2021-10-08

SD har fasligt svårt att tvätta bort sin rasism

I dagarna blev det känt att SD Göteborgs valberedning placerat Lena Ferm på fjärde plats inför riksdagsvalet nästa höst.

Lena Ferm är inte vilken politiker som helst. För drygt två år sedan tvingades hon i hast lämna sina uppdrag för Moderaterna i Göteborg, då det avslöjats att hon gillat och spridit hatiska och rasistiska inlägg på sociala medier. På Twitter påstod hon, berättar GP, att de flesta människor som invandrar till Sverige är analfabeter. Hon har gillat bilder med blågula hakkors och inlägg som "Bossarna flyttar alla negrer från Ekvator området" och "SPARKA ISLAM ut ur Sverige", samt delat bilder som talar om den "arabiska invasionen" i EU.

Bara ett halvår efter att hon tvingats lämna sina uppdrag för Moderaterna välkomnades hon med öppna armar av Sverigedemokraterna. Det vore odemokratiskt att neka folk att vara medlemmar, sade SD:s distriktsordförande i Göteborg Pernilla Taxén Börjesson. Själv betraktade Lena Ferm sitt agerande som "harmlöst"

När nu Lena Ferm lyfts fram på fjärde plats av valberedningen för SD Göteborg försvarar Pernilla Taxén Börjesson beslutet bland annat med att Ferm "skärpt till sig" och att även tjänstemän "i Filipstad eller var det var" talat om invandrare som analfabeter.

Nu lär inte Lena Ferm hamna i riksdagen. Sverigedemokraterna går fram med en gemensam nationell lista i riksdagsvalet, och den lokala valberedningens förslag är bara ett underlag som skickas till den nationella valberedningen. Men att Lena Ferm efter sina uttalanden och sitt spridande av rasism och hat på nätet ändå så oproblematiskt lyfts fram av Sverigedemokraterna i Göteborg vittnar om hur svårt SD har att frigöra sig från sina rasistiska rötter. 

Sverigedemokraterna är ett parti impregnerat av rasism, brukar jag säga. Och jag står fast vid det. Moderaterna och Kristdemokraterna - och inte minst Liberalerna - borde verkligen fundera över vem de satt i båten och vart färden bär.

4 kommentarer:

Kjell Eriksson sa...

Analfabet är väl någon som varken kan läsa eller skriva? Det kunde inte min svärmor, och min fru säger också att hon var analfabet, just av den anledningen att hon inte kunde läsa och skriva. Dagens nyheter ( som väl alltid förmedlar sanningen) påstod ( kanske ca 5 år tillbaka i tiden) att 1/3 av nyanlända var analfabeter. Förstår inte riktigt vad som i så fall skulle vara rasistiskt i detta...? Är det att L Ferm säger " de flesta invandrare" utan närmare precisering? Ang min svärmor så var det inget konstigt med det faktum att hon var analfabet. Det var sant, och inget mer fanns att orda om detta. Hon var en underbar människa i alla fall. Lena Ferms övriga ageranden kan jag hålla med om är högst diskutabla.

Kjell Eriksson

Anonym sa...

