar som förra mandatperioden för att Alliansen ska kunna styra. Något av allianspartierna kommer att modifiera den extrema migrationspolitiken när verkligheten gör systemhaveriet alltmer uppenbart för de som inte tillhör övre medelklassen och lever i städernas segregerade stadskärnor eller i lattevänsterns kärnområden, t ex Majorna och Södermalm. Visserligen röstar jag själv på socialdemokraterna, men jag tycker att det är demokratiskt tvivelaktigt att två extrema partier, v och mp, ska ha ett stort inflytande över politiken när vi har en stor borgerlig majoritet i väljarkåren. Efter regeringens, inte minst Löfvens insatser, är jag inte förvånad att s närmar sig Juholtska opinionssiffror. Vi är många mer moderata socialdemokrater som är djupt missnöjda med den förda politiken, eller rättare sagt brist på politik och som tycker att samarbetet med tillvätfientliga mp är förödande.

Somebody is wrong on the internet sa...

Nej jag tror inte heller att AKB vågar riva upp DÖ i närtid eller ens innan nästa val, dock tror jag att missnöjet kommer att öka framgent. Trots allt så regerar de rödgröna än så länge på en alliansbudget, men till hösten kommer skattehöjningarna på allt mellan himmel och jord, inte minst på arbete och inte minst för alliansens kärnväljare. Det blir inte kul när lönespecen dimper ner i januari för AKB och övriga i Alliansen. Då kan protesterna ta fart på allvar.

Anonym sa...

Intuitivt hade jag förväntat mig att SD kommer att normaliseras i takt med att partiets opinionssiffror ökar (tyvärr). Intressant om detta är fel, i alla fall i ett lite kortare perspektiv. Mer långsiktigt tror jag kanske ändå att isoleringen av SD förutsätter att dess opinionssiffror så småningom börjar falla (innan nästa val, säg).

/Erik

Anonym sa...

Jag har aldrig träffat en centerväljare som inte tycker att t.ex Norge har en bättre invandringspolitik än Sverige. Det kommer börja mullra i Centerleden snart. Någongång kommer partierna börja fokusera på vad som är bäst för landet istället på vad som är sämst för SD.

Anonym sa...

#Anonym 12:26 em
Du säger:”…Sverige har internationellt sett exceptionellt stora åtaganden för sina medborgare…”. Varför så blygsam? Sverige har socialförsäkrat hela världen. Och medborgarskap har inte med saken att göra! En person som uppehåller sig illegalt i Sverige har till och med en bättre möjlighet till gratis tandvård betald av svenska medborgares skatteinbetalningar än vad den svenske medborgaren själv har. Och för detta liksom för den migrationsdrivande förstörelsen av Libyen är Reinfeldt stolt. Men inte nöjd! Han tycker fortfarande vi svenska medborgare är för snåla och uppmanar oss att öppna våra hjärtan. Undrar om Reinfeldt begriper vad som händer om man öppnar sitt hjärta. Hur man än tolkar det – bokstavligt eller bildligt – så leder till undergång!

Anonym sa...

Det är lite olika krafter som ska hålla reda på:

strategi - takik
väljare - politiker
partigängare - policyprof.
kapitalintresse - politikintresse
individ - kollektiv

Just nu är det mycket baklängespolitik, företrädesvis inom nya m och alla krafter (internationella) bakom, de nyliberla krafterna stödjer Dö och aktiv vänsterpolitik, för att sabotera för traditionella sossar,
och för att "öppna hjärtan" är en vansinnigt god affärsmodell, att tjäna pengar på godhet och en reklmbyrå, utan minsta arbete med forskning och utveckling, de är som att sno godis från blinda barn.

Sossarna är så klart är nöjda med Dö, och rädda för att om de moderata krafterna inom M skulle revoltera, så faller Dö, och därmed regeringen, varför man klamrar sig fast vid "vänta och se" - doktrinen.

Detta implicerar inte minst Leif Lewins artikel om, tolerans, att detta är det minst dåliga, och att det finns något som stavas godhet inom politiken, det är helt fel.
Det är demokratisk idealmodell, så fungerar inte politik mellan skål och vägg. Ordet som beskriver verkligheten stavas skenhelighet, och inom krig heter det skenmanöver. samma skit, olika namn. S.W

Anonym sa...

Dö bygger på en kalkyl, som innebär att Alliansen hade satt sig i en skittunna och ett träsk, genom att SD blev vågmästare, och att de helt enklt trodde att genom skuld-skambeläggning, pressa ner partiet.
Nu blev det inte så, utan SD en osannolikt symbol för anti etablissemang (om än oförtjänt), men den sängen har sas alliansen bäddat för. Så genom att ta skit, tror partitaktikerna att det är rimligt med en återäntring senast 2018, vilket bygger på att SD gör en NyD, dvs klappar samman, (och med diktatorfasonerna kan det mycket väl bli så) samt att mp driver S bortom sans och vett (vilket redan skett) och att ekonomin inte går att hålla samman, (vilket är den mest sannolika orsaken för ett kommande skifte)

Men, det har bara gått ett halvår, och fortsatt samhållsekonomisk eländighet, kommer inte gå att dölja, och vare sig eliten vill det eller inte, så kommer gemene man göra en korrelation mellan gränslöshet och Svenska folkhemmets fortsatta fall. Så ekonomisk tillbakagång och besparingar (tom på vissa områden, kan hypotetsikt drabba även NyM (utöver S och mp)


Trollen på nymoderata kansliet, tror att de har en rimlig (spelteoretisk) chans att ta valet 2018 ju mer extrem vänstergrön knspolitik Dö kan driva fram, dvs tvinga fram destruktiv politik för S , som de kan opponera på, och sedan blunda för vid knapptryckningen. Detta går att tänka som en chans, så långt är kalkylen rätt, men det ligger inte för försäljarskået att tänka risk, det ligger sas inte i DNAt. Man jobbar inte som PR-gurka, varumärkesexpter, försäljare eller reklamare, om man är realist, det fungear inte. Förståsigpåarna är illusionister, och tänker i helt andra banor. Detta är en av orsakerna till att Dö kommer att dö, från varo av realism, risk och nykterhet har försatt oss alla i tidernas elände, (i vart fall Svenskarnas privata skulder) och det samma gäller politiken, nymoderaterna tog en chans, vann 2006 och stod på höjden 2010, och risken, ja den blev SD, dvs att landet inte går att regera enligt gängse doktrin. Det blev helt enkelt inte so Reinfeldt och Co tänkt sig. Chansen (Den kalkylerade risken) gick åt fanders, och då tar man högre höjd, och satsar allt på rött igen, och det ligger lite spelberoendevarning över det hela.
S.W

Anonym sa...

Men, de (nymoderaterna) är bara fast i gamla partigängor och inte tillräckligt cyniska eller tillräckligt analytiska för att räkna på olika utfall och kombinationer av hur det går att styra valresultatet åt ett annat håll, utan ett uns av ekonomiska gottepåsar, det kan komma att bli ännu mer galet med DÖ, vänta och se..:-) Tänk om Vänsterpartiet, eftersom Högerpartiet startat dödansen, tänker i samma banor? :-)

Hur bryter man in i den högra flanken, med hjälp av den nya neokonservarativa frihetsvågen, som inte är anarkistsk, men i vart fall helt ickekollektivistisk. Riktiga nyliberaler vill ju ha 5 % skatt, och resten fritt, medan nykoderaterna vill ha sosseskatt - 5 %, för att kränga skatterna till marknaden, och det går nästan inte att komma på en bättre modell, monopol på intäkter. S.W