2012-02-29

Namnet Estelle och mordet på Folke Bernadotte

I Aftonbladet i dag skriver Anders Hasselbohm en läsvärd text om huruvida namnet Estelle skall betraktas som en hyllning till Folke Bernadottes fredsgärning. Folke Bernadottes hustru bar som bekant namnet Estelle.

Det svenska kungahuset har aldrig besökt Israel. De uteblivna besöken har en historisk förklaring. Den 17 september 1948 sköts Folke Bernadotte till döds av judiska terrorister. Orsaken till mordet var Folke Bernadottes uppdrag som FN-medlare och den fredsplan han inom kort skulle presentera inför FN. Mordet utfördes av den judiska organisationen LEHI, med kopplingar till dagens Likud-parti i Israel. Den plan som Bernadotte skulle presentera ansågs missgynna Israels intressen.

Mordet - som aldrig juridiskt klarades upp - fick långtgående konsekvenser för de svensk-israeliska relationerna. Sverige dröjde ända till 1950 med att erkänna Israel, eftersom utrikesledningen menade att den judiska staten inte lagt ned tillräcklig kraft på att efterspana och gripa mördarna. Under de år på 1980- och 1990-talet då Yitzhak Shamir från Likud var premiärminister i Israel var besöksutbyte på högsta politiska nivå mellan Sverige och Israel uteslutet. Yitzhak Shamir tillhörde LEHI:s allra högsta ledning när organisationen planerade mordet på Folke Bernadotte.

Folke Bernadotte var brorson till den svenske kungen Gustav V. Vid begravningen av Olof Palme 1986 visade det svenska kungahuset att mordet på Folke Bernadotte var långtifrån glömt. Olof Palme hade ju också fungerat som FN-medlare i Mellanöstern - i kriget mellan Iran och Irak. Vid begravningen representerades det israeliska arbetarpartiet av Shimon Peres. När Shimon Peres skakade hand med kung Carl XVI Gustaf hälsade den svenske kungen honom med orden: Låt oss inte glömma att Olof Palme var den andre svenske medlaren i Mellanöstern som föll offer för en mördares kulor. Incidenten rapporterades i den israeliska dagstidningen Jerusalem Post, men uppmärksammades inte i svensk press.

Prinsessan Estelle blir genom sitt namn en påminnelse om ett historiskt förflutet som har politisk bäring än i dag. Kanske var det inte hennes föräldrars avsikt. Men många kommer att uppfatta det så.

Den 12 mars utkommer boken Mordet på Folke Bernadotte av Göran Burén på Leopard förlag.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Folke Bernadotte bör hågkommas som en stor arabvän.
I sitt första förslag till en judisk och en arabisk statsbildning i mandatet Palestina föreslog han ett helt arabiskt Jerusalem, totalt återvändande av de araber som lämnat området och tillgång till Medelhavet i norra delen av mandatet för araberna.

Hade dessa förslag gått igenom hade den nya staten Israel inte haft en chans att försvara sig mot de invaderande arabarme'erna.
Förslaget förkastades av judarna och av FN.

Det hävdas också av en del att Bernadotte för att få få de vita bussarna att transportera människor gick de tyska myndigheterna till mötes och lät judar vänta till sist trots att behovet av expatriering var störst i den gruppen.

Folke Bernadotte är i mina ögon en ofantligt mindre moralisk rese än Raol. Wallenberg.

Dessa mina minsta bröder sa...

Det blir intressant att läsa Görans bok, tidigare har jag läst Kati Martons bok "Döden i Jerusalem" Själv skrev jag förra lördagen just om Estelle Citat från min blogg: Lyssna på slutet av radioprogrammet: " Våren 1990 var Israels president Chaim Herzog på stadsbesök i Sverige. Och för första gången fick kungen möjlighet att nämna sin släkting vid namn och hylla hans minne. Men mer än så blev det inte. Kungaparet hade krävt ett spetsigare uttalande, och drottningen en ursäkt. Men en UD:tjänsteman svarade: - ”Det var ju så länge sen alltsammans ” -Ni har inte klart för er att Folke Bernadotte var kungens gudfar och sådana saker tar vi på allvar, svarade drottningen." ur Estelle Bernadotte född Manville vem var hon?

