2017-09-17

Nazister tågar utan tillstånd i Göteborg. Det stör inte ordningen, säger polisen.

I dag genomförde medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en demonstration mitt i centrala Göteborg. Demonstrationen var välplanerad, och arrangörerna hade medvetet valt att inte söka tillstånd. Polisen bevakade demonstrationen, men gjorde inga försök att stoppa den. Nazisterna tilläts i stället denna söndagseftermiddag att marschera och skrika slagord på Göteborgs gator.

Polisen motiverar sin passivitet med att den nazistiska demonstrationen "inte störde ordningen". Det är ett makalöst påstående, särskilt om man tar en titt på nazisternas egen dokumentationsfilm över demonstrationen. Ett 70-tal nazister med fanor och sköldar tar gaturummet i besittning. De håller en manifestation på Gustav Adolfs Torg, en manifestation som gör att ingen vanlig göteborgare kan känna sig bekväm att vistas där. Talarens anförande är fyllt av hat och hot, där poliser  och journalister pekas ut som "hjärntvättade idioter" och "sadistiska jävla svin". Svenska folket påstås hålla på att"dö ut", det pågår en "förintelse". Talaren uttrycker sin oro över "hur lyktstolparna ska kunna räcka till" när nazisterna tar över makten (även om han efter en konstpaus förklarar att lyktstolparna är en metafor).

Är inte detta att "störa ordningen"?

Det nazisterna gjorde i Göteborg i dag var att lösa in sitt våldskapital i närvaro i det offentliga rummen, en närvaro inte på demokratins utan på nazisternas villkor. Jag skulle kunna förstå om polisen lät bli att ingripa om motiveringen var att man fruktade ett upplopp där enskilda människor skulle riskera att skadas. Men att motivera sitt icke-ingripande med att nazisternas demonstration inte "störde ordningen" är inte acceptabelt. Vi medborgare har genom lagstiftning delegerat den legitima våldsanvändningen till polisen. Då krävs det också att polisen har förmåga att använda sin delegerade makt för att förhindra olovliga nazistdemonstrationer som faktiskt stör ordningen.

På sin hemsida avfärdas enskilda medborgare som från trottoaren uttrycker sitt missnöje mot nazisterna som "vänsterhoror" och "misstänkta homofiler". Det är en sådan människosyn som präglar nazismen.

*

Så om du inte redan gjort det - gå och rösta i kyrkovalet nu! Rösta på en nomineringsgrupp som du anser står upp för alla människors lika värde och för en öppen kyrka som i Kristi namn bekämpar rasism och främlingsfientlighet. Må människokärleken segra över hatet och hoten.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Om polisen inte ingriper mot olovliga demonstrationer som "inte stör ordningen", då behövs ju i framtiden inga tillstånd att hålla demonstrationer. Fritt fram för alla, närhelst och varhelst de vill, så länge de inte stör ordningen. Anarkin smyger sig in i det svenska samhället i samma takt som polisen abdikerar sitt påbjudna ansvar.

Anonym sa...

"Under söndagkvällen meddelade polisen att förundersökning är inledd mot demonstrationen, då den inte hade något tillstånd.
– Det är en förundersökning inledd gällande brott mot ordningslagen för att det är en icke-tillståndsgiven demonstration, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid region Väst."
Klas Bengtsson

Orion77 sa...

Har det (redan) blivit vedertaget att det är (den lokala) Polisen som avgör om en (olovlig) demonstration "stör ordningen" eller inte? I så fall är vi redan långt ute på det sluttande planet. Vad gör toppen i den nuvarande, centraliserade polisorganisationen?

Anonym sa...

Du skrev väl att polisen i Göteborg givit nazister tillstånd att demonstrera ??

Anonym sa...

Ett tips till polisen: när nazisterna nu demonstrerar olagligt bör deras demonstrationstillstånd under Jom Kippur dras tillbaka.

Hermes sa...

Att försöka påverka samhället genom att skrämma folk med hot om våld borde falla under en terrorlagstiftning. Detta är ett hot mot landet, en samhällsfara som berör nationens säkerhet.

Kaj Andersson sa...

Nationen - är inte det vi som bor och vistas i Sverige? Och nationens säkerhet borde vara allas vår säkerhet. Nazistdemonstrationen är en direkt provokation för att påverka oss, känna osäkerhet om vi inte delar deras perverterade samhällssyn. Polisen kan inte ens hålla sej till sina egna, till nazisterna förmedlade, förhållningsorder! Beklämmande. Detta borde innebära att demonstrationstillståndet om två veckor annuleras.
/ Kaj A.