2014-04-08

Därför är protesterna mot Jimmie Åkessons arbetsplatsbesök ett bekymmer för SD

Protesterna mot Sverigedemokraternas arbetsplatsbesök fortsätter och sprider sig genom landet. I norr ställde sig en läkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå i vägen för Jimmie Åkesson och nekade honom tillträde till sjukhuset, åberopandes patientsäkerheten. I samma stad meddelade Volvo Lastvagnar att Jimmie Åkesson inte var välkommen, eftersom företaget inte ville bidra till att Åkesson med hjälp av Volvos varumärke skulle maximera sin exponering i media. I söder kör brandmän från brandstation Centrum i Malmö i väg med sina brandbilar för att slippa synas på bild med Jimmie Åkesson. I Sydsvenskan publicerar 258 vårdanställda ett öppet brev där de protesterar mot Jimmie Åkessons besök på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö och där de anklagar Sverigedemokraterna för att föra en politik som är i grunden rasistisk.

I grunden tycker jag inte att saken är särskilt komplicerad. I en demokrati har Sverigedemokraterna samma rätt som andra partier att verka offentligt och på lika villkor. Medborgare, anställda och arbetsgivare har samtidigt en rätt att inom lagens ramar protestera mot besöken och att på till exempel ett sjukhus verka för att patienternas intressen och säkerhet inte åsidosätts.

Den protestvåg som nu sprider sig från arbetsplats till arbetsplats synliggör att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti, vars politik många uppfattar som rasistiskt. Så länge Sverigedemokraterna inte ändrar sin politik kommer protesterna sannolikt att fortsätta. Protesterna är i grunden ett sundhetstecken, ett uttryck för den starka anti-rasistiska norm som präglar svensk politik.

För Sverigedemokraterna är protesterna ett stort bekymmer. Kritiken kan denna gång inte avfärdas med att den kommer från en begränsad PK-elit, från vänsterintellektuella eller från någon annan av partiets utpekade fiendegrupper. Här är det snarare Verklighetens folk som själva gör sin röst hörd. Sverigedemokraterna vill i populistisk anda gärna framställa sig som "folkets" parti framför andra, som en sanningssägare som företräder folket gentemot överheten. Nu vänder sig "folket" mot Sverigedemokraterna, och partiets försök att normaliseras och legitimeras får sig en törn.

Protestaktionerna befäster de övriga partiernas beslut att inte släppa in Sverigedemokraterna i den politiska värmen. Det lovar gott inför den kommande mandatperioden efter valet 2014, oavsett om Sverigedemokraterna behåller sin vågmästarposition eller ej.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Exellent tänkt och skrivet,
sååå välbehövliga sanna åsikter!

STORT OCH VARMT TACK
ULF BJERELD!!!

Anonym sa...

258 av ca 12 000 anställda på SUS känns inte direkt som "folket".

Hur är det annars som anställd i privat företag. Min arbetsplats har bjudit in politiker för att tala om sin politik på det aktuella området.

Kan man som anställd tvingas att lyssna?

Anonym sa...

Jag har en bakgrund i Centerpartiet (9 år) och i Moderaterna (20 år). Nu SD-ledamot i Sveriges riksdag samt kommunfullmäktig i Sundbyberg.

SD är inte konstigare än C och M. SD riksdagsgrupp består av 20 personer, varav fyra kvinnor. Härav en invandrare, två andra generationens invandrare, två gifta med invandrare och två med utlandsadopterade barn.

SD Sundbyberg har fem kommunala förtroendeuppdrag av vilka tre utövas av invandrare.

SD partiförening Sundbyberg har en styrelse om sju personer. Härav fyra invandrare (ordf, v.ordf, två ledamöter).

Föreningen har medlemmar från Chile, Danmark, Finland, Frankrike, Kina, Laos, Rumänien, Serbien, Syrien, Thailand, Ungern och Österrike.

Våra politiska motståndare gör felet att inte ta reda på vad SD är utan känslomässigt agera mot vad de tror SD vara, d v s deras egna fantasier. Det är inte vägen till framgång.

Stellan Bojerud

Micke sa...

