2017-09-29

Tre förhoppningar inför nazi-marschen i Göteborg

I morgon lördag demonstrerar nazister på Göteborgs gator. Nazisterna har mobiliserat efter förmåga, och det är möjligt att demonstrationen kan samla omkring 1000 personer från Sverige och andra länder. Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) är en våldsbenägen rörelse, och jag ser med oro på morgondagen. Jag har tre förhoppningar.

1.) Jag hoppas att nazisternas demonstration och alla anti-nazistiska manifestationer inte kommer att leda till våldsamheter. Om det blir våldsamt riskerar människor att skadas och enligt min uppfattning kommer våldsaktioner att öka NMR:s prestige i högerextrema kretsar och därigenom stärka deras möjligheter till ytterligare mobilisering. Så undvik alla våldshandlingar. When they go low, we go high,

2.) Jag hoppas att lördagens demonstration kommer att följas av en ordentlig diskussion mellan polis, jurister och politiker om huruvida lagverket behöver revideras. Det är uppenbart att gällande regelverk tolkas olika av olika aktörer, och att delar av regelverket kan vara daterat. Att polisen inte ägnade en tanke åt att det var den judiska helgen Jom Kippur när man gav tillstånd åt nazisterna att demonstrera nära synagogan var inte bra. Det svenska samhället präglas i dag på ett helt annat sätt än tidigare av religiös mångfald, och det är möjligt att denna nya verklighet behöver följas av utbildningsinsatser inom till exempel polisväsendet

3.) Jag hoppas att lördagen blir sista gången jag behöver se nazister tåga på Göteborgs gator.

Vi får väl se om mina förhoppningar uppfylls. Låt oss tillsammans hjälpas åt med den saken.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Som alltid väldigt bra skrivet.

Jag tänker på October 1936 och Cable Street 'mot-protesterna' mot en organiserad facism march i Storbritanien. Där slogan 'They shall not pass' kommer från. Dessa mot-protester var våldsamma, till en gräns, men i slut endan så stoppades facismen in Storbritanien, till en stor gräns pga av Cable Street.

Hur mycket ska man tåla, NMR har redan utalat sig att de inte ska hålla sig till de restriktionerna som de har fått tillstånd för. Polisen har vissat att de inte kommer hindra de. När är det nog, om de tar ett steg längre än vad de har tillstånd till, ska vi bara låta de gå.

Det kommer tillfällen där man måste avgöra om man ska stå up eller ge väg. Detta kommer vara en av dessa tillfällen. Och genom denna text så kommer det fram som om du säger om det blir en konfrontation så ska man ge väg, vilken jag kan inte hålla med.

Måste posta anonym eftersom detta är skrivet på arbets tid.

Anonym sa...

Så länge man kan påtala lagbrott, och/eller att det blir bråk, så måste det hela stoppas. Men hur vet man det i förväg?

Sedan finns väl ett par aspekter till;
Låt oss säga att existensen av nazistiska partier blir förbjuden. Blir då inte sådana yttringar ännu farligare om de i stället verkar i det dolda.

Sedan tror jag inte tex NMR vinner några anhängare som inte redan är övertygade Deras närvaro utgör i sig inget direkt hot mot demokratin. Den enda fara jag kan se är om alltför många ansluter sig till nazistiska rörelser, men då hjäloer andra sidan ingen lagstiftning i världen.

Däremot skulle jag bli synnerligen förvånad om inte man kan krossa NMR i muntliga debatter. Om de påstår att inte den sk förintelsen ägt rum, eller haft betydligt mindre omfattning än vad som sägs, så finnas det ju hur många bevis som helst på motsatsen. Att förbjuda själva åsikten blir närmast löjligt. Det är ju de som torgför sådana åsikter som i så fall framstår som löjliga.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Kjell

Du får ursäkta om jag kallar dig naiv. Kort sagt: Nip it in the bud. Kväv det i lindan.

Anonym sa...

Låter du dig påverkas då?
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Kjell

Om man kunde "krossa NMR i muntliga debatter" så skulle
det väl redan har gjorts. Det har nu gått över 70 år sen andra
v ärldskriget tog slut och vi ser dem fortfarande strutta omkring.
Nu kan vi dra en lättnadens suck till nästa gång eftersom de vet
att de har rätt att demonstrera.