Anonym sa...

"Olof Palme var den andre svenske medlaren i Mellanöstern som föll offer för en mördares kulor."

Mördaren har väl aldrig hittats och kriget mellan Iran och Irak hade väl ingen koppling med Israel.
Man kan undra varför Peres åkte till Palmes begravning efter att ha hört honom kalla Israel för en naziststat. Där gick Palme över gränsen.
Kungahuset var inte känslolöst inför Hitler "och sådana saker tar vi på allvar". Eller hur?
EL

Anonym sa...

Där ser man, kungahuset kan åstadkomma ett och annat...

Castor

Anonym sa...

Ulf: "Den plan som Bernadotte skulle presentera ansågs missgynna Israels intressen."

Göran Burén: " ...en plan för lösning av konflikten i Palestina och mötte hårt motstånd från båda sidor."
EL

A-K Roth sa...

Det finns stora sår på alla sidor, Ulf, och nu verkar somliga mjölka namnet Estelle för vad det är värt. Israel har bett om ursäkt för attentatet staten Israel inte(!) begick. Terrorgruppen ansvarig avväpnades, vilket är mer än kan sägas om de terrorgrupper som tillåts verka fritt från palestinska områden idag under fortsatt ovillkorligt monetärt stöd från omvärlden.

Familjen Bernadotte har sin sorg; de människor som under WWII behandlades som inte värda att få leva på denna jord har sina trauman som torde vara väl så stora. Åren har gått men sorgen och chocken består, generationerna för den med sig, inte mindre än den personliga sorgen hos familjen Bernadotte. Ska man dela ut skuld borde Sverige få en liten del trots det goda Sverige också gjorde mot slutet av kriget.

Shimon Peres kunde ha replikerat till kungen någonting om svenska ageranden som underlättade för nazisterna och försvårade för judiska flyktingar under den europeiska judendomens mest fasansfulla år. Det finns en del att berätta där och mer och mer kommer fram ur arkiv. Peres fick nog svälja det han visste om andra bernadottars ställningstaganden för nazityskland.

Det var nog bra för kungafamiljen att kunna protestera mot mordet på Folke Bernadotte på detta sätt och jag har egentligen inga invändningar; skulle bara önska att det hände långt tidigare och inte under en statsbegravning. Men jag är glad att denne statsman, Peres, avstod från att dra upp sitt folks och lands gamla sår under en begravning när han blev konfronterad på detta sätt.

Peres kunde förstås ha sagt något om svenska socialdemokraters ovillkorliga stöd för terroristen Arafat med otaliga oskyldiga liv på sitt samvete och stöd för grupper som har Israels utplåning i sina stadgar, även om ju kungen inte är ansvarig för detta. Men jag är glad att han inte drog upp det på en statsbegravning.

Men, som jag vet att denna blogg och den du länkar till här inte så sällan har spelat "sock it to Israel" i ensidiga och selektiva anklagelser, så kan jag inte hjälpa att jag ser denna artikel som ännu en sådan. Gamarna hopar sig, typ.

Namnet Estelle är vackert, franskt, kommer från latinets Stella, stjärna, tillhörde en kär släkting, tillhörde visst också en avlägsen fransk släkting, kanske valdes det för att hedra greven Bernadottes fredsansatser. Alltid kan man spekulera.

Anonym sa...

Kronprinsessan Estelle var bara några timmar gammal när hon utlöste ett politiskt gräl i Göteborgs kommunfullmäktige.

http://www.expressen.se/gt/kronikorer/ake-lundgren/ake-lundgren-prinsessgral-i-borshuset/

Jan Holm sa...

Typiskt och ocksa kannetecknande for svensk media att inte namna kungens ord till Peres.

Anonym sa...

