På fredag öppnas miljöpartiets kongress i Östersund. Kongressen lär präglas av en uppslitande strid i EU-frågan.
I miljöpartiets politiska program står: Vi vill att Sverige ska lämna EU. Men språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har hastigt bytt fot och tycker inte längre att Sverige ska lämna EU. Framträdande miljöpartister som Europaparlamentarikern Carl Schlyter och riksdagsledamoten Ulf Holm rasar. Ulf Holm anklagar t o m partiledningen för att vilja kuppa igenom en ny linje i EU-frågan.
Samtidigt presenteras den nya SOM-undersökningen om svensk EU-opinion. Enligt mätningen anser 46 procent av svenskarna att EU-medlemskapet är bra, medan 29 procent anser att det är dåligt. Det är det starkaste EU-stödet någonsin i SOM-institutets mätningar. Endast 25 procent stödjer kravet att Sverige ska lämna EU, medan 49 procent tycker det är ett dåligt förslag. (Observera dock att mätningen genomfördes före den kontroversiella Laval-domen.)
Jag har tidigare uttryckt oro över att Sverigedemokraterna i det kommande Europavalet skulle fånga upp EU-kritiska väljare som inte vill rösta på vänsterpartiet. Om nu EU-motståndet sviktar i miljöpartiet vore det bra om Junilistan piggnar till och får en partiledare (kanske avhopparen Sören Wibe?) som bidrar till att fånga upp dessa väljare. Hellre tio mandat åt Junilistan än ett enda åt Sverigedemokraterna.
Överlag kan man undra vart miljöpartiet är på väg. På DN Debatt igår gjorde miljöpartiet gemensam sak med den borgerliga alliansregeringen i en artikel om att förändra grundlagen. I artikeln förespråkade Peter Eriksson bl a införandet av en författningsdomstol i Sverige. En märklig inställning, med tanke på att samme Peter Eriksson med kraft kritiserar domstolsmakt på EU-nivå.
En författningsdomstol vore ytterligare ett olyckligt steg på vägen mot en juridifiering av politiken, på bekostnad av den representativa demokratin. Erikssons artikel med sina nyfunna vänner i den borgerliga alliansregeringen undergräver onekligen miljöpartiets trovärdighet som samarbetspartner i en framtida rödgrön regering.
3 kommentarer:
Ulf Bjereld 2008-05-21:
"Jag har tidigare uttryckt oro över att Sverigedemokraterna i det kommande Europavalet skulle fånga upp EU-kritiska väljare som inte vill rösta på vänsterpartiet. Om nu EU-motståndet sviktar i miljöpartiet vore det bra om Junilistan piggnar till och får en partiledare (kanske avhopparen Sören Wibe?) som bidrar till att fånga upp dessa väljare. Hellre tio mandat åt Junilistan än ett enda åt Sverigedemokraterna."
Ulf Bjereld 2007-10-25:
"Men tanken på en nationell statsvetarkonspiration mot (sd) talar för sig själv."
Just det, ja...
Att mp gjorde gemensam sak med regeringspartierna var kanske inte så förvånande. Mp och de borgerliga har ju haft en samsyn i många konstitutionella frågor under lång tid.
Sedan har jag svårt att förstå varför socialister är så rädda för en författningsdomstol. Är det inte bra att se till att lagar och beslut inte strider mot de demokratiskt antagna grundlagarna?
Dogge: Jag har egentligen två argument. För det första tror jag att en författningsdomstol blir politiserad, oavsett alla goda föresatser. Det räcker med att titta på USA, där kontroversiella domslut ofta kommer till genom omröstning 5-4 eller 4-5, beroende på domarnas politiska tillhörigheter.
Dessutom är jag orolig för att domstolen skulle lyssna in makten och genom sina domslut bidra till att legitimera en urholkning av rättigheterna, i stället för att stärka dem.
Skicka en kommentar