2015-09-02

Var det rätt att avslöja Julia Caesars identitet?

I dag avslöjar journalisten Annika Hamrud i Expressen identiteten på kvinnan bakom den näthatande signaturen Julia Caesar. Under flera år har Julia Caesar under anonymitetens skydd hetsat mot invandrare, journalister och politiker. Hennes texter har hyllats på främlingsfientliga och rasistiska sajter som Avpixlat eller Exponerat. Den senaste veckan har Julia Caesar blivit uppmärksammad i nyhetsförmedlingen, då den välrenommerade journalisten Niklas Orrenius drabbats av mordhot då han försökt få till stånd en intervju med henne.

Kvinnan bakom Julia Caesar heter Barbro Jöberger och var under många år journalist på Dagens Nyheter. Hon förtidspensionerades 1993 och led då av "oral galvanism" samt av elallergi. Annika Hamrud berättar att Jöberger 1989 publicerade en debattartikel i Dagens Nyheter där hon hävdade att nära var femte svensk var förgiftad av tandfyllningsmaterialet amalgam och att det rörde sig om en "förgiftningskatastrof som kommer att gå till historien som en av de största någonsin." I en uppföljande artikel hävdade Jöberger att tandläkarkåren "massproducerar" sjukdomar som ALS, MS, reumatism och giftstruma.

Jag tycker fruktansvärt synd om Barbro Jöberger. Det är uppenbart att hon är en människa som mått - och kanske fortfarande mår - väldigt dåligt. Det måste också vara tungt att bära så mycket hat mot andra människor inom sig.

Ändå tycker jag det var både rätt och oundvikligt att avslöja Julia Caesars identitet. Julia Caesar var inte den lilla människans röst mot en korrupt elit och överhet. Julia Ceasar var en makthavare. Hon utnyttjade sin makt till att sprida hat mot andra människor och mot befolkningsgrupper från olika håll i världen. Med makt följer ansvar och Barbro Jöberger får nu ta offentligt ansvar för det hon sagt och gjort.

Därutöver var det bara en tidsfråga innan Jöbergers namn hade blivit känt ändå. Tillräckligt många människor visste vem hon var och i vår digitala tid går det då inte att hålla sin identitet dold. Det är en utveckling på gott och ont, vilket jag skrivit om bland annat här.

Jag hoppas innerligt att Barbro Jöberger själv slipper det hat hon utsatt andra för. Jag puffar gärna för en av mina favoritsånger med Stefan Sundström - "Om jag kommer opp till Jesus", från albumet Hjärtats melodi (2004). Det är nog den vackraste sången om den svåra konsten att förlåta som jag känner till. Ni kan lyssna här och texten hittar ni här.

42 kommentarer:

Anonym sa...

"sprida hat mot andra människor"

Vissa ser "hat", men de som följt Julia varje vecka i flera år ser frihetskamp.

Även tendenserna att stänga viss alternativ media, (Pressombudsmannen, och Chefredaktör på DN), är en stor miss.

Ser ni inget problem i detta? Vilka kommer ses som "hatarna" när SD får 51% av rösterna? Är det du och din blogg, är det ETC? Eller är det Aftonladet?

Vissa priciper bör vi hålla hårt på.

Dikt pastor Martin Niemöller (1892–1984).

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

Anonym sa...

Vet inte hur hård censur den här bloggen har, men jag testar väl att göra ett inlägg i alla fall.

Jag är förtvivlad över att Expressen kan komma undan med dessa uthängningar gång på gång. Det verkar inte finnas någon gräns för journalisters hetsjakt. Om det är för att försvara sin egen makt eller om de verkligen tror på sin godhetsideologi och anser ändamålen helgar medlen, det vet jag inte, men skrämmande är det.

Julia är ingen makthavare. Det enda som skiljer oss åt är att hon har en talang för att skriva, vilket jag saknar. I övrigt är hon en nära nog okänd skribent som aldrig skulle kunna skriva i dagens media. Det är media som har makten över ordet (ett tag till). De flesta normala människor undrar nog varför denna helt okända person ska hängas ut som första nyhet. Så nog är hon "den lilla människans röst mot en korrupt elit och överhet".