Ulf
Den historiska tillbakablicken var bra.Det är lätt att förstå den svenska kungafamiljens inställning efter mordet på Folke Bernadotte och att man hittills inte besökt staten Israel.
Statsminister Tage Erlander var en stor beundrare av Israel och vid ett besök tillsammans med sin hustru Aina i början av 1960-talet
framförde han offentligt sina sympatier inför de israeliska myndigheterna.Frågor man måste ställa sig är varför bl.a UD lade locket på när det gällde att kräva att mördaren skulle ställas inför rätta och dömas för mordet.Vilken roll spelade sedan den svenska regeringen i denna fråga?
Många frågetecken återstår att rätas ut!
E

Guardian sa...

A K Roth

Palestinierna har absolute ingenting med mordet på Folke Bernadotte att göra!
I vanlig ordning lyckas du ändå dra in dom i dina tirader.

I vanliga civiliserad länder ställer vi terrorister inför domstol och sätter dom i fängelse.
I Israel ges dom istället en hjälteroll, får gator uppkallade efter sig osv.

Dessutom har du som så ofta fel i sak.
Terroristerna avväpnades inte – utan inlemmades i den reguljära militären, med andra ord fick de behålla beväpning. Det gör knappast att man blir betraktad som mindre terrorist.

Andra, som Shamir och Begin, sågs tydligen av den israeliska befolkningen som de mest lämpade att styra staten…
Det säger åtskilligt om Israel.

Bernadotte var utsänd från FN för att mäkla fred – därför mördades han.
Att Bernadotte dessutom aktivt hade verkat för att rädda folk undan nazisterna – däribland många judar – visar hur extremt dådet var.

Att påstå att Sverige på något sätt ska ha ”skuld” i sammanhanget är fullständigt befängt!

A-K Roth sa...

SOm vanligt kommer min alldeles egen guardian och skäller onyanserade åsikter och attityd så det fräser omn det. :)

Det finns sår på båda sidor, Guardian. Judar har skäl att vara bittra mot svenska ageranden under kriget och israeler som Peres skäl att vredgas över svenska ledares ställningstaganden och utfall mot Israel i konflikten.

Som jag skrev har jag inga invändningar mot familjen Bernadotte uttryck för sorg och vrede.

De judiska terrorister som inte fogade sig efter försvarets regler var Israel tvungen att slå ner med våld. De som kunde foga sig efter försvarets regler kunde inlemmas, något jag tror kan göras med många palestinska terrorister.

Bulten i Bo sa...

Har Palme verkligen kallat Israel för en "naziststat" någon gång?

Guardian sa...

Israelvänners logik…
Folke Bernadotte mördades för att han föreslog en fredslösning som inte föll judiska terrorister på läppen.
När detta påtalas – då ska israelvänner plötsligt ifrågasätta och attackera Bernadottes insats med de vita bussarna.
Skulle det på något sätt ge legitimitet till mordet på honom, eller vad menar man?

I rimlighetens namn måste problemets kärna vara nazisternas förföljelse - och när man svartmålar det faktum att Bernadotte faktiskt räddade människor undan detta, är det inget annat än ett fullständigt intellektuellt haveri.

Raol Walleberg skulle ha blivit oerhört upprörd om han visste hur hans namn används för att släpa Bernadottes humana insatser i smutsen.

Anonym sa...

Guardian

Som vanligt hoppar du på med dina halvsanningar. Inget nytt där.

Föll Bernadottes fredslösning de arabiska terroristerna på läppen?
Enligt Burén verkar det inte så.

"Då Bernadotte mördades hade han just lagt sista handen vid sin rapport till FN:s generalför- samling. Den innehöll en plan för lösning av konflikten i Palestina och mötte hårt motstånd från båda sidor." Alltså "dead on arrival".
Bara en liten detalj.
EL

Anonym sa...

På något sätt visar Folke Bernadottes död hur det går för Israels fiender.
För Israel är den judiska statens intressen överordnade allt vad världsopinion heter.
De flesta av Israels fiender har nog detta klart för sig.

A-K Roth sa...

Hm, eftersom frågan kom upp, var det inte Palme som jämförde invasionen av Libanon (varifrån PLO terroriserade libaneser och israeler) med "nazismens värsta illdåd"?

