2014-09-10

Kan Alliansen hinna ifatt de rödgröna?

Opinionsundersökningarna inför valet på söndag duggar fortsatt tätt. Trenden är tydlig - de rödgrönas försprång minskar. I dagens mätning från Demoskop uppgår avståndet till 6.3 procentenheter. I dagens mätning från Novus skiljer 3.6 procentenheter. (De sista dagarna i Novus föregående mätning var avståndet nere i 2.9 enheter - i slutet av denna Novus-mätning har Socialdemokraterna dock hämtat tillbaka en del.)

Vilken är förklaringen till att de rödgrönas försprång har minskat? De flesta bedömare hade nog trott att det skulle bli en viss utjämning, men har - liksom jag - överraskats av att den blev så snabb. Här behövs djuplodande studier för att kunna förklara förskjutningen. Men en rimlig hypotes är att Fredrik Reinfeldt varit framgångsrik i sin strävan att förändra den politiska dagordningen. I stället för att debattera samhällsproblem i form av massarbetslösheten, fiaskot med skolans Pisa-resultat, köerna inom sjukvården och järnvägskaoset riktas fokus på regeringsfrågan, ledarskap och stabilitet i politiken. De rödgrönas försprång har också länge varit så stort att många redan börjat betrakta Stefan Löfven som statsminister. Mediernas granskar nu Socialdemokraterna som om partiet redan innehade regeringsmakten.

Medielogiken innebär också att en särskild dramaturgi släpps loss i presentationen av opinionsundersökningarna. När United Minds i en mätning visar att förtroendet för regeringen ökat något skriver till exempel Aftonbladet i rubrik att Alliansen "raketvänder" i opinionen. Raketvänder? Jag har googlat ordet "raketvänder" och tror aldrig det har använts i något sammanhang någon gång tidigare.

För valrörelsen innebär de rödgrönas minskade försprång att Alliansens valarbetare vädrar morgonluft och kan sporras till än mer intensiva insatser i valrörelsens slutskede. Men även de rödgrönas valarbetare kan mobiliseras, då de vädrar den annalkande faran. De rödgrönas minskade försprång innebär också att de väljare som vill ha ett regeringsskifte och gärna vill rösta på Feministiskt initiativ ställs inför ett svårt strategiskt val. Kommer en röst på Feministiskt initiativ att föra in partiet i riksdagen eller blir det en förlorad röst som i värsta fall hjälper Alliansen kvar vid makten?

Har då Alliansen någon reell chans att under de sista dagarna hämta in de rödgrönas försprång? Mitt svar på frågan blir nej. Även om väljarna har blivit mer rörliga skulle det behövas det så stora strömmar att vi aldrig sett något liknande i en svensk valrörelse. Jag noterar också att de stora internationella vadslagningsfirmorna inte låtit sig påverkas nämnvärt av att de rödgrönas försprång minskat. Ladbrokes ger fortfarande - 100 timmar innan vallokalerna stängs - bara 1.25 i odds på att Stefan Löfven blir statsminister, medan motsvarande odds för Fredrik Reinfeldt ligger på 3.75. Unibet har i dag höjt sitt odds på Stefan Löfven från 1.25 till 1.35, och deras odds på Fredrik Reinfeldt ligger på 3.00.

Framför allt har vi min favorit Botten Ada som inte tvekar. Ada är fortfarande säker på att sannolikheten för att de rödgröna blir större än Alliansen är högre än 95 procent.

Jag kommenterar opinionsläget för Dagens Nyheter, tillsammans med Ipsos opinionschef David Ahlin samt statsvetarkollegorna Peter Esaiasson, Mikael Gilljam och Jenny Madestam.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fast vändningen har ju andra viktiga konsekvenser även om den med stor säkerhet inte räcker ända fram?

Exempelvis så får det ju tydliga konsekvenser för budgeten om MP+S < Alliansen? Alliansens förmåga att hålla ihop efter valet är förmodligen bättre om det är en målfotoförlust än efter en utklassning osv.

För bara ett par dagar sedan så kallade Botten Ada detta för <5% chans. Nu är det 1/4.

Men visst har du rätt i att de rödgröna med all säkerhet kommer vara större än Alliansen och att Löfvén därmed blir statsminister - iallafall initialt...

Det här med att bedöma rörelser i opinionen under mätperioden måste ju vara behäftat med så stora felmarginaler att det är närmast löjligt att ens ta upp det för övrigt? Det vet väl en statistikkunnig person som du...?

Jan Lahti sa...

Valet på söndag står mellan fler skattesänkningar eller bättre välfärd. Jag kommer rösta på Socialdemokraterna i kommun, landsting och riksdag. Det är dags för förändring!

Thomas E sa...

Men kommer en rödgrön regering att överleva i fyra år om S+MP+V(+FI) får 174 mandat?

Anonym sa...

Kan alliansen hinna ifatt de rödgröna? Det återstår att se. På söndagskväll har vi förhoppningsvis svaret.
Jack London

Anonym sa...

Spelar ingen roll om alliansen eller de rödgröna bildar regering efter valet.
Om SD fäller ett eller dlera viktiga förslag från regeringen tillsammans med oppositionen så hukar ett nyval bakom hörnet och förmodligen samma situation i Riksdagen efter ett sådant.

Bert Hoflund sa...

Instämmer med anonym nr 1: inte ens om man läser Novus pressmeddelande finns en antydan om felmarginaler. Det verkar vara en trend nu att instituten och deras uppdragsgivare helt nochalerar felmarginalerna.

Är tanken att vi ska engagera oss i fiktiva promilleförskjutningar istället före politikens innehåll? Lite granna som idrottsresultat?

Häpnadsväckande dock att statsvetaren Ulf, som naturligtvis vet bättre, väljer att jamsa med i detta apspel...