Och även om man kan låtsas att hon makthavare om man vill, så kan man inte ursäkta det sätt som hon hängdes ut på. Hade det handlat om att avslöja hennes namn för att hon inte skulle våga uttrycka sina egentliga åsikter (ni hör ju hur absurt det är) så kunde man låta bli att måla upp henne som någon sorts tokig konspirationsteoretiker. Det är så sjukt lågt av Hamrud att det måste vara uppenbart för alla utom de mest indoktrinerade journalisterna att så gör man inte. Åtminstone inte om man har något samvete eller vill vinna över folk på sin sida. Men hon nöjer sig kanske med att skrämma folk till tystnad.

Det är hemskt helt enkelt vad det blivit av Sverige och dess media. :(

Cirkux sa...

Det är ändå bra tjusigt när förtryckarna ser sig som offer. Herr anonym ovan är det så kolossalt, kolossalt synd om t.ex.

Anonym sa...

Att påstå att afrikaner har en genomsnittlig IQ på 70, dvs är förståndshandikappade, är inte "frihetskamp".

SD-svansens definition av förföljelse: En journalist knackar på två gånger med ett års mellanrum och frågar vänligt och artigt om han kan få en intervju.

SD-svansens motåtgärd: Ring och mordhota en barnfamilj. Uppmana människor att åka dit och förstöra livet för inte bara honom utan även hans barn. Gråt sedan ut i alla media.

Som Reinfeldt sa: "inte känner samma tillit till andra människor, till samhällets institutioner och det demokratiska systemet".

Anonym sa...

Det var det dummaste på länge. Det kan aldrig någonsin räknas som en frihetskamp när allt man syftar till är att stänga folk ute.
Frihetskamp är det när man kämpar för att få rättigheter och möjlighet att leva som man vill. Rasister passar aldrig någonsin in i den modellen eftersom deras så kallade frihet går ut på att inskränka andras frihet. Rasister tillhör alltid och utan undantag till förtryckarna och aldrig de förtryckta.

Hans J Albertsson sa...

Hur vore det att stå för sina åsikter?

"Julia Caesar" är inte nån frihetskämpe bara en förvirrad tant med tendenser till paranoia.

Oral galvanism, elöverkänslighet och SD-åsikter verkar vara lika tokiga företeelser.

Anonym sa...

Nej, det var det inte. Inte heller att knacka pa hennes dorr med an fotograf nar hon vanligt men bestamt redan sagt till honom att hon inte ville stalla upp for nagon intervju.
Ulrika

Anonym sa...

För mig som medlem i Amnesty International så är de negativa rättigheterna nånting jag känner starkt för. Jag förstår nu att vi inte delar den uppfattningen.
När journalister inte argumenterar eller söker fakta utan ägnar sig åt inkvisition.

Anonym sa...

Frihetskamp? Knappast. Inte när man spottar ur sig saker som "Julia Caesar" gjort. Hon har blivit uppsökt av två varandra oberoende journalister för att svara på några få frågor. Det är inte förföljelse eller terror. Ändå skriver hon ut deras namn och telefonnummer i sin blogg, väl medveten om att SD-mobben därpå kommer att mordhota journalisterna. Skamligt.

Anonym sa...

@Cirkux

Om det är mig du syftar på (Det var jag som skrev "Jag är förtvivlad över att Expressen..." ovan) så undrar jag vad du fått det ifrån att jag skulle vara förtryckare.

Det är väldigt onödigt att bara döma ut andra så där utan att ha något som helst underlag. Om du inte håller med mig så kan du lägga fram argument för att man ska hänga ut och smutskasta folk som Expressen gjort. Att bara försöka förminska folk är både fegt och en ful härskarteknik.

Gunnel Gomér sa...

Anonym skrev:
"Jag är förtvivlad över att Expressen kan komma undan med dessa uthängningar gång på gång. "

Och jag är förtvivlad över att Julia Ceasar otaliga gånger hängt ut människor till hat & hot-drev. Så många gånger, så fula ord. Nu hoppas jag att hennes blogg (och hat-folket som befolkat hennes blogg kanske) leder till att rättssystemet går igång. Hets mot folkgrupp, förtal, olaga hot...osv.

Anonym sa...

Det var DEFINITIVT rätt att avslöja hennes identitet. Att sitta & sprida hat över andra människor anonymt men inte våga stå för det, är så Jäkla lågt & fegt att jag finner inte ord! En riktigt otäck människa!


Helena

Anonym sa...

