*
I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. I denna demokratins fest - som Almedalen ibland och inte utan fog kallas - är det säkert en åtminstone på ytan glad och stolt Lars Ohly som äntrar talarstolen i kväll. Men egentligen borde Lars Ohly borde känna stor oro för både sin egen och Vänsterpartiets politiska framtid.
Under Lars Ohlys tid som partiledare har Vänsterpartiet tappat väljare i varje val. I valet 2o10 fick Vänsterpartiet endast 5.6 procent av rösterna, mot hela 12 procent rekordåret 1998. I dagens opinionsmätningar ligger partiet obehagligt nära fyraprocentsspärren.
Det syns inga tecken i skyn på att Vänsterpartiet under Ohly skulle vara på väg att vända den negativa opinionstrenden. Med tanke på att Socialdemokraterna uppfattas ha glidit mot mitten och Sverige sedan snart fem år styrs av en borgerlig Alliansregering är det märkligt att Vänsterpartiet inte lyckats utnyttja det fria fältet på den politiska skalans vänsterkant. Det är ju faktiskt inte så att svenska folket i sina åsikter i klassiska vänster-högerfrågor blivit mer borgerligt över tid.
I det rödgröna samarbetet inför valet 2010 blev Lars Ohly ett sänke som skrämde bort tveksamma mittenväljare. Traditionellt har vi väldigt små partiledareffekter i svensk politik. Svenska väljare tenderar att rösta på parti, och inte på person. Men det finns undantag. Och i en tid präglad av individualisering och personalisering av politiken är det inte omöjligt att partiledareffekterna kommer att öka. Partiledareffekter är oftast större inom respektive block - det är i så fall hugade Miljöpartister och Socialdemokrater som ett nytt ledarskap för Vänsterpartiet skulle kunna locka till sig.
Internt diskuteras nu partiledarfrågan. I en undersökning som Dagens Nyheter genomfört vill mer än varannan distriktsordförande för Vänsterpartiet byta ut Ohly före valet 2014. Jag tror - givet det ovan sagda - att det vore en bra idé. Jag har tidigare antytt att Jonas Sjöstedt och Josefin Brink vore en spännande duo att ta över ledarskapet. Jag står fast vid den uppfattningen.
Men Lars Ohly har konsekvent markerat att han vill leda partiet även i valet 2014. Jag kan inte riktigt förstå vad som driver honom i denna fråga. Vänsterpartiet har heller ingen tradition av att avsätta partiledare som själva inte vill avgå. Så helt uteslutet är det inte att Ohly sitter kvar. Men mitt grundtips är ändå: Ohly leder inte Vänsterpartiet i valet 2014.
Jag diskuterar Vänsterpartiet och Lars Ohly i P4 Extra strax efter kl 14.15 i dag.
6 kommentarer:
Vad som driver Ohly? Är det inte inristat i hans politiska hörna att politruckerna sitter kvar, och sitter kvar och sitter kvar? Får se om han avgår med dignitet som Maud.
Nejmen...
Det är ju JENS HOLM som ska bli vänsterpartiets nya partiledare/språkrör. Han kan fokusera på klimat och global rättvisa, medan Brink fokuserar på arbetsmarknad och välfärd.
Då hade jag lätt röstat v istället för mp. Holm verkar för övrigt mer intresserad av miljö/klimat/systemkritik än miljöpartiet.
/Malin
De är lång tid kvar till vänsterpartiets kongress. Skulle Lars Ohly redan nu säga att han avgår skulle Vänsterpartiet sakna ledning då ingen riktigt lyssnar på en i stort sätt avsatt ledare. Titta bara på Mona Sahlin månaderna efter att hon sagt att hon skulle avgå. Det var kaos inom partiet, åtminstone verkade det så utåt.
Antagligen kommer Lars Ohly avgå innan kongressen, men finns ju ingen anledning för honom att avgå nu.
Håll en vänsterlinje som är för att alla religioner avskaffas för de är ett opium för folket och vi behöver nyktra vakna människor.
Att vara emot en extrem religion är inte samma sak som "rasism" såsom Ohly så korkat repeterade i valet, möjligtvis blint hyckel för en mindre knasig religion.
Detta måste hela Vänstern förstå på djupet.SD har fel i att enbart angripa en religion, men faktiskt inte helt fel. De borde givetvis angripa alla religioner.
Alla religioner skall angripas med förnuft precis såsom Buddha angrep Hinduismen och såsom Jesus angrep de falska jiddrandet i Guds tempel och såsom vi måste angripa dagens ekonomiska system.
D.v.s. med kärlek till människorna och utan att skapa nya jiddrande religioner och hycklande överstepräster.
Välj in riktiga människor i ledningen!
Du skriver att svenskar röstar på parti och inte person. Det stämmer ju men eftersom partierna är i stort de samma medan väljarsympatierna fluktuerar betydligt snabbare så tycker jag snarare att förändringar i väljarsympatier snarare är bäst analyseras utifrån förändringar i politik. De stora kasten i sympatier för partier har skett vid skiften i politik snarare än partiledare. De hänger ju dock samman ganska intimt så det är svårt att garantera sambandets riktning. Men i vissa fall tycker jag det är faktiskt är ganska tydligt, Lejonborg var samma person, men politiken var väldigt annorlunda mellan hans första dåliga val och det därpå följande succé-valet.
Därför tror jag inte vänsterpartiets problem med Ohly vid rodret ligger med honom som person utan med den politik han för. Sjösted står för en (någorlunda) annan politik och med honom tror jag vänsterpartiet skulle lyfta. Jag tror också faktiskt det är det som driver Ohly. Han vill inte lämna över till en partiledare som förändrar partiets politik till något som han själv inte tror på. Han vill sitta kvar och lämna över till någon som tycker mer som han själv. Om V vill vinna nästa val tror jag att de måste inse att svenska folket gång på gång har förkastat "Ohly-ism" och om man vill ha fler röster än idag är det hög tid att ge en ny typ av vänsterpolitik en chans.
Jag tror att Sjöstedt kommer att ta över i Januari, men om han gör det som ensam partiordförande eller inte vet jag inte. Jag hoppas att partiledarskapet delas mellan honom och Brink.
Skicka en kommentar