2021-07-16

Klokt och nödvändigt - Migrationsverket stoppar alla utvisningar till Afghanistan

Idag beslöt Migrationsverket att med omedelbar verkan stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Orsaken är den "oroväckande och svårbedömda" säkerhetsutvecklingen i landet. 

Beslutet är nödvändigt och klokt. Visserligen kommer det alldeles för sent. Säkerhetssituationen i Afghanistan har under en lång tid successivt försämrats. Flera människorättsorganisationer och rörelser från civilsamhället har därför länge krävt att utvisningarna ska stoppas. Ett tidigare beslut hade inneburit avsevärt mindre mänskligt lidande och givit det svenska samhället bättre möjligheter att integrera de berörda.

Men bättre sent än aldrig. I dag är jag glad och tacksam över Migrationsverkets beslut.

Nu gäller det att blicka framåt. Vi visste redan tidigare att det i praktiken skulle bli omöjligt att utvisa mer än en mycket liten del av de 7 000 skyddssökande människorna Afghanistan. Än färre kommer att kunna utvisas dit i framtiden, även om - vilket vi verkligen hoppas - säkerhetsläget i Afghanistan på sikt förbättras. Därför gäller det nu att ge dessa människor så goda förutsättningar som möjligt att skapa sig ett gott liv i Sverige - genom arbete och studier. De som sitter i förvar måste släppas ut, i de fall de inte är dömda för brott. Bäst vore att hitta en form för att ge de berörda skyddssökande permanenta uppehållstillstånd, vilket skulle förbättra förutsättningarna för dem att som fullvärdiga medborgare etablera sig i vårt land.

Jag vill också rikta ett stort tack till alla dessa människor i Sverige som på olika sätt och i olika former kämpat så hårt för att hjälpa de asylsökande och stoppa utvisningarna. Vi sörjer den tragiska händelseutvecklingen i krigets och terrorns Afghanistan, men gläds över att så många utvisningshotade människor och deras familjer nu åtminstone tillfälligt kan få sinnesro.

4 kommentarer:

Ewa sa...

Det känns som om man kan andas lite bättre nu, iaf för ett litet tag. Låt oss hoppas att när det rättsliga ställningstagandet om säkerhetsläget i Afghanistan inom en snar framtid, helst idag, visar det som vi alla runt våra ensamkommande redan vet - det är livsfarligt att leva i Afghanistan. #amnestinu
//mamma2, nane, särskilt förordnad vårdnadshavare, fd god man till många ensamkommande

Britt-Marie sa...

Tack Ulf för din kamp🙏🏽❤️

Unknown sa...

Så bra skrivet Ulf! Håller med till 100%!

Anonym sa...

Hur kan vi förhindra att kostnaden
för dessa sju tusen unga män
slutligen hamnar hos äldrevården,
skolan eller annat ställe där
motståndet mot besparingar är svagt
? Aldrig diskussion om vilka som
i realiteten betalar för världens
mest generösa migrationspolitik.
/GW