BS!
Tror du på fullaste allvar att de som röstar på SD eller har planer på att rösta på dom utsätter sig för och riskerar att felaktigt bli anklagade för rasism, fascism och annat nonsens. Detta från de fåtal fanatiker på vänsterkanten som stoppar ett dokument under näsan på dig och säger att skriv på mot rasismen (underförstått annars är du ....). Denna tankegång har förstås inte slagit dig? Likaväl vem som tjänar på hotsamtalen, det kan vara en "tomte" från SD men kan troligtvis vara en vänstertomte som utnyttjar tillfället, vem tjänar mest på det?
Att plocka billiga "godhetspoäng" är gratis för företagen, det är värre att komma upp på vänstern hatlista än SD;s, och man kan alltid skylla på "allas lika värde". Detta med "allas lika värde" och andra godhetsfloskler gäller tydligen för alla, illegala invandrare, brottslingar, vänsterextremister,
islamister, motorcykelgäng men några är undantagna, gissa vilka? Du får 3 försök
PS.
Och du, detta skapar bara mer stöd för SD, då vanligt folk får se hur SD behandlas.DS.

Josef K. sa...

Det har hela tiden efter valet 2010 varit olika typer av angrepp på SD. Nu har det intensifierats och dels blåses "nazisthotet" upp. Huliganer inom den extrema högern som hoppas på huliganer inom den extrema vänstern får representera ett nytt stöveltramp.
En anarkistisk gatukonstnär som vänstern bara för några år sedan såg som väldigt provokativ men inte rasistisk trots att han dömts för HMF har nu reducerats till "en nazistisk propagandist".

SD påstås leda vägen för denna "ökande nazism" (trots att SD ses som kontrollerad opposition och sionistiska judar av nazisterna).

Vänstergrupper har upptäckt att de utan konsekvenser kan stänga ute SD från det offentliga rummet så de kör på och organiserar protester där vanliga naiva individer som är så oroliga över den av media uppblåsta nazismen hakar på i protesterna mot SD.
Det påminner om en sorts masshysteri som orkestreras skickligt av dels media (MP, V & S-sympatierna ligger på över 70%) samt extrema vänstergrupper såsom entristiska Rättvisepartiet: Socialisterna organiserar "gräsrotsmanifestationer".

"Verklighetens folk" är lättledda och i en annan tid skulle de skanderat om att bränna häxor eller att lämna ut judar till Tyskland. Nu försvarar man "alla människors lika värde" genom att demonisera dem med en viss politisk åsikt.

Upp och nedvända värden i den nya världen.

Angående SD:s nuvarande politik så ser jag den inte vara värre än sossarnas för ca 50 år sedan kombinerat med M:s politik från den tid då de fortfarande var konservativa. Den är högt i tak för främlingsfientliga uttalanden i SD. Men politiken är inte så mycket att hänga i julgran om man letar efter ett rasistiskt parti...

Lars sa...

"Nu vänder sig "folket" mot Sverigedemokraterna, och partiets försök att normaliseras och legitimeras får sig en törn."

Det finns det inga belägg för. SD har ju ett starkt folkligt stöd för sin invandringspolitik och ännu fler vill "ta emot färre flyktingar". De här är snarare vänstersympatisörer som tar tillfället i akt att propagera mot partiet när Åkesson varit så fräck med att dra igång en anti-S-kampanj som inte minst går ut på att besöka Löfvens "starka fästen". I Skåne är ju SD mer eller mindre normaliserat sedan länge tillbaka, och ett av de större partierna, så det faller ju på sin egen orimlighet att vanligt folk skulle vara särskilt upprört över SD:s närvaro där.

Anonym sa...

Egentligen tycker jag hela frågan är lite besynnerlig. Vem skall bestämma vilka åsikter jag skall få lyssna till, eller inte? Om ett 50 tal elever vid globala gymnasiet i södemalm, Stockholm, inte tycker att SDU är välkomna, och stoppar dem (eller försöker stoppa dem...), så anser jag, att då har dessa 50 elever bestämt vad de andra eleverna inte skall få höra. Med vilken rätt?

Om Jimmie Åkesson eventuellt äventyrar patientsäkerheten är en sak. Det skall självfallet stoppas. Men om man vill lyssna till Jimmie Åkesson, eller inte, måste rimligen vara högst frivilligt, och framfõr allt, den frågan skall inte avgöras av någon annan än av mig själv.

