2008-06-25

Hur ska det gå för kristdemokraterna?

Hur ska det gå för kristdemokraterna? Inför partiets riksting i Norrköping balanserar regeringens strykpojke på fyraprocentsspärren till riksdagen. Partiets profilfrågor från valrörelsen 2006 är antingen kastade i glömskans sjö (förslaget om sänkt bensinskatt) eller genomförda som halvmesyrer (fastighetsskatten, vårdnadsbidraget) och därför inte längre användbara som valvinnarfrågor. Det stundande Europavalet riskerar att bli en katastrof för partiet.

Kristdemokraterna definieras ibland som den kristna högern i Sverige. Partiets företrädare uppskattar inte den beteckningen. De tycker att beteckningen orättvist associerar till den kristna högern i USA, och dess fundamentalistiska syn i samlevnadsfrågor, den israelisk-palestinska konflikten och stödet för USA:s militära interventioner på olika håll i världen.

Visst finns det mycket som skiljer de svenska kristdemokraterna från den kristna högern i USA. Men väljarstudier visar att en betydande del av partiets väljare placerar sig själv just till höger på vänster-högerskalan. Ur det perspektivet representerar kristdemokraterna den kristna högern i Sverige.

Kristdemokraterna behöver en ny profilfråga som bidrar till att skilja ut partiet från sina regeringskamrater och samtidigt ger den kristna högern i Sverige ett mänskligt ansikte. Varför inte rikta in sig på en mer generös flykting- och biståndspolitik? I en tid när enprocentsmålet för svenskt bistånd urholkas och flyktingar skickas tillbaka till Irak och Afghanistan behövs alla goda viljor i dessa frågor. Eftersom folkpartiet avsvurit sig socialliberalismen så kunde kristdemokraterna eftersträva att fylla högerkantens humanistiska tomrum med en medkännade socialkonservatism.

Uppdaterat: I dag torsdag kommenterar jag kd:s riksting i pigga Brunchrapporten med Henrik Torehammar och Cissi Wallin i P 3.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ställde samma fråga för ungefär ett år sedan. De svar som jag fick i kommentarsfält gick delvis på samma spår som ditt.

Björn Wadström sa...

Kanske är det så att partiet inte längre behövs.
Sverigedemokraterna har tagit över frågan om äktenskap av 2 kön.
I övrigt så fungerar bara kristdemokraterna som utförsäljningsministär till moderaterna. Det är lite synd eftersom nedrustningen av samhället idag symboliseras av Odell och KD, när det egentligen är fp och m som driver frågan hårdast.
Kristdemokraterna har haft ett socialt patos men det var länge sedan vi hörde något omsorg om andra grupper äm kapitalägarna.
Jag är ateist så för mig är religösa partier i sig något märkligt. Men jag respekterar att andra har en tro. Men är det rimligt att blanda ihop religion och politik?
När kd dessutom går med på att övervaka hela svenska folkets epost och telefon då är det nog adjö i nästa val...
Så stå upp lite mer för frihet, yttrandefrihet, demokrati och ta initiativ till att avveckla FRA-lagen..då finns det kanske en strimma hopp för KD efter 2010.
Jesus slängde ut månglarna ut templet..bara ett litet tips i all vänlighet.

Anonym sa...

En mer generös bistånds- flyktingpolitik än att fortsätta göda korrupta regimer i tredje världen och att ta emot hälften av alla irakiska flyktingar som söker sig till Europa?

Anonym sa...

@Björn: Klart att kd vill massavlyssna medborgarna!
- Genom att säga nej till betänkandet riskerar vi livet på våra söner och döttrar i Afghanistan, varnade kd:s ledamot Else-Marie Lindgren.
Visste du inte det?! ;-)