Göran Hägglunds anförande i Almedalen var ett skickligt hopsnickrat retoriskt aktstycke. Och hjälp från ovan fick han också i form av den vackraste sommarkvällen hitttills under Almedalsveckan.
Anförandet profilerade kristdemokraterna i förhållande till övriga borgerliga allianspartier genom att ur regeringspolitiken plocka upp det som är kristdemokraternas profilfrågor, för att citera den analys min kära hustru gav SVT24 direkt efter Hägglunds tal. Det är en profilering som kan behövas. Småpartier i en koalitionsregering tenderar att tappa mest opinionsstöd, och kristdemokraterna ligger under fyra procent i flera mätningar.
Göran Hägglund kommer mera till sin rätt live än i TV. Live framstår han som den mest karismatiske av de borgerliga partiledarna (inte någon jättekonkurrens, i och för sig...), i TV försvinner han fortfarande alltför ofta in i studioväggen.
Hägglund avstod också ödmjukt från att ta upp kristdemokraternas krav på sänkt bensinskatt. :-)
Men skall kristdemokraterna kunna vända den nedåtgående opinionstrenden krävs att partiet inte får medial slagsida åt partipolitiskt lite mer udda frågor som t ex abortfrågan. Ett sådant för partiet negativt exempel är en artikel i tidningen Dagen i tisdags, där kristdemokraternas utrikespolitiske talesman och f d partiledare Alf Svensson uttryckligen tar avstånd från tanken på en tvåstatslösning i Palestinafrågan. En sådan lösning, menar Svensson, är inte möjlig att uppnå "under vår tid". Därigenom ställer sig Alf Svensson och kristdemokraterna vid sidan av alla övriga partier i Sverige, som med kraft håller fast vid tvåstatslösningen.
Almedalsveckan är nu över för min del och jag är tillbaka i ett regnigt Göteborg. Återkommer under morgondagen (torsdag) med några avklarnade reflektioner kring Almedalsveckan.
6 kommentarer:
Kristdemokraterna sitter ju i skiten, kan man ju säga. Hägglund vet ju att det inte spelar någon roll vad han säger, vad han än säger så är det bättre för hans parti än att hålla tyst.
Ulf
Länken till Dagen fungerar inte...
Hade varit intressant att läsa vad A Svensson skrev, kan du lösa det?
=)
Hmmm...
Såg precis att det var ett "http://" för mycket i länkningen.
Om man tar bort det så funker det:)
Hur i allsin dag ska en tvåstatlösning se ut i Palestina?
En demokratisk stat för alla folk i området borde vara en långsiktig lösning. Omöjligt att se hur det skulle gå till just nu, men det kan vända. Möjligen kan en två-statslösning var väg till ett enat Palestina, men därmed skulle ju tvåstatslösningen vara omöjlig för Israel.
Nu vill jag inte lägga mig i hur palestinierna gör och vilka lösningar de väljer, men synpunkter kan jag ha.
Tack till Guardian - har försökt fixa det i bloggposten nu. Har ju också skrivt en replik till Dagen som nämns i den nya bloggposten.
Till aimo: Med tvåstatslösning menar jag inget mer än det som det råder internationell enighet kring - d v s Israel och en palestinsk stat, sida vid sida, i fred med varandra. Vägen dit borde inte vara så svår, eftersom parterna är överens om väldigt mycket i ett sådant arrangemang. Framför allt är det svårt att se några politiskt genomförbara alternativ.
Den där internationella enigheten ger jag inte mycket för. Den är i stort sett ett försök att tillskapa någon sorts reservat, som kan lugna palestinierna (och förhoppningsvis ge dem ett lugnare liv) Men främst ska tvåstatslösning lugna det internationella samfundet.
Vägrarfronten har ju visat sig ha rätt i det omöjliga att få med Israel på en rättvis lösning.
Om palestiniernas majoritet kan enas om en tvåstatslösning kan det väl bli så. Men Israel tycks anse sig kunna fortsätta som hittills och deras version av en palestinsk stat vet vi ju hur den ser ut.
En livskraftig palestinsk stat vid sidan av Israel är på lång sikt kanske inte troligare än ett enat deomkratiskt Palestina.
Skicka en kommentar