Tyvärr är liknande frågor uppe vad gäller SVT och filmen "godheten" av Stefan Jarl. Det är väl ingen annan, än jag själv, som skall avgöra vilka slutsatser jag eventuellt kan dra av filmen...
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Att du förenklar rasism till något som handlar om något mellan en etniskt svensk och en sk invandrad individ visar ju på din okunnighet kring vad rasism är. Att vara rasist är inte är vräka ur sig glåpord som "svenne" eller "blatte" - det är bara ren dumhet. Rasism är en social konstruktion i vilken olika grupper i samhället (OLIKA etniska grupper) ges egenskaper just utifrån dessa etniska tillhörigheter (ett fenomen som kallas rasifiering) där dessa egenskaper skattas högre eller lägre, sämre eller bättre än den ena eller den andra. Vidare är rasism ett maktutövande utifrån dessa rasifierade föreställningar såsom att neka individer jobb, boende, inträdde till hotell/barer/restauranger. Som ett parti som hela tiden vill framställa muslimer i synnerhet och invandrare generellt som ett problem visar ju tydligt att ni vill spä på dessa fördomar och föreställningar människor har för att få fler röster. Att ni har medlemmar med invandrarbakgrund fungerar inte som något slags alibi för att ni skulle vara ett mindre rasistiskt parti för det. Jag är född i Turkiet; halvkurd och halvturk är jag men oj vad mycket rasim det finns i Turkiet och vilka rasistiska turkar det finns. Så snälla, kör inte med ett sk "blatte" kort: SD skiljer sig markant från många av riksdagspartierna då ni är reaktionära, antifeminister, invandrarfientliga och faktiskt arbetarfientliga. Gå till val med dessa paroller så ska ni få se vad som händer.

MVH
Pinar

Anonym sa...

Bra,utom "främlingsfientligt". Det är fel att kalla SD främlingsfientligt eftersom de människor de vill exkludera från begreppet svensk inte är främlingar. De främmandegörs däremot utifrån enrasistisk fantasi om svenskhet.

Anonym sa...

SD är ett främlingsfientligt parti vars politik många uppfattar som rasistiskt. Hur kan SD ändra sin politik för att inte uppfattas som rasistiskt av "många". Vad är det i SD:s politik som uppfattas som rasistiskt? Jag fattar inte. Var gärna tydlig med vad som är så avskyvärt så ska jag gärna stämma in i kören, bara jag förstår.

Nicklas Martinsson sa...

SD är en T-shirt. En radiostation en del lyssnar på ett tag. Hoppas de byter kanal.

Unknown sa...

"Jag får aldrig så många hatbrev som när jag säger att jag är kristen. Är inte det intressant? Och då är jag ändå både svart och kvinna."

Så säger Alice Bah Kuhnke i tidningen Dagen idag, 9 april. Det går inte att samla ett demonstrationståg på två personer till hennes försvar i det hon hatas mest för.

Varför hon inte säger att hon är muslim kan man undra över. Då kunde hon sätta makt bakom protesten och få stöd och förståelse. För rasister är ju inte värda skottpengen idag.

Anonym sa...

Silent Majority i Sverige är mot nuvarande invandringspolitiken (enl bl.a SOM-institutet). Skulle gärna se en folkomröstning utan luddiga alternativ. Låt folk säga vad de tycker anonymt på vilken arbetsplats som helst i Sverige och du kommer få samma "tysta" majoritet för att vi vill närma oss andra länders nivåer, i denna fråga.

Ingen kan idag gå ut och säga vad man tycker offentligt. Och många står i det tysta och väger, ska jag lägga min röst på mitt gamla parti vars politik jag håller med om förutom invandringspolitiken, eller ska jag proteströsta på SD.

Skräniga yrkesdemonstranter är det ingen som tar på allvar. Den tysta majoriteten tiger helt.

Karin K sa...

Intressant eller skrämmande med politiker som fortsätter med samma argument trots att de motbevisats.

Som att Åkesson använder Malmös dåliga ekonomi som avskräckande exempel. Tror han på vad han själv säger?

Citat från Sydsvenskan: "På presskonferensen målade Åkesson upp en nattsvart bild av Malmö som stad.

– Malmös ekonomi är fullständigt körd i botten. ...
....
Uttalandet om stadens ekonomiska status motsägs av att Malmö för en månad sedan fick högsta betyg av kreditinstitutet Standard & Poor's. De senaste fem åren har Malmö gått med överskott på 154-594 miljoner kronor..."

Starkt av en stad som tar ett så stort ansvar.

Unknown sa...

Ibland ger Den tysta majoriteten ketchupeffekter, där den inte tas på allvar.

Bulten i Bo sa...

Det vore lite kul om skribenten10.25 Fm kunde konkretisera hur frågan borde ställas i den "folkomröstning utan luddiga alternativ" som hen efterlyser.

Anonym sa...

http://www.expressen.se/nyheter/sd-ledamot-pratade-taktik-med-nazister/