2014-04-28

Socialdemokraternas skuggbudget - så påverkar den valrörelsen

Uppdaterat måndag 28 april kl 21.50. Debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i kvällens SVT Aktuellt var viktig. Socialdemokraterna har nu lagt sin skuggbudget, och Alliansregeringen har genom Anders Borg tidigare i dag och Fredrik Reinfeldt i kväll kommenterat den. Några nya viktiga kort kommer knappast att kunna spelas ut innan valmanifesten publiceras efter sommaren. Den debatt vi såg i kväll utgör sannolikt en prototyp för hur debatten kommer att se ut de närmaste månaderna.

Jag har tidigare hävdat att debatten kring Socialdemokraternas skuggbudget blir Alliansens sista möjlighet att ta igen så mycket av de rödgrönas opinonsförsprång att valkampanjen i höst kan bli någorlunda jämn. Debatten i SVT Aktuellt i kväll påminde om två brottare som söker grepp på varandra men där ingen riktigt lyckas. I rådande opinionsläge är det Socialdemokraterna som genom de rödgrönas försprång i opinonen tjänar på en sådan debattutveckling.

För övrigt vill jag påpeka att  1.) Knäred ligger i Halland och inte i Skåne, där Stefan Löfven felaktigt placerade orten. 2.) Det var osnyggt av Fredrik Reinfeldt att konsekvent tala om Gustav Fridolin när han talade om Miljöpartiet, och därigenom helt osynliggöra Åsa Romson.

*

Play it safe. Så kan man sammanfatta Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion - den så kallade skuggbudgeten - som presenterades av Magdalena Andersson i dag. Som väntat bjöd motionen på få överraskningar. De enda nyheterna var egentligen att partiet vill skjuta till medel för att möjliggöra mindre klasser i de lägre årskurserna redan från 1 juli. På samma sätt tidigareläggs genomförandet av utbildningskontrakt för ungdomar liksom möjligheter till sommarskola och sommarjobb. Tidigareläggningen av dessa reformer finansieras i huvudsak genom en tidigareläggning av skattehöjningen på tobak.

Ur ett partistrategiskt perspektiv är Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion väl avvägd. De rödgrönas stora försprång i opinionen - i de flesta mätningar skiljer det 10-15 procentenheter mellan de båda blocken - innebär att det är Alliansen som måste förändra den politiska spelplanen för att ha ens en teoretisk möjlighet att komma i kapp.

Genom att i sin skuggbudget inte lansera några nya kontroversiella förslag gör Socialdemokraterna det svårare för Alliansen att påverka opinionsläget. Och nu rinner tiden i väg. Vadslagningsfirman Unibet ger i dag 1.25 i odds på att Stefan Löfven blir statsminister efter valet i höst. Motsvarande odds på Fredrik Reinfeldt är 3.50. Marknaden ljuger aldrig, påstås det. Alliansens uppförsbacke är således mycket brant.

Jag noterade också att Magdalena Andersson i en avslutande retorisk fråga till Anders Borg utnyttjade opinionsläget till att gå till offensiv i regeringsfrågan. Hur skall Anders Borg få igenom sin politik efter valet, undrade hon, för sannolikheten att han har en majoritet bakom sig måste bedömas som mycket liten. Regeringsfrågan har tidigare varit en av Alliansregeringens paradgrenar. I takt med att de rödgrönas överläge i opinionen ligger fast blir det emellertid allt svårare för Alliansen att med trovärdighet spela ut regeringskortet.

Strax är det dags för Anders Borgs pressträff där han skall kommentera den socialdemokratiska skuggbudgeten. Även denna pressträff lär bli en förutsägbar historia. Anders Borg kommer att sikta in sin kritik på bristande precision i de socialdemokratiska förslagen, slopandet av dagens nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga och halveringen av krogmomsen, oklarheter kring hur Socialdemokraterna på sikt skall kompensera för det sista jobbskatteavdraget samt - framför allt - skillnaderna mellan de rödgrönas olika budgetförslag (även om Vänsterpartiet presenterar sin budgetmotion först i morgon).

Jag återkommer med en uppdatering av texten i kväll, efter Anders Borgs pressträff.

1 kommentar:

Unknown sa...

Med tanke på vad Fredrik Reinfeldt hade att säga om Miljöpartiets politik var det väl snarare fräckt mot Gustav Fridolin att han ensam skulle få klä skott.