Det är en obehaglig trend nu i att ifrågasätta folks rätt till yttrandefrihet. Både de här uthängningarna, men också det den där pressombudsmannen kom dragandes med. Och tidigare i år var det folk som inte accepterade att kritik eller hån mot religioner, främst islam, skulle vara tillåtet.

Yttrandefriheten upplevde jag som närmast helig för bara några år sedan.

Anonym sa...

Det är inte utan att man känner viss munterhet över att en person som arbetat med Avpixlat och Exponerat (som alltså bygger sin verksamhet på att hänga ut folk) och som självt hängt ut helt maktlösa människor enbart baserat på deras rastillhörighet (hon, liksom de två sidorna hänger enbart ut misstänkta för brott som inte är pursvenskar) blir uthängd.
Men å andra sidan innebär väl det också att den uthängde uthängaren blir lika illa behandlad som denne behandlat andra, så Hamrud har inte agerat mer rätt än Ceasar.

Lars Berglund sa...

Man måste bemöta Barbro Jöberger/Julia Caesar med saklighet inte med en massa allmänna politiska floskler om näthat, främlingsfientlighet, fascism, högerextremism osv osv De flesta vet väl vid det här laget vem Niclas Orrenius är. Han har, enligt välunderrättade källor inom massmedia, snabbt klättrat upp i hierarkin och till slut blivit anställd på DN för att bedriva undersökande journalistik särsklit mot partiet Sverigedemokraterna och dess företrädare i avsikt att hitta "goda och journalistiskt hållbara argument mot rasism och främlingsfientlighet". Bara genom att läsa flera av hans artiklar under de senaste åren får man klart för sig att just detta är fallet. Varför inte erkänna det på DN?

Fredrik sa...

Jag har svårt att förstå hur det kan vara en frihetskamp att uttrycka hat baserat på lögner. I ljuset av att vi är många som är rädda för att få våra medborgerliga rättigheter begränsade om SD får makten är ditt citat befängt. Finns det någon annan inflytelserik aktör som vill begränsa olika gruppers frihet? Svar: nej.

Unknown sa...

Hej Anonym längst upp :)

Bara så att du är införstådd; Det är ingen som har "hämtat" Julia C. Hon kommer inte att bestraffas med döden. Hon kan inte längre anonymt sprida rykten och hänga ut andra människor, det är det som har hänt. (Och jag måste ju säga att det är lite komiskt att bli så upprörd över en behandling som man själv gärna utsatt andra för).

Anonym sa...

Så lågt av Hamrud att blanda ihop JC:s sjukdomshistoria
med kritik av hennes retorik. En tokig elallergiker?
Hamrud kan inte styra sitt hat. Är Researchgruppens stora
databaser över vanligt folks åsikter förenliga med
journalistundantaget? Var det sådana konsekvenser som i detta fall man
räknade med? F ö: om JC gjort polisanmälan om ofredande
bör hennes detaljer om besöken vara tillförlitliga. Orrenius
dementerar inte i sin tweet om händelsen.

Olle Flemström sa...

Nej, det var en hämndaktion

Olle Flemström sa...

Nej, det var en hämndaktion

Anonym sa...

ledamot av (s) partistyrelse förstår inte att pressen skaffat sig ett
våldskapital mha städslade politiska gangsters för att tysta och
förföllja dissidenter. Hotet finns där outtalat, den s.k research-gruppen
med politiskt våldsutövande som affärside, social ostracism, förlorad
försörjning pga uppsägning m.m. Konsekvenserna för den förföljda
kan bli mycket allvarliga.

Den politiska eliten både höger och vänster verkar rätt nöjd med att
ha tillgång till dessa stormtrupper. Notera uttalande från vår förre
statsminister där förståelse utrycktes för politiskt våldsutövande.
Och nu också från en ledamot av (s) partistyrelse som kanske
inte vill förstå.

Arma land. Besinna er.

Anonym sa...

Jag har svårt att förstå den svenska medie-etiken. Det är oetiskt att publicera offentliga handlingar, tex dömda brottslingars namn. Däremot går det bra att publicera namn och bild på skribenter som vill vara anonyma och gör allt vad de kan för att skydda sin identitet.

Jag förstår inte heller varför Annika Hamrud måste veta namnet på de skribenter som hon anser vara opinionsbildande. De gick alldeles utmärkt för hela det politiska- militära- och journalistiska etablissemanget att debattera försvarspolitik utan att de visste vem som stod bakom signaturen Wiseman.

