2008-06-17

FRA-frågan - hur tänker regeringen?

I skrivande stund är det fortfarande oklart om FRA-lagen kommer att gå igenom. Jag har tidigare gjort bedömningen att en majoritet i riksdagen kommer att rösta ja till förslaget. Jag brukar inte ändra mina tips, och jag väljer även här att hålla fast.

Men det finns också en möjlighet att regeringen försöker återta kontrollen över frågan genom att helt enkelt dra tillbaka förslaget och återremittera det till utskottet. Ett tillbakadragande skulle ta bort risken att åka på ett djupt förödmjukande nederlag i kammaren, och inte heller få regeringen att framstå som omänskliga inpiskare av fritänkande ledamöter i partifållan.

Men medaljen har förstås en baksida. Om regeringen drar tillbaka förslaget kommer den omedelbart att få konfronteras med tidigare uttalanden om att lagen är nödvändig för att trygga landets säkerhet. Är landets säkerhet inte viktig längre? Eller var det bara bluff att lagen var oundgänglig vär att värna den nationella säkerheten?

Det som förvånar mig mest är hur regeringen så grovt kunde underskatta frågans sprängkraft. Till det skall jag återkomma i ett annat sammanhang.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mer information om vapenvilan från Claes Arvidsson i SvDs ledarblogg:

"...Egypten som agerat mellanhand i förhandlingarna mellan Israel och Hamas får en fortsatt nyckelroll. I överenskommelsen ingår att egyptierna ska täppa till smuggeltunnlarna som går från Egypten in till Gaza. Om man inte lyckas bättre med det än tidigare kan vapenvilan få ett explosivt resultat...."

Om situationen på norra attackfronten:

"...I Libanon har Hizbollah med Irans hjälp i lugn och ro kunnat bygga upp sina vapenförråd och utgör nu ett större hot mot freden än före kriget mot Israel 2006..."

Undra på att man bär sina tvivel, Ulf!

A-K

Anonym sa...

Ursäkta, men vad hade föregående kommentar med FRA att göra??

Anonym sa...

Du hade rätt i ditt tips, nästan i alla fall. Återremittering men snabb-behandling snarare än uppskjutning av beslutet. Tyvärr.