Palme vidare: "...De som tillhör min generation och som när vi var väldigt unga såg bilderna av de judiska barnen i koncentrationslägren och gettona och insåg den oerhörda förbrytelse som begåtts mot dem och som därav liksom fick en smärta som följer oss genom livet – vi känner oss naturligtvis utom oss av samma smärta när vi ser bilderna av de palestinska barnen, precis på samma sätt förföljda. Men denna gång är det Israel som står bakom dåden..."

Precis på samma (!) sätt förföljda?
Verkligen? En dålig och falsk anklagelse. Och de som ärvt makt och inflytande i partiet fortsätter med smutskastningen. Det går inte att respektera. Man kunde tro att Palme inte fattade vad nazismens värsta illdåd bestod av.

Anonym sa...

Det räcker med snabb blick i Aftonbladet för att förstå hur dåligt omdömme Kung Carl Gustav har när han väljer länder att besöka. Eller var det inte så när han besökte Brunei, Kina och en drös afrikanska stater?

I Israel förtjänar folk sina titlar, man ärver dem inte. Vi klarar oss faktiskt ganska bra utan besök från Kung Carl Gustav.

Guardian sa...

A K Roth
Det existerar inte två sidor, utan det är nått du hittar på för att ge legitimitet åt judars eller Israels agerande.

Ditt generaliserande påstående om judars ”rätt” till att vara bittra på Sverige på grund av Andra världskriget, är väldigt märkligt.

Sverige hade inga som helst möjligheter att hävda sig mot stormakten Tyskland.
Den svenska neutraliteten gjorde att vi slapp att som Norge och Danmark bli ockuperade av Tyskarna. En tysk ockupation hade satt den svenska judenheten i omedelbar livsfara – nu undvek man det, men ändå är det svenska agerandet inte gott nog…


När det gäller nazist-analogier, så stod de som spön i backen från israelerna när det gällde invasionen av Libanon 1982.
Gamle terroristen Begin hävdade exempelvis att Beirut var som Berlin 1945, och att Arafat var Hitler i sin bunker…
Kan var värt att veta om man ska kritisera andras språkbruk...

Avslutningsvis noterar jag att Roth å ena sidan beklagar sig över att Sverige inte agerade tillräckligt när det gäller nazisternas övergrepp, för å andra sidan ändå beklaga sig över när man agerar när det gäller israeliska övergrepp…

Det blir lätt så när man har två helt olika bedömningsgrunder, beroende på om det är judar, eller några andra.

Guardian sa...

EL
Jaha, och…..?
Om jag ens ska överväga att kommentera dig, så får du allt formulera dig på ett sätt så man förstår….

Anonym sa...

Guardian

Besvära dig inte, jag betackar mig!
Kan du inte läsa innantill så får du allt gå en kvällskurs.
I din fantasivärld existerar det alltså bara en sida, din, som ger legitimitet till arabers agerande.

Det var inte bara "judar" som var besvikna på Sveriges handlande under kriget. Att ett land inte kan hävda sig emot ett annat betyder inte att man måste samarbeta och sympatisera med det, vilket tyvärr en hel del gjorde i Sverige.
Avslutningsvis noterar jag att du som vanligt inte ser skillnden mellan äpplen och bananer i din jämförelse mellan nazister och israeler.
EL

Guardian sa...

EL
Halmgubbe argumentation
Nu framgår det väl att jag inte jämförde israeler med nazister – utan hur man förhöll sig till övergrepp från respektive grupp.
Det kanske var för nyanserat för dig - apropå kunna läsa innantill…

Påståendet att Sverige som stat skulle ha sympatiserat och samarbetat med nazisterna är rent häpnadsväckande, och faller på sin egen orimlighet.
Jag ser fram emot några seriösa källor…

A-K Roth sa...

Guardian, Guardians vilka ilskna anklagelser! Som du så ofta har uttryckt dig om Israel och israeler, tycker jag du ska ta det lugnt med anklagelser ett tag. Övningar MED att förbättra läsförståelsen kan ge ditt liv mening.

Signaturen EL påstod inte att "Sverige som stat skulle ha sympatiserat och samarbetat med nazisterna", vilket var hur du uppfattade det.

