De rödgröna har presenterat sin skuggbudget och äntligen ligger korten på bordet när det gäller de ekonomiska och politiska alternativen inför höstens val. Vilket block kan då så här dagen efter känna sig mest nöjd med hur debatten blev kring de rödgrönas skuggbudet?
Jag tror de rödgröna är mest nöjda. På DN:s ledarsida beskriver Hanne Kjöller (en av dessa socialliberaler med integritet som jag så starkt respekterar) t ex Fredriks Reinfeldts och Anders Borgs kommentarer till de rödgrönas skuggbudget i mycket ampra ordalag: Fredrik Reinfeldt verkade mer sur och arg än laddad. Anders Borg hade - precis som i söndagens Agenda - en mimikfattig och defensiv framtoning. Det är som om den politiska glöden runnit ur Borg och ångat ur Reinfeldt. Som om valet redan vore förlorat. Anders Borgs tidigare besked att han inte kandiderar till riksdagen för att han inte är intresserad av att bli oppositionspolitiker stärker inte precis bilden av en allians som tror på en ny valseger.
I Svenska Dagbladet strör professor Peter Esaiasson salt i de borgerliga såren: - Det faktum att oppositionen inte ville höja skatterna mer verkade förvåna Fredrik Reinfeldt. Det verkar som regeringen hade byggt sin plan på att det skulle vara större skillnader mellan alternativen och när de rödgröna inte kom med mer ammunition verkade Reinfeldt frustrerad. Att Fredrik Reinfeldt i debatten ifrågasatte hur S och MP fått V att gå med på flera inslag i budgeten tyder på brist på argument. – Det var mycket avklätt. Reinfeldt verkade inte veta vad han skulle säga.
I dag försökte de borgerliga allianspartierna återta initiativet genom en tågturné - allianståget! Jag lyssnade på Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson och Göran Hägglund på Kungsportsplatsen i Göteborg tidigare i kväll. Många hundra alliansanhängare fanns på plats. När mötet pågått några få minuter och det var Göran Hägglunds tur att tala öppnade sig himmelens portar och ett kraftigt slagregn föll över staden. Regnet varade lika länge som mötet - ingen tur med vädrets makter. Men jag känner som inför de besvikna och lite gnälliga kommentarerna efter Blåvitts felaktigt bortdömda mål mot Mjällby igår: Tur har man inte, tur förtjänar man. Blåvitt spelar inte bra, och den borgerliga alliansregeringens sätt att bemöta de rödgröna partiernas skuggbudget har lämnat en del i övrigt att önska.
Allianspartierna har hittills hållit ihop under mandatperioden och visade regeringsduglighet under finanskrisen. Det imponerar. Men opinionssiffrorna talar sitt tydliga språk, och inte kändes det som fyra fräscha valvinnare som stod på podiet och applåderade varandras inlägg i ett regnigt Göteborg i kväll. Vänsterkartellen, jobb vs bidrag, Ohly-spöket. Seen that, done that.
Har de rödgröna partierna toppat formen för tidigt? Kanske det. Men hellre toppa den för tidigt än att inte toppa den alls.
4 kommentarer:
Ett Allianztåg kan ju passa kongenialt med att Deutsche Bahn nu köper upp all tåg- och lokaltrafik i landet samt höjer priserna så vi får betala skjortan för att åka, samt tvingas åse när personalen kastar ut flyktingar från tågen och så får vi visa personalausweis oxå för att kunna inköpa SJ:s (Deutsche Bahns nya "personliga biljetter" - när man bokar dem får man fylla i både namn, personnummer, adress, mobilnummer, telefonnummer, e-postadress - the works - även barn som man har med sig måste man uppge identitet på - lagom till införandet av Schengen II - kort sagt kan vi kalla denna regering för en medlöpar- eller Quislingregim). För de högerextrema blir allt mer dominerande - Italien, främlingsfientlig högerregering i Frankrike, I Tyskland Schäuble m fl, i Belgien (själva eu-kärnlandet) burkaförbud, Holland, Danmark med sitt 'folkeparti', i Ungern gick Jobbiks fram osv osv)
jag är inte säker på att de högerextrema går framåt i Europa som helhet. De blir t ex inte allt mer dominerande i Frankrike, som du skriver. Men det är illa nog som det är.
Eller hur. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flyktingbarnen-tvingades-av-taget_4000201.svd
Dessutom - vet inte om jag håller med om att de inte blir alltmer dominerande i EU som helhet - det tycker jag - med den ungerska valsegern, nu vinner kanske de konservativa i England också vilket kan ge draghjälp åt ytterligare högervridning - vi får högerregeringar i flera av Europas folkrikaste länder - Tyskland, Italien (dessutom Berlusconi som PM!), Frankrike med Sarkozy, Nederländerna, Belgien - nästa år tar Ungern dessutom över som EU:s ordförandeland - då vill inte jag vara med. (där gick ju nazistiska jobbik fram i valet).
Skicka en kommentar