G. Tikotzinsky
Tel Aviv

Jan Holm sa...

Det var naturligtvis fel av Expressen att hänga ut JC.
Naturligtvis är SD glada att JC får uppmärksamhet för allt hon publicerat och annars skulle förblivit oläst , men att hänga ut personer kan också vara ett sätt för etablissemanget att tysta kritik.
I tider då människor utesluts ur fackförbund pga partitillhörighet , är det fullt förståeligt att folk väljer att vara anonyma då de vill uttrycka sina åsikter.

Somebody is wrong on the internet sa...

Det var fel att hänga ut henne, samtidigt var det fel av JC att lämna ut NOs telefonnummer.

Det handlar om hämnd från Expressens sida efter JCs blogg i söndags, för inte hänger väl Expressen ut namn och bild på mördare och våldtäktsmän per automatik? Att blogga anonymt kan väl inte vara värre?

Vi vet sen tidigare att Expressen hänger ut privatpersoner utan politiska uppdrag enbart baserat på deras åsikters skull. Man kan tycka vad man vill om dessa åsikter men det handlar om att fästa människor vid skampålen och att tysta dem. Väldigt civiliserat.

Expressen har idag även försökt mörka en artikel från 2010 där Ulf Nilsson förklarar varför JC måste skriva under pseudonym för att klara livhanken. Snacka om dubbelmoral.

Mia sa...

Jag kunde inte sagt det bättre själv !!

skvitt sa...

Ja, det var rätt, ingen tveka om det.

/Skvitt

Lars Asklund sa...

Överhuvudtaget är det fel och fegt att kasta skit anonymt!
Lars Asklund

Selig.se sa...

Mycket bra skrivit, i vanlig ordning, Ulf. Just dessa meningar sammanfattar allt: "Julia Ceasar var en makthavare. Hon utnyttjade sin makt till att sprida hat mot andra människor och mot befolkningsgrupper från olika håll i världen. Med makt följer ansvar och Barbro Jöberger får nu ta offentligt ansvar för det hon sagt och gjort."

Självfallet är det skrämmande för extremhögern, när deras egna metoder – att hänga ut till och med oskyldiga på hatsajterna – appliceras på de själva.

Anonym sa...

En bloggande förtidspensionerad elallergiker som klagar över bidragsfusk och allt ont som alla andra ställer till med.
Som dessutom enligt anhängare skriver eftersom hon har en talang för detta.
Snacka om patetiska motsägelser.

Låter som att kvinnan varit fullt arbetsför en bra stund. Bedrägeri och bidragsfusk. SD kan gott avlöna sina heltidsarbetare och inte utnyttja samhället mer än vad de redan gör.

För övrigt är elallergi bara en accepterad sjukdom i Sverige. Den existerar ingen annanstans i världen.

Anonym sa...

Skrämmande Hat mot Demokratiskt valda , Rättshaverist? Idiot? Hon går nog under "jorden" snart!Från ? Bollnäs.. Jag är Jämtlänning och känner skam över hennes hat, under "falsks flagg"

Ulf Sawert sa...

Barbro är en modig sanningssägare! Hon attackerar aldrig oskyldiga människor. Sverige är idag genomsyrat av så mycket falskhet att ärliga människor måste löpa gatlopp varje gång man vågar säga emot PK-etablisemanget. Barbro är en hjälte...Sveriges Jeanne d'Arc!

Anonym sa...

Det ante mig. Den mest hyllade nationalistiska koryfén visade sig vara en förtidspensionär sen tidigt 90-tal med ytterst diskutabla diagnoser och mycket tokiga konspirationsterorier kring detta. Det bör undersökas om samhället har åkt på en blåsning.

Anonym sa...

Så välformulerat och bra skrivet! Tack för att vi får ta del av din syn på saken.
Hälsningar Sara

Anonym sa...

Såna här diskussioner skrämmer mig. Ni som förespråkar invandring framför välfärd, inser ni inte att Hamrud gör fel? Att använda sig av medias makt för att hämnas så där... Hör ni inte hur ni låter när ni med förakt hånar henne för att hon var förtidspensionerad? På samma sätt som föraktet för arbetare, landsbygdsbor och arbetslösa dök upp när ni talade om SDs väljare. Ni har blivit något mycket värre än det ni vill bekämpa.

