2014-09-04

Hur skall det gå för Feministiskt initiativ?

Dagens opinionsmätningar från Ipsos och Novus satte stopp för eventuellt spirande Alliansförhoppningar om att regeringspartierna - mot alla odds - skulle lyckas hämta in de rödgrönas försprång lagom till valdagen. Avståndet mellan blocken har successivt minskat sedan i våras. Men nu - med bara tio dagar kvar till valet - har opinionsläget åtminstone i dessa mätningar stabiliserats. I Ipsos mätning uppgår det rödgröna försprånget till 11.2 procentenheter, i Novus mätning uppgår det rödgröna försprånget till 9.9 procentenheter. Sådana avstånd går inte att hämta in på tio dagar.

Om Alliansens förhoppningar stäcktes så väckte åtminstone Ipsos mätning nya förhoppningar hos Feministiskt initiativ (Fi). Efter flera veckors stillastående i opinionen på en nivå en bra bit under fyraprocentspärren når Feministiskt initiativ i Ipsos mätning precis fyra procent och skulle om mätningen var valresultat således komma in i riksdagen.

En mätning är ingen mätning och därför skall det inte dras några slutsatser utifrån detta enskilda resultat. Men Ipsos-mätningens symbolvärde skall inte underskattas. Genom att Feministiskt initiativ i en enskild mätning klarar fyraprocentsspärren kan Gudrun Schyman med ny kraft och större trovärdighet argumentera för att en röst på hennes parti inte är en bortkastad röst.

Mycket skickligt och snabbt har Gudrun Schyman nu lanserat tankefiguren att bästa sättet att se till att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna inte får en vågmästarställning i riksdagen är att rösta in Feministiskt initiativ. I början av sommaren - och inte minst i Almedalen - skördade Feministiskt initiativ stora frukter genom att framstå som den främsta plattformen inte bara i kampen för jämställdhet och kvinnors rättigheter utan också i kampen mot rasism och främlingsfientlighet. Nu siktar Feministiskt initiativ på att återvinna denna position.

Enligt uppgift kommer Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson att mötas i en debatt i kvällens SVT Aktuellt. Det blir en debatt utan förlorare, både Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson tjänar på att på konfrontera sin värste fiende på bästa tittartid i Sveriges Television.

Hur skall det då gå för Feministiskt initiativ? Kommer partiet att lyckas ta sig in i riksdagen? Botten Ada - en liten robot som använder bayesiansk statistik för att göra prognoser om vem som vinner riksdagsvalet den 14 september - säger att sannolikheten för att Feministiskt initiativ tar sig in i riksdagen är mindre än fem procent. Själv säger jag: Osvuret är bäst. Och underskatta aldrig Gudrun Schyman.

9 kommentarer:

Jan Lahti sa...

Något som du missat att ta i beräkningarna är det faktum att endast de partier som uppnått minst en procent i något av de två senaste riksdagsvalen får sina valsedlar finansierade och utlagda i samtliga vallokaler i Sverige. FI tillhör ej den kategorin, således måste de lägga ut valsedlarna själva, vilket gör att de tappar röster såvida de inte lyckas sälja in möjligheten att skriva partinamnet på en blank valsedel. Tvivlar starkt på att de lyckas med detta. I senaste EU-valet fick de rejäl draghjälp då de uppnådde drygt två procent i valet 2009, vilket bidrog till att valsedlarna blev utlagda i våras. Riksdagsvalet är betydligt svårare eftersom de måste lägga ut valsedlarna själva i hela landet samtidigt som valdeltagandet är betydligt högre.

Nej, vill man vara garanterad en regering som värnar om jämställdheten borde Socialdemokraterna vara det naturliga valet. En röst på FI kan däremot äventyra ett regeringsskifte!

Emil sa...

Jan: Visst är det en faktor, även om F! har en mycket stor volontärsgrupp för utdelning av valsedlar, samt att det kampanjats hårt för hur man kan rösta på en blank valsedel.

En annan faktor är att F! enligt undersökningar från EU-valet har det allra högsta valdeltagandet bland sina sympatisörer. Alltså andelen av de som i opinionsundersökningar säger sig vilja rösta på ett parti som sedan också går och röstar.

Alla vill förstås ha röster på sitt eget parti, men för socialdemokraternas del har man allt att vinna på stödröster till F!. En procent mer eller mindre kanske är en prestigeförlust för S, men skillnaden mellan en socialdemokratisk regering med majoritetsstöd och en utan är katastrofal för Socialdemokraterna. Den största möjligheten att uppnå det enligt rådande opinion är genom att stödrösta in Feministiskt initiativ.

Olof sa...

Dålig programmering av den roboten... Eller möjligen är den bayesianska uppdateringen för långsam.

Det vore intressant att jämföra med oddsen hos vadslagningsföretag, jag skulle spontant säga att sannolikheten är minst 50%, inte minst med tanke på taktikröster.

Jag kan t o m tänka mig att en och annan feministisk och socialliberal folkpartisk kan tänka sig att rösta på FI för att inte SD skall bli vågmästare.

Anonym sa...

Min skattning säger att risken att F! kommer in är högst 25%.

Anonym sa...

Öppna ambassader och konsulat i tredje välden för asylpröving samtidigt som man inte enligt Schyman (och många andra) får sätta ut max-antal eller ekonomiska aspekter kan sänka hela landet.

Jag hoppas på 3,9%. I aktiesamanhang så brukar man säga smarta och dumma pengar. Om Gudrun får 3,9% så får vi bort mycket ”motsvarande dumma pengar” från marknaden/valet.

Sedan är MP lite inne på samma linje.. vilket inte gör saken bättre.

En aspekt media helt missat och kommer komma som en överaskning är att varannan/ var tredje SD väljare inte svarar på opinionsunderökningar, vilket gjorde att de hade så fel inför EU valet. Felen låg mellan 30-90% förutom Sifos sista mätning dagarna före. Och 30% underskattning i vallokalunderökningen. Vallokalundersökningen visade att MP skulle skjuta i höjden, men missade SD med 30%. Detta ger en hint om vad som KAN hända.

Anonym sa...

FI kommer sannolikt inte in i Riksdagen men kommer att göra nytta genom att stjäla en del röster från V och MP.

Jan Lahti sa...

Emil: Om alla som övervägde att rösta på fi istället lade sin röst på Socialdemokraterna skulle vi vara garanterad en regering, där jämställdheten kom i främsta rummet. Så länge fi inte är i närheten av att komma in i riksdagen, samtidigt som de omöjligt kan täcka alla vallokaler med valsedlar, blir en röst på fi en halv röst på Alliansen. Kan vara värt att tänka på! Istället för att rösta på fi kan det ju vara mer taktiskt att utnyttja personvalet.

Anonym sa...

Re Olof: Om du nu tycker det vore intressant att jämföra så kan du väl göra det?

Ladbrokes ger fn, 1,29 x pengarna på att FI missar spärren och 3,5 x pengarna på att de klarar den. Så det verkar som vadslagningsfirmorna lider av samma "dåliga programmering"?

Du borde satsa om du är så säker!

Emil sa...

Jan: Om man ser på det realistiskt och inte med ett specifikt partis önskeglasögon så är det självklart lättare och därmed mindre riskabelt att förflytta 1% från de rödgröna till F! än att förflytta 3% från F! till de rödgröna. :)