2011-05-15

De rödgröna går till val i opinionsmässig medvind

Uppdatering söndag kl 22.10. Två kommentarer:

1.) Omvalen i Örebro och Västra Götaland blev sammantaget en stor framgång för de rödgröna partierna, och särskilt för Socialdemokraterna. I Västra Götaland behåller de rödgröna makten, och Socialdemokraterna ökar sin röstandel trots att valdeltagandet blev mycket lågt. Orsakerna till den rödgröna framgången har jag diskuterat i posten nedan. Håkan Juholts närvaro och Fredriks Reinfeldts frånvaro (nästan i alla fall) i valkampanjen kan också ha spelat roll.

2.) Valdeltagandet blev lågt i Västra Götaland, ca 43 procent. Jag tillhörde pessimisterna, men hade ändå trott att det skulle hamna över 45 procent. Låt oss dock komma ihåg att valdeltagandet inte skiljer sig nämnvärt från vad som brukar känneteckna valen till Europaparlamentet. Så ur det perspektivet är valdeltagandet inte historiskt lågt. Däremot blir det låga valdeltagandet en varningsklocka för dem som argumenterar för att splittra upp den samlade valdagen.

*

De rödgröna partierna möter dagens omval i Västra Götaland med valvinden i ryggen. I fredags visade en Sifo-mätning för Västra Götaland att de rödgröna partierna leder över den borgerliga Alliansen med nära sex procentenheter. Även i dagens Sifo-mätning för riket som helhet är de rödgröna parterna större än Alliansen, och Socialdemokraterna är större än Moderaterna (33.4 respektive 30.4 procent).

Överlag har Socialdemokraterna stärkt sin ställning i opinionen under de senaste veckorna. En enkel förklaring är förstås att hänvisa till någon slags Juholt-effekt, vari en sådan nu skulle bestå. Visst, Håkan Juholt är en utomordentligt skicklig politiker och med en helt annan personlighetsprofil än t ex Fredrik Reinfeldt. Juholt tog också över ett parti där den tidigare ordföranden Mona Sahlin plågades av svaga förtroendesiffror.

Men jag tror att den starkare förklaringen ligger i att debatten de senaste månaderna handlat om rättvisefrågor, om socialförsäkringar och om Fas 3, det vill säga frågor där Socialdemokraterna har hög trovärdighet. Kampen om den politiska dagordningen blir allt viktigare när väljarrörligheten ökar. Varje väljare måste vinnas på nytt inför varje val.

I Västra Götaland tror jag också att Socialdemokraterna har gynnats av Håkan Juholts starka närvaro under valkampanjen. Närvaron är ett vågspel. Om Socialdemokraterna i Västra Götaland gör ett bra val och Håkan Juholt varit starkt närvarande kan han åtminstone tillfälligt trä på sig segerhuvan och framstå som en vinnare. Men om Juholts starka närvaro ändå följs av att Socialdemokraterna gör ett dåligt val och förlorar makten i regionen riskerar Juholt att få en förlorarstämpel redan från början.

En spännande dag väntar. IFK Göteborg möter Norrköping på Idrottsparken, VM-final i ishockey mellan Sverige och Finland samt omval i Västra Götaland och i Örebro. Tur att man är bra på multi-tasking (anglicism för simultankapacitet, typ).

Jag återkommer under kvällen med kommentarer om åtminstone valresultaten.

1 kommentar:

Johan Olofsson sa...

Alternativt kan man ju säga att dessa valdeltaganden indikerar att intresset regionvalet inte förmår engagera väljarna.

Är det då vettigt att med "konstgjorda medel" få väljare att mer eller mindre motvilligt rösta oöverlagt och obetänkt i regionvalen samtidigt som de röstar i primärkommunalval som de verkar vara mera intresserade av?

Vad är det för kvalitet på en demokrati där hälften av rösterna är tanklöst lagda?