2011-12-07

SCB och socialdemokratins framtid

SCB:s stora väljarmätning i dag har fått stor uppmärksamhet, inte minst mot bakgrund med att Socialdemokraterna med sina 27.7 procent får sitt sämsta resultat någonsin i SCB:s mätningar. Jag kommenterar undersökningen bl a för TT, för Svenska Dagbladet och på Newsmill. Mina huvudpoänger är följande:

SCB:s undersökning bekräftar den bild som många enskilda opinionsinstitut givit den senaste tiden. Socialdemokraterna backar avsevärt. Moderaterna och Miljöpartiet kan glädjas över ökat opinionsstöd. Kristdemokraterna ligger visserligen under fyraprocentsspärren, men med förväntade taktikröstare har partiet ändå goda chanser att hålla sig kvar i riksdagen. I övrigt visar resultaten på ytterst små förändringar.


Absurt nog kommer resultatet från SCB nästan som en lättnad för många socialdemokrater. På sina håll fanns en fruktan att stödet skulle vara ännu lägre. Tillbakagången som nu blev hade man redan mentalt intecknat. Mätningen genomfördes under en period som varit extremt olycklig för Socialdemokraterna, i eftersvallet av Håkan Juholts lägenhetsersättningar och det interna ifrågasättandet av hans partiledarskap.


För att Socialdemokraterna skall kunna bryta sin onda cirkel krävs att partiet lyckas formulera kraftfulla politiska förslag som sätter press på Alliansregeringen. Sådan förslag måste ha tillräckligt starkt nyhetsvärde för att flytta mediernas fokus från personfrågor till sakpolitik. Hittills har partiet misslyckats med detta. Nu finns faktiskt en möjlighet att partiet får viss arbetsro och Håkan Juholt därmed ytterligare en chans.


Håkan Juholt drivs såvitt jag kan förstå av en ärlig önskan att modernisera och öppna upp partiet. Risken finns att han mötes samma motstånd som Mona Sahlin i den trötta kultur som sitter fast i väggarna i partiapparaten. I så fall lär han gå samma öde till mötes som sin företrädare. Om han å andra sidan lyckas bryta ned partikulturen och skapa en politik för det framväxande kunskaps- eller informationssamhället ligger vägen öppen. När det gäller framtidsvisioner framstår Alliansen mest som trötta nötta väderkvarnar och sådana rider man ner.

9 kommentarer:

Christian sa...

Ulf, hur kommer det sig att toppsossar aldrig nånsin tar upp medias roll när det gäller sjunkande opinionssiffror?

Tycker du verkligen att media är fullständigt värdeneutralt, och att media inte har någon som helst opinionsbildande funktion?

Ett idag mycket närliggande exempel:
När SCB:s maj-undersökning presenterades tegs den ihjäl (begravdes) av alla mediedrakar, inkl SVT och TV4. Socialdemokraterna hade då bra siffror.

Nu har (S) sämre siffror, och (M) går framåt. Inget direkt tigande från AB, SVD, SVT, Expressen eller TV4 kan skönjas, eller hur?

Har du några synpunkter på detta?

Eller är det sånt som man bara ska tiga om, tycker du, eller kanske du och andra sossehöjdare kanske av nån anledning inte alls ser detta, för så många andra, synnerligen tydliga mönster?

Personligen tycker jag att det är ganska fegt att inte tala om den mycket skeva medierapporteringen, och vilseledande för väljarna.

God min i elakt spel är ingen bra ledstjärna.

Anonym sa...

" Om han å andra sidan lyckas bryta ned partikulturen och skapa en politik för det framväxande kunskaps- eller informationssamhället ligger vägen öppen."

Bättre kunde det inte sägas. En eloge.

Anonym sa...

Hur ser du på siffrorna för Göteborg, under 20% för S? Tio procentenheters tapp på ett år. Eller är osäkerhetsmarginalen för stor för att det ska vara analyserbart?

Henrik Ekengren Oscarsson sa...

De mest genomarbetade systematiska analyserna av mediernas bevakning är Kent Asps analyser av medievalrörelserna. Asp visar bland mycket annat att Socialdemokraterna missgynnats i mediebevakningen i de två senaste valrörelserna. Läs hela boken här: http://www.jmg.gu.se/publicerat/bocker_och_avhandlingar/63.-mediernas-prestationer-och-betydelse/

Anonym sa...

"...misslyckats med detta. Nu finns faktiskt en möjlighet att partiet får viss arbetsro"
När skeppet står stilla och folk lämnar det då har man "gott" om arbetsro"!!!! för att grubbla hur man skulle få igång det igen och detta förtjänar ett nobelpris i politisk nytänkande :-). Enda problemet är att besättnings antalet är avgörande för att nå hamn i god tid.

Jan Holm sa...

SCB:s väljarmätning visar också att det är ganska jämnt mellan de politiska blocken och om inte Kristdemokraterna får de taktikröster som behövs så blir ett maktskifte ett faktum.
Det skulle isåfall innebära att Juholt blir nästa statsminister , oavsett vad drevet tycker om