Det som skrevs var, "...Att ett land inte kan hävda sig emot ett annat betyder inte att man måste samarbeta och sympatisera med det, vilket tyvärr en hel del gjorde i Sverige..."

Tydligen kände en hel delsvenskar i ledande position att Sverige måste skicka järnmalm till Tyskland etc, etc.

Du påstår vidare till mig att det inte finns två sidor, att det inte finns sår och bitterhet på båda sidor. Det är din åsikt men inte min. Klart det finns bitterhet och sår. Klart man ska tala om det. Och - man ska tala om det goda Sverige också kunde göra. Många räddade judar är tacksamma.

Jag avslutar med att ge dig höga poäng i kategorien "sock it to Israel whenever possible". Där finns anledningen till att en sån som jag yttrar mig. Som svar på posten kommer du farande och så är det en evig tråkig runda igen. Ta't lugnt grabben!

Bulten i Bo sa...

Fascinerande, jag ställer en enkel fråga till en skribent som kallar sig "EL" om källa till hennes påstående om att Palme skulle ha kallat Israel för en "naziststat".

Inget svar från skribenten men föga förvånande ser A-K Roth det som sin uppgift att träda in på banan. Inte för att hon kan hitta det aktuella citatet utan hon i bästa förvillarstil letar hon då upp ANDRA palmecitat som hon är missnöjd med. På Wikiquote (som hon inte vågar ange som källa) finner hon att Palme finner att de palestinska barn jäförts med judiska barns lidande, helt korrekt. En sådan jämförelse säger dock INTE att Israelstat, det tror jag till och med A-K begriper.

"var det inte Palme som jämförde invasionen av Libanon... med "nazismens värsta illdåd"?" skriver hon också. Detta har hon också hittat på Wikiquote men försöker i bästa förvillarstil påskina att hon skulle ha vaga minnen av det. Varför hon förvillar på detta sätt är enkelt att se om man går in på Wikiquoute ty påståendet onm detta kommer INTE från Palme utan är från ett citat av Israelvännen Ernst Klein som inte ens med citationstecken försöker sig likt A-K Roth på att ljuga och påstå att Palme själv skulle ha yttrat dessa ord.

Du är pinsam, A-K Roth.

Bulten i Bo sa...

"säger dock INTE att Israelstat", ska naturligtvis vara "säger dock INTE att Israel är en naziststat".

Anonym sa...

Guardian

"Nu framgår det väl att jag inte jämförde..."
Nej, det gör det väl inte. Liksom nyligen när du jämförde Syrien med Gaza. Sluta skjuta dig själv i foten.
Jag ser att du lyser helt med okunnighet vad det gäller svensk historia under världskriget. Om du är intresserad så kan du säkert hitta litteratur därom.
Det fanns en hel del nazistsympatiserande svenskar under de mörka åren. Det var inte bara staten som hade handel med Tyskland. Koncentrationsläger planerades på Gotland och listor gjordes på svenska judar, som hittades för inte så länge sen.
Vissa svenskar satte sig emot trenden, bl a Torgny Segerstedt som skrev vad han tyckte om den tyska nazistregimen. Han mötte en hel del mostånd, och fick förmaningar från själva Gustav V.
En modig man som inte gav sig.
... rent häpnadsväckande...?
EL

Bulten i Bo sa...

Det närmaste man kom koncentrationsläger i Sverige var väl de s.k. interneringslägren, här kan EL läsa om vilka som placerades där.

Fortfarnde inga belägg för ditt tidigare förtal av Olof Palme, eller?

Anonym sa...

Äntligen! Någon med lite iq :) jag ser ett klassiskt mönster här, många som är trötta på invandrare/muslimer i Sverige hoppar automatiskt på Israel tåget och allt annat som är anti araber, mycket idiotiskt drag. Läs på om Israel och mossad, så kommer man snabbt inse att Israel och zionism är mänsklighetens största hot.

Anonym sa...

Du ska nog läsa på lite innan du gör bort dig ordentligt. "Arabiska terroristerna" ? Din agenda lyser igenom