2021-10-13

En blåbrun sörja?

Det är mycket nu.

För några dagar sedan avslöjade Göteborgs-Posten att SD Göteborgs valberedning placerat Lena Ferm på fjärde plats inför riksdagsvalet nästa höst. Lena Ferm tvingades för ett par år sedan i hast lämna sina politiska uppdrag för Moderaterna, då hon gillat och spridit hatiska och rasistiska inlägg på sociala medier. Men i SD är hon välkommen och lanseras till och med som riksdagskandidat.

I går avslöjade tidskriften Expo att en tjänsteman på SD:s riksdagskansli är aktiv i vit makt-rörelsen. Det är bra att SD stänger av och inleder uteslutningsärende när en medlem och anställd har samröre med rasideologiska organisationer. Men SD borde kanske fundera på varför personer aktiva i vit makt-rörelsen söker sig just till just SD och inte till något annat parti. (En del moderater har försökt göra sig lustiga över att den aktuelle vit makt-aktivisten för 22 år sedan var aktiv i Miljöpartiet. Men som Erik Helmerson skriver i DN är ju poängen att personen i fråga från början inte var högerradikal - det var först när han radikaliserades som han sökte sig till just SD.)

Och idag berättar SD-riksdagsledamoten Björn Söder en tårdrypande historia om att han åkt med en buss där chauffören satt på sin CD (!) och spelat arabisk musik. Björn Söder kräver nu att busschaufförer ska spela "neutral musik" så att svenskar "förstår vad de sjunger om". Björn Söder har fått ta emot mycket hån för sitt utspel. Hur troligt är det att en busschaufför i dag har en "CD" med sig och spelar musik på? Vilken musik är "neutral" och vilka språk andra än svenska får förekomma i chaufförens musikval? Hur är det med franska och tyska? Och hur går det för skånska artister - många svenskar har ju svårt att förstå skånska.

Värst är att Björn Söder lägger hashtagen #islamiseringenavSverige till sitt inlägg. Inte bara för att islamister snarare förbjuder än tillåter musik - utan främst för att Björn Söder vill antyda att varje uttryck för arabisk kultur (de sjunger på arabiska) jämställs med islamisering.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill till varje pris undvika att deras samarbete med Sverigedemokraterna beskrivs som ett blåbrunt samarbete. Men de senaste dagarnas händelseutveckling ger argument åt dem som vill använda benämningen "blåbrun" och benämna samarbetet mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som en blåbrun sörja. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Politiska rötter är onekligen viktiga i (S) politiska diskurs. Så varför avfärda aktivistens rötter inom (MP) och (S) så lättvindigt?

Homo Economicus

Anonym sa...

Den anställde vid SDs riksdagskansli kommer att uteslutas ur partiet. Tyvärr passerade han både riksdagens säkerhetskontroll och det privata säkerhetsbolag som SD anlitade. Kanske borde riksdagens säkerhetskontroll stämma av med Expo också. Tvivlar dock på att de skulle fått svar för då hade skadan på SD uteblivit...För övrigt tycker jag att SD borde gjort sig av med Söder för länge sen även om jag inte förstår vad som är "tårdrypande" i hans inlägg.
Med ett år till valet blir strategierna alltmer tydliga. Från vänstersidan pågår sen länge brunsmetning av det borgerliga regeringsalternativet. Från högersidan riktas kritiken i första hand mot brottsligheten och den bristande integrationen som de menar har ett tydligt samband med den förda migrationspolitiken. Och Ulfs blogg utgör inget undantag. Jag tror . har inte lusräknat - att Ulf skrivit mer om SD än om socialdemokratisk politik i år och inte minst om att återgå till den migrationspolitik som tom S har lämnat. Vi kan med andra ord vänta oss en valkampanj där, som Henrik Tikkanen skrev "mina kollegors uselhet är det som håller mig uppe". En amerikanisering mao. Inte konstigt iofs, åtminstone inte från vänstersidan. För om inte SD ges något som helst inflytande blir det inte en borgerlig regering under överskådlig tid.
Min bästa gissning idag är att S fortsätter att regera efter valet. Liberalernas exempellösa självdestruktivitet skickar ut dem ur riksdagen. Förhoppningsvis går Mp - enligt min mening Sveriges skadligaste parti - samma väg trots eller tack vare att de nu tydligen vill föra en ekonomisk politik som ligger till vänster om V. Men om Magdalena Andersson och Baudin kan hålla S-reformisterna på mattan och byta ut justitieministern tror jag att de har goda möjligheter att genomföra stora delar av centerns politik. Så Ulf, visst kan brunsmetningen bli framgångsrik även om den inte lockar tillbaka så många av de som brunsmetas, dvs förlorade LO-medlemmar.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Det beror på betraktarens öga.
De senaste dagarnas händelseuteckling har givit att ingen tittare av agenda minns ett barr av vad det var för frågor som diskuterades. Redaktionen har lagt ner ett gediget arbete. Det enda som finns kvar i det institutionella minnet är debatten om en färg.
Ola Karlson på språkrådet gjorde ett försök att ge bägge sidor rätt, (detta om den urvattnade versionen av betydelsen "brun" som förfäktades av Mp. Men det blev nog
en back-lash det med. Sven-Göran Malmgren srofessor emeritus i svenska språket och överstepräst för Svenska akademiens ordbok gav svar på tal.

