2007-05-15

Värna värnplikten!

I dag lanserar försvarsminister Mikael Odenberg (m) ett förslag om att slopa värnplikten i fredstid - men kunna återinföra den igen i orostid. Det är inget bra förslag. Om den allmänna värnplikten väl avskaffats är det inte realistiskt att tro att den verkligen skulle tillämpas igen i orostider. I stället får vi i praktiken den yrkesarmé som Odenberg säger att han inte vill ha. Jag tycker det finns ett demokratiskt värde i den allmänna värnplikten och att vi i stället bör utveckla formerna inom rådande system.

Värnpliktsfrågan har också betydelse för diskussionen om Sveriges relationer med Nato. Skulle en yrkesarmé försvåra eller underlätta för ett svensk Nato-medlemskap? Frågan om Sverige och Nato diskuterade jag i dag i Studio Ett i P 1 med Thaher Pelaseyed, Ung vänster, Cecilia Wigström, (fp) och Gert Gelotte, ledarskribent, Göteborgs-Posten.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med.
Dessutom undrar man om det inte krävs någon utbildning för att bli soldat. Varför har vi utbildat mängder av sådana, under flera hundra år, om det bara är att kalla in ett antal personer och kommendera dem att börja kriga, om det skulle behövas?

G. Tikotzinsky sa...

Helt rätt Kerstin. Men det behövs betydligt mer utbildning än man hinner med på 9-10 månaders värnplikt. Med moderna vapensystem måste åtminstone underhållsteknikerna var heltidsanställda. Soldaterna behöver ofta 6-12 månaders utbildning för att lära sig hantera vapnen, och sedan ytterligare 6-12 månader för taktisk träning. Så vi talar om MINST ett år, och ofta två för att utbilda en rå-rekryt. När soldaten sedan är färdigutbildad, så förlorar man alltihop om han bara skickas hem. Vad gäller befälen, så behöver de tränas att leda samma trupp som de skall leda i krig. Det är som lag-idrotter, ungefär, man måste samöva om och om igen för att det skall fungera.

Helt klart är en värnpliktsarme en ideologisk företeelse, precis som Bjereld skriver. Liksom för alla andra ideologier så finns där ett ekonomiskt pris att betala, främst i utebliven militär effektivitet och bortslösade resurser. Diskussionen bör fokuseras kring hur högt pris Sverige vill betala för att stå fast vid ideologin. Det är naturligtvis helt och hållet en åsiktsfråga.

Anonym sa...

"Jag tycker det finns ett demokratiskt värde i den allmänna värnplikten", menar Bjereld.

Att med hjälp av statens våldsmonopol tvinga unga män (här talar vi minsann inte om jämlikhet mellan könen!) till att genomgå en viss form av "utbildning" ses tydligen som ett "demokratiskt värde" av Ulf Bjereld. Alla har vi våran egen uppfattning om vad som är att betrakta som "demokratiskt". Men här ser jag inte det "demokratiska värdet", kanske är jag dålig på det.
Vi som inte vill slåss för vårat fosterland, utan anser att professionella MÄN OCH KVINNOR som själva valt yrket är bättre lämpade att försvara vår stat, är vi dåliga på att se det "demokratiska värdet"??

Anonym sa...

I min årgång (f 75) var det cirka hälften som gjorde lumpen. Inte jag - jag placerades i utbildningsreserven. Annars hade jag tänkt totalvägra, om jag nu hade vågat det. Jag tycker att krigföring är en ytterst suspekt verksamhet som inte bör uppmuntras, men om alliansfriheten nu är beroende av det är det såklart bättre att vi har en egen militär än att vi skulle gå med i Nato exempelvis. Ett större problem är dock att vi i Sverige är en av världens större vapenexportörer (till krigförande länder förvisso, och i annat fall i krigförande syfte...).

Värnplikt däremot tycker jag som socialist är en utmärkt idé. Varför inte civil värnplikt - det finns massvis med hål att fylla. Kvinnojourer, miljöarbete, vård (utan att det tilläts konkurrera ut befintlig arbetskraft) - you name it. Den skulle isåfall vara undantagslöst obligatorisk, för alla upptänkliga kön, och kunde gärna upprepas med tioårsintervaller eller så. Makthavare som får öva sin empati genom att torka åldringar i baken är en högst tilltalande och integrerande tanke.

Anonym sa...

Hej!

Jag är skeptisk till försvars-minister Mikael Odenbergs förslag om att lägga den allmänna värnplikten i s.k. "malpåse".
Och dra på verksamheten i
skarpt läge, när det är oro
i vårt grannområde.

Däremot måste försvarsmakten ha möjligheter att kunna minska antalet utbildningsplatser för värnpliktiga (regementen).
Anpassa kostymen efter antalet värnplikta som rycker in i lumpen.

Hälsningar
Rustan Rydman

Ulf Bjereld sa...

Här sägs många kloka saker i kommentarerna, tycker jag.

Jag är inte pacifist, men bra nära. Jag har inget bra argument mot rätten till självförsvar - och med rätten till självförsvar följer också för mig en acceptans av ett militärt försvar.

Jag har inget emot kvinnlig värnplikt, men tycker också som erik att civil värnplikt vore något att satsa på. Då är det också lättare att se värnplikten som en demokratisk skyldighet.