" Kristdemokraterna - och inte minst Liberalerna - borde verkligen fundera över vem de satt i båten och vart färden bär" skriver Ulf. Det tror jag att de redan gjort och kommit fram till slutsatsen att ska de kunna bilda regering under överskådlig tid krävs att SD åtminstone inte röstar emot. Annars är alternativet "evigt" socialdemokratiskt maktinnehav (NB inte nödvändigtvis socialdemokratisk politik som senaste mandatperioden visat.)
Det är därför naturligt att socialdemokrater gör allt för att pariastämpla SD. Och ammunition för detta saknas som bekant inte. Lena Ferm lär inte vara den sista. Men strategin har inte varit särskilt framgångsrik hittills trots att t ex S ledande ledarsida ägnar dagliga ledarkommentarer åt borgerlighetens eländighet, mera sällan om socialdemokratin.
Om Widar Andersson, S, Folkbladet haft större inflytande över sitt parti skulle jag förmodligen inte lämnat det efter fem decennier. Han skriver t ex i en av sina senaste ledare: "Som Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt pekar på i en tankeväckande kolumn i DN (7/10) så görs det dock på tok för litet från S-sidan för att ta tag i de grundproblem som SD: s framgångar bygger på; den utbredda känslan av invandringsrelaterad oordning. Och av oron för att det allmänna inte har riktig koll och styrning på vad som sker vid gränserna, i gangstergängen, i arbetslivet, med vaccineringen, på skolorna, i vården, eller i omsorgen...Att M och SD kan tänkas lyfta och förstärka varandra på det området är emellertid inget som gör S-sidan uppspelt. Socialdemokraterna har förvisso sitt mantra "ordning och reda" och en nedärvd blick och känsla för ordningens betydelse för samhällsutvecklingen. Men ordning och reda är inte det som har präglat Sverige de senaste åren." Att locka tillbaka den stora grupp fd S-väljare som röstat på SD genom att åtminstone implicit påstå att de har så dåligt omdöme att de stöder rasister, nazister och jag vet inte vad lär inte få dem att återvända. Inte heller att skylla i stort sett alla problem som inte längre en s S kan förneka på en alliansregering efter sju år vid makten är inte heller särskilt gångbart. Dock kan jag glädja Ulf med att jag själv inte har röstat på SD och inte heller kommer att göra det. Men det beror dock inte på att jag tror att demokratin hotas.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Generaliseringar är svåra.
Sd drar till sig sina sillsorter, medan motsatsen drar till sig sina.
Det finns ju en del generalisering från andra kanten, som företrädesvis
generaliserar andra grupper, skåningar, smålänningar, öskötar eller värmlänningar.

Rasism är ett slags "epitet" som är något svårt att förklara, dvs det går att använda om allt möjligt, (utanför detta med hudfärg). När jordbruksfolket Huter hade ihjäl över en miljon Tutsierer (boskapsskötare) var det ett uppror mot ett anat folkslag. Den belgiska kolonialadministrationen i Rwanda (1916-1961) hade givit tutsierna fördelar på bekostnad av hutuerna. Skillnaden folken emellan lyftes fram av belgarnas rasbiologi, och det blev lite som indien med deras kastsystem, som ju är genomrasistiskt.


Människodjuret är ett flockdjur och sannolikt programmerad till att vara uppmärksam på allt som avviker från en normal, låt vara väder, siffror, mönster eller ljud, (eller bara beteenden) Bara för att räntan och bostadspriserna låg på en nivå 2020, så tror man att detta gäller för 2022?

Själv är man nog en smula rasistisk (när det kommer till kritan), dvs man umgås med likasinnade, (vilket råkar vara infödda svenskar av ungefär samma ålder, där kön förefaller vara mindre viktigt?), dvs en kultur man är insocialiserad med. Man får dessutom kalla kårar av insnöade människor, även när de är infödda, så visst spelar identitet roll. Det verkar som de flesta är lika dana,
kaka söker maka?


Att detta hur människor väljer att bosätta sig eller sätter sina barn i skola, är väl ett utslag på detta, (som har ekonomiska möjligheter, flyttar), tex det är fler män än kvinnor som kan ta sig till Europa och söka asyl) Det finns nog fördomar mot allt, där hudfärg är ett kriterium, och etnicitet förmodligen ett större problem, om det är rasism är svårt att säga, men sannolikt inte. I vart fall är inte "muslimer" en ras? Om nu raser finns? Däremot finns fördomar, dvs generaliseringar. S.W

Anonym sa...

Men om detta med Sd egentligen handlar om kampen om väljare och regeringsmakten, så kan man söka sig till statistikens "fördomsfria" värld, såvitt inte Sebastian Kurtz eller något annat underbarn varit där och trixat. Väljarna lever i en lite annan värld än
opinionsbildarna och de policyprofessionella. Miljöpartisterna motion om PS tog nog priset, att de backade från sin egentliga uppfattning när åsikten blev offentlig, säger något om detta med mellan skål och vägg.

Fraser Nelsons ledare i går, 9 oktober, säger väldigt mycket, om ett politiskt landskap våra ledare inte förstår sig på. Vad som är höger och vänster är inte längre självklart,alltså för väljarna, och det är precis där man måste förstå stora delar av väljarbasen som gått till Sd, (men om det är höger vet i fanken) - alltså höger ur de policyprofessionellas synvinkel, ja, man kanske inte utifrån en vanlig arbetares?
S.W

https://www.svd.se/skadegladjen-visar-att-man-annu-inte-forstatt