https://www.expressen.se/debatt/brun-betyder-nazistisk-mp-forgiftar-debatten/

Detta med konnotationer (associativa betydelser). Betydelsen av ordet brun i politiska sammanhang är inte urvattnad, den är och kommer troligen alltid att vara ’nazistisk’
ochblir det urvattnat, så blir ju betydelsen av nationalsocialismens fasor också relativiserade, och debatten kulminerade samtidigt som konferensen i Malmö, som ingen heller minns vad den handlade om. Jo, man minns Dan Korn, som faktiskt hade något allvarligt att säga. Nog får väl de med vänstermössor (Nooshi körde inte med slaga under bältet) i vart fall erkänna att man inte alltid lyckas med retoriken. Per Bolund klarade i vart fall inte av debatten så bra som han borde, han är ju inte direkt tappad, men borttappad blev han likväl av att någon i MP:s stab lurat i honom att detta är vägen
för att komma ur jämmerdalen.

Nä - det blev självmål?

Mp:s problem med opinionen lär fortsätta, vilket får betecknas som tjänstefel under rådande klimatomständigheter.

Själv försökte jag förklara vad en sterlingmotor var för en medarbetare på SR:s kulturredaktion för att den vägen förklara en liten utmaning. Att man måste klara av att generera elektricitet när det inte blåser och solen inte lyser, och att man inte kan skicka/överföra ström hur långt som helst utan förluster, dvs problemet är lagringen.
Man kan tillverka elektricitet av olja, (som kan lagras, och har lagrats i miljoner år)
För att sedan snabbt som attan brännas upp i rök under 1900-talet, vilket sammanfaller med jordens befolkningstillväxt. Jisses, omställningen har inte ens börjat, inte en kotte har ändrat sina levnadsbetingelser.
Men inte fanken lyckas Mp göra någonting begripligt alls om detta.
Men lugn, det kommer den naturliga vägen.
Mp känner sig hotade från vänster, (paradoxen med den breda politiska mitten), och tror att partiet nu ska vinna tillbaka väljare genom att konkurrera med Vänsterpartiet och inte C:s vunna storstadsväljare. Det är ju mest en massa spel för gallerierna, och svensk politik hackar. Med Magdalena som skipper får Mp och C det ännu knivigare om marginalerna. När inte ens kvinnorna i storstan vurmar för kamrat Mulle, då har man vissa problem. För övrigt är färgen brun en rätt snygg höstfärg och rätt vanlig på kläder på 70-talet, även inom vänstern. Mp kan ju chansa vidare på att förgifta debatten, men alla (inkl mediaredaktionerna) får vara beredda på att det kommer att spåra ur, blir fel fokus, och sedan får man fundera på vem som vinner på det. Sannolikt inte frågorna som politiken har att lösa? S.W