Sverigedemokraterna beklagar att William Petzäll nu väljer att sitta kvar i riksdagen utan partitillhörighet. Min bedömning är att inget annat parti kommer att vara villig att ge Petzäll något hägn. Inte heller kommer han som politisk vilde att kunna utöva politiskt inflytande. Det bästa i den här situationen vore naturligtvis att avgå. Jag önskar människan William Petzäll allt gott och hoppas att det finns människor ikring honom som kan hjälpa honom att komma till rätta med sina problem. Hans tid i politiken är under överskådlig tid i praktiken över.
*
I dag meddelades att riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Willam Petzäll lämnar partiet och blir politisk vilde. Petzäll har under en längre tid brottats med missbruksproblem och under en tid tagit timeout från politiken. Det har länge ryktats att Sverigedemokraternas partiledning velat peta Petzäll för att i stället ersätta honom med Markus Weichel. Petzäll säger sig nu har för avsikt att sitta kvar i riksdagen och jobba med beroendefrågor.
För Sverigedemokraterna innebär avhoppet en motgång på tre olika sätt:
1) Sverigedemokraterna förlorar makt i och inflytande i riksdagen. Eftersom det parlamentariska läget är så väldigt jämnt (om Sverigedemokraterna väljer att stödja de rödgröna skiljer det tre mandat mellan blocken) räcker det med att någon enstaka riksdagsledamot trycker på fel knapp eller har glömt att kvitta ut sig så blir utfallet av omröstningen oförutsägbart. Sverigedemokraternas vågmästarställning i riksdagen urholkas.
2) Avhoppat demoraliserar partiet internt. Intern enighet är en viktig fråga för Sverigedemokraterna.
3) Avhoppet demobiliserar partiet i förhållande till väljarna. Det blir svårare för Sverigedemokraterna att inför väljarna framställa sig som en stark och sammansvetsad röst mot etablissemanget.
Däremot tror jag inte att Petzälls avhopp är början på en utveckling motsvarande den i Ny Demokrati, vars hela riksdagsgrupp i praktiken föll samman under de tre år partiet var representerat i riksdagen 1991-1994. Sverigedemokraternas partiorganisation är betydligt starkare än så. Men helt säkra kan vi inte vara.
Jimmie Åkesson har ännu inte kommenterat avhoppet och vi vet ännu inte var som egentligen ligger bakom. Jag återkommer med ytterligare kommentarer under dagen när situationen klarnat någorlunda.
Jag kommenterar Petzälls avhopp för Svenska Dagbladet här.
6 kommentarer:
Inte särskilt mycket. SD verkar vara väldigt tåligt när det gäller sådana här saker. Hela lokalavdelningar har gått under som ett resultat av diverse avhopp och oegentligheter (se t ex SD Trollhättan) men stödet har, efter en tillfällig svacka, ändå fortsatt att växa. Förhoppningsvis blir fallet Petzäll en läxa för partiledningen att inte i fortsättningen sätta upp så oprövade och unga kort på riksdagslistan framöver.
"Det bästa i den här situationen vore naturligtvis att avgå. "
Bäst för vem i vilket avseende?
med tanke på att han velat avgå för en stor summa pengar:
Det bästa i den här situationen FÖR PETZELLS PLÅNBOK vore naturligtvis att sitta kvar.
Vad ska de annars sätta upp? De får nog ta det de får som kan räkna fingrarna på en hand och får det till fem.
"Petzäll säger sig nu har för avsikt att ..."
Nej. Det heter inte så. Det heter: "Petzäll säger sig nu HA för avsikt att ..." Utan r.
Petzäll logic.
/Steely Dan
Avhoppet för SD är ju inte positivt, men innebär knappast så mkt ändå.
Jag anlägger lite andra perspektiv (än SD och personen Petzäll) i min bloggkommentar om frågan. Om vildar. Vilket verkar bekymra en del.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/09/vad-ar-bekymret-med-politiska-vildar.html
Skicka en kommentar