2017-07-09

Kinberg Batra i Almedalen: Åk härifrån, Sverigehatare!

Anna Kinberg Batras tal i Almedalen i dag var - givet de svåra förutsättningarna - ganska bra. Talet var ideologiskt väl sammanhållet - classic höger. Hon lyfte fram Moderaternas tre profilområden - integration, jobb, trygghet. Talet var i en del avseenden personligt hållet och jag tycker att Anna Kinberg Batra denna gång lyckades gestalta i stället för bara prata om första jobb-känslan - show, dont tell. Bilden av Sverige var positiv och optimistisk, samtidigt som hon lyfte fram svåra samhällsproblem. Hon relaterade sig till övriga alliansledare och hon fick Almedalsveckans sannolikt längsta applåd när hon tidigt i talet riktade en uppmaning till de församlade nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen: Åk härifrån, Sverigehatatare! Anna Kinberg Batra lyckades åtminstone köpa sig lite extra tid genom det här framförandet.

En partiledares viktigaste uppgift är att hålla samman sitt parti. Men Anna Kinberg Batra ska inte bara hålla samman Moderaterna (som i dag är kluvet mellan liberala och konservativa) utan också som oppositionsledare hålla ihop Alliansen (där Liberalerna och Centerpartiet utgör en liberal pol medan Moderaterna tillsamman med Kristdemokraterna utgör en konservativ pol). Hittills har det ju gått lite si så där med båda dessa uppgifter, för att uttrycka det milt.

Hösten kommer tidigt, fru Ramona. I vinden virvlar redan gula blad, sjöng Blå Tåget på albumet "I tidens Rififi". Vi får väl se hur tidigt hösten kommer för Anna Kinberg Batra som partiledare. En del experter har antytt att årets tal i Almedalen skulle bli hennes sista. Jag är inte lika säker. Början av hösten blir viktig för henne. Om opinionsraset kan hejdas och den nye partisekreteraren Anders Edholm förmår skapa trygghet i partiorganisationen och få ordning på kommunikationen så är hon kanske inte rökt ändå.
*
Noterade för övrigt årets bästa tweet på Twitter, av journalisten Margit Silberstein: Vill du ge din tidning till en judinna? Jag frågade en från NMR som sträckte fram Nordfront till mig. Han tystnade.
*
Jag kommenterade Anna Kinberg Batras tal för SVT. Inslaget och hela talet kan ses här.2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag saknade lite fokusering på frågan "hu?".....Visioner och mål är väl bra, tex 500000 nya jobb till 2025. Men hur? Här kan man ju lätt dra paralleller till Löfvens löfte om Europas lägsta arbetslöshet 2020.
Kjell Eriksson

Orion77 sa...

Indirekt lämnade Anna Kinberg Batra två viktiga besked kl 12: 1) Hon framträder inte som den samlade Alliansens statsministerkandidat 2018, 2) Hon låter dörren till SD förbli öppen.

Därmed har Alliansen spruckit, eftersom L och C rör sig i riktning mot S. Och väljarsympatierna för M kan väntas minska åt två håll, mot C respektive SD. Någon siffra för M i närheten av 20 % ligger bortom räckhåll.

Med dessa förutsättningar kan jag se en fortsättning på detta där S och SD tävlar om vem som blir största parti -- om inte ett internt uppror i M-bunkern ger nya förutsättningar. Det är ju när allt kommer omkring AKB som själv har orsakat den pågående krisen för M.