Anonym sa...

Sicka hycklare! På tal om hat och förtal. Man kan se hur munnen vattnas på
somliga.
Usch!

Ulrika

Anonym sa...

Vad säger det om ett parti när partiets "mest intellektuella" person levt på bidrag i mer än 20 år, samtidigt som hon kallar andra människor för lata o bidragstagare?

Benjamin sa...

Hahahaha @Anonym längst upp, du är medveten om att den handlar om hur nazisterna på 30-40-talet förde bort dessa grupper? Bara kollar... för det ligger inte det minsta i linje med din argumentation, snarare tvärt om. Du kanske... inte riktigt hade koll liksom. Du vet... dikten passar så mkt mer för någon som argumenterar mot dig... bara ett litet tips [wink wink]. Alltså JC försöker sprida en norm om att det är ok att hata på andra människor(precis som nazisterna), hon utnyttjar media att skriva grundlösa och helt felaktiga rykten även kallad propaganda(precis som nazisterna) och när någon vill ifrågasätta henne så skickar hon gestapo ehm jag menar sina följare på dessa människor(precis som nazisterna). När hon pratar om saker som att vår intelligens i landet sjunker när vi tar in invandrare så menar hon att vårt folk är bättre än andra, något även Hitler pratade mkt om, han hade även många andra idéer om raser. Känner du till detta? Du vet... du kanske sov på historielektionen... en helt termin? Det är lugnt, det finns 10 000-tals dokumentärer om denna händelse, 100 000-tals böcker om det och miljontals sidor på nätet om det, än är det inte för sent med lite bildning :)

Anonym sa...

@Benjamin

Nu får du lugna dig. Uppenbarligen känner Anonym till att det handlade om Nazister och poängen är att om vi tolererar dessa övergrepp från media nu, så kommer de flytta gränserna och kanske en dag ge sig på sådana som dig. Precis som nazisterna som plockade in allt fler.

Att jämföra SD med nazister som du gör är helt fel och riktigt lågt. Snarare kan man jämföra dem med sossarnas framväxt i början av 1900-talet, och den folkrörelse som det blev, för där är SD nu.

Angående Julia så visste jag inte ens att hon existerade innan Expressen hängde ut henne. Men har hon begått ett brott så är det ett fall för polis och domstol; det är inte upp till tabloidpressen att döma folk.

Angående "skickar hon gestapo" så har hon vad jag förstått bara publicerat SMS från Orrenius. Det är olyckligt att folk hört av sig till honom den vägen. Det ger dock ingen rätt till Expressen att bete sig som svin och begå karaktärsmord på tanten.

Sen kan man faktiskt prata om att det är skillnader mellan folk, utan att påstå att någon "ras" är bättre eller sämre objektivt sett.

Anonym sa...

Anonym:
Du kritiserar Benjamin för att inte vara påläst,det låter lite komiskt eftersom du själv verkar ha missat mycket info på vägen :((
När det gäller om sd är rasister och nacister så är svaret givet.
Sedan påstår du att JC endast publicerat journalistens sms, det har du återigen fel.J har publicerat journalistens personliga info o adress.
Sympati borde man ha med offren och inte med en makthavare som JC

Somebody is wrong on the internet sa...

Ano 5:06

JC publicerade inte adressen till NO, NOs telefonnummer fanns på twitter sen tidigare, utlagt av honom själv.

Om du stavar till nazist korrekt så kanske folk tar dig på något större allvar. Eller inte, eftersom liknelsen är totalt historielös och en skymf mot nazisternas offer.

JC är självklart ingen makthavare, gissningsvis kände bara någon procent av befolkningen till hennes krönikor innan karaktärsmordet.

Anonym sa...

@Anonym

Man måste plocka in "experter" som Arnstad (tar folk verkligen honom på allvar, för varför plockar till och med Löfven fram honom som källa?) för att hävda att SD är rasister eller nazister. Tänk på att SD har över 20% i väljarstöd. 20% är inte rasister, om man inte tänjer enormt på definitionen. Vilket förvisso blivit väldigt populärt att göra.

JC är ingen makthavare. Mainstream medias journalister är makthavare.

Sms ska förstås vara twitter

Beholder sa...

Bara en fråga varför skulle inte 20% kunna vara rasister?