2008-06-22

Kristdemokraterna, FRA-lagen och jakten på den röda frihetsvisionen

Kristdemokraterna är det enda parti i den borgerliga alliansregeringen där ingen enskild ledamot tvekade att rösta ja till införandet av FRA-lagen. Trots att kristdemokratiska ungdomsförbundet protesterade, så tycks stödet för FRA-lagen inom kristdemokraternas riksdagsgrupp ha varit totalt. Under rubriken Signalspaningslagen - förbättrad och antagen i riksdagen presenterar partiet på sin hemsida ett av de präktigaste och mest förnumstiga försvaren för lagen som jag sprungit på i debatten.

Jag vet inte riktigt varför stödet för lagen är så starkt just bland kristdemokraterna. I andra frågor som rör t ex samlevnad tvekar inte kristdemokrater att offentligt ta strid om partilinjen. I den kommande kraftmätningen inom regeringen om lagen om samkönade äktenskap lär vi få se en kristdemokratisk riksdagsgrupp där stickor och strån ryker. Men när det gäller FRA blandar kristdemokraterna ihop den världsliga makten med den andliga. Visserligen är människan skapad till Guds avbild, men det behöver inte tolkas som att staten skall se och höra allt.

Men förmodligen är den enkla förklaringen att kristdemokraternas riksdagsgrupp är underrepresenterad med avseende på personvalskampanjinriktade, IT-intresserade unga män (och kvinnor) med politiska agendor mer fristående från partipolitiken.

För mig som förespråkar en stark stat blir gränsdragningen för statsmakten av mycket stor betydelse. Övervakningen av det egna landets medborgare är en fråga där statsmakten - i såväl demokratier som diktaturer - historiskt tenderar att överskrida gällande regler och i namnet av nationens säkerhet missbruka de medel som funnits till hands.

Mona Sahlin har som bekant vid flera tillfällen efterlyst hjälp i arbetet med att utforma en röd frihetsvision för socialdemokratin. Ett tydligt vallöfte om att riva upp FRA-lagen vore ett lämpligt led i arbetet med att utveckla en sådan vision.

4 kommentarer:

Enn Kokk sa...

Jag önskar att du får rätt. Men man måste komma ihåg att det ursprungliga FRA-förslaget togs fram under den förra socialdemokratiska regeringen.

Kerstin sa...

En till som önskar samma sak, men pessimist som jag är så tror jag inte på den drömmen.

Ulf Bjereld sa...

Sent skall syndaren vakna, skulle man kunna säga om socialdemokraterna i denna fråga. Men bättre sent än aldrig. :-)

Här finns faktiskt nu en politisk möjlighet för (s) att ta ett steg framåt, markera avstånd från den "gamla" politiken i dessa frågor och skapa en politik kring IT, integritet och fildelning för vår tid. Mona Sahlin markerar i varje fall i DN viss vilja i den riktingen.

Anonym sa...

Hej Ulf...

Vår fruktan för Gud som -ser och hör allt vi gör- har i tusentals år drivit oss att följa lagar och regler och att INTE äta den förbjudna frukten! Men ökad "brottslighet" och ständigt minskade röster till KD och ännu mindre tro tyder bara på en sak- Gud-modellen är utdöende och behöver ersättas.

Du har liksom jag reagerat på KD's ställning till FRA-lagen, det är en nyckel faktor och ett svar på det hela.

Jag vill tacka dig oerhört för info:n

MvH
Cyber