2008-10-12

En borgerlighet helt utan visioner?

Kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda äger rum i en situation där den borgerliga alliansregeringen har ett rejält underläge i opinionen. Under de två år som gått sedan maktskiftet 2006 kännetecknas regeringsalliansen av en slående brist på framtidsvisioner. Reinfeldt framstår som en Hygglige Fredrik som vill lösa konkreta samhällsproblem, förbättra samhällsinstitutionernas kvalitet och sänka skatten så att alla (utom pensionärerna, studenterna och de arbetslösa) får 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Hyggligt - javisst. Visionärt - nej. Det känns onekligen lite tomt. Kanske kan en del av borgerlighetens ras i opinionen spåras till denna visionslöshet?

Visserligen lever vi i en tid då de stora berättelserna satts på undantag. Men något borde väl den borgerliga alliansregeringen kunna prestera? Jag tror att det är själva koalitionen som är problemet. Vart och ett skulle de borgerliga partierna kunna prestera åtminstone något som liknar en samhällsvision. Kristdemokrater kan samlas i en socialkonservativ strävan efter ett samhälle där familj och kyrka/samfund utgör kittet i gemenskapen. Centerpartister kan samlas i en strävan efter ett ljusgrönt Sverige, med blomstrande småföretag och en sant levande landsbygd. Folkpartister kan samlas i en strävan efter ett teknologiskt framstående Sverige, med välutbildade och trygga medborgare i högmodernitetens framkant.

Men när allianspartierna samlas tillsammans i en regering finns det inga förutsättningar för en gemensam vision. Partiernas ideologiska klangbottnar är för olika. Och när regeringens dominerande parti - de nya moderaterna - tagit av sig sin ideologiska ryggsäck för att kunna ta plats i den politiska mittens Ingenmansland så blir retoriken som den blir. Det vill säga hygglig, men tom. Och där det är tomt är det ofta kallt och sterilt.

Vänsterpartiet och miljöpartiet har kvar sina samhällsvisioner baserade på socialism respektive hållbar utveckling. Socialdemokraterna stretar på i sitt rådslag, och är i behov att utforma den röda frihetsvision som Mona Sahlin efterlyste i sitt installationstal på kongressen 2007. En god ingång i det arbetet erbjuder Hjalmar Branting. Jag har först nu blivit medveten om hans klassiska svar i tidningen Stormklockan 1912 på frågan "Varför är du socialdemokrat, Hjalmar Branting?" Branting svarade: Jo, därför att min känsla revolterar mot en sakernas ordning, som dömer de ojämförligt flesta att stanna i växten och kväva sina bästa stämningars längtan.

Sina bästa stämningars längtan - det är vackert! Låt uttrycket prägla vårt fortsatta politiska arbete för mänsklig frigörelse och även ta kropp även i de många politiska debatterna under veckan som kommer.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar väl inte på allvar att moderaterna ligger i mittfältet (mer än i retoriken)?

Anonym sa...

Hej Ulf, jag blev mycket besviken ikväll vid partiledardebatten när ingen pratade om barnfattigdom, hur barnen drabbas när föräldrarna står utanför välfärden och arbetslösas utsatthet. Jag tänker på individerna som är arbetslösa och de som nu blir arbetslösa.

Ingenting togs heller upp om de som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Hälsning Eva Hedesand Lundqvist i Luleå

Eleni sa...

Det har ar helt off topic, jag vet. Men jag har undrar, vad ar broderskaparnas installning till de papperslosa? Och hur anser ni att ert parti socialdemokraterna skotte behandlingen av apatiska flyktingbarn?
Kort sagt: vad har ni for visioner nar det galler de papperslosas framtid?

Som vanligt en intressant post!
Eleni Schmidt

Anonym sa...

Det här brantingcitatet finns på den allra första textsidan (sidan 9) i rapporten "Jämlikhet" (1969) från Scialdemokraternas och LOs gemensamma jämlikhetsgrupp, vars ordförande var Alva Myrdal. Jag fanns med i sekretariatet.

Jag har slltid tyckt mycket om det och ofta återgett det.

Anonym sa...

Diskursen i detta inlägg tolkar jag som en av de bättre interna kritikformuleringarna som jag läst. Även jag hoppas på att din slutönskan kommer till uttryck i kväll, det är väl kanske dags nu.

Det blir nog till att följa din blogg framöver...

Ulf Bjereld sa...

Kerstin: Moderaterna har rört sig mot mitten. Främst i retoriken, men även i politiken. Det betyder inte att de nått ända fram, utan visst utgör de fortfarande, tycker jag, ett högerparti.

Eva: Nej, det är sant. Jag hade kanske inte förväntat mig att någon skulle ta upp det - TV-debatter är ganska hårt styrda. Men desto viktigare att frågorna lyfts i andra centrala sammanhang.

Eleni: Alla måste ha rätt till t ex vård på lika villkor - papperslös eller ej. Gå gärna in på www.broderskap.se och klicka på "Verksamhet" Där finns en länk till projektet "Ny Asylprocess" som drevs gemensamt av Broderskapsrörelsen och FARR - Flyktinggruppernas och Asylkommittérnas riksråd.

Enn: Alltid roligt att höra historien tala!

Mksblogg: Jag bara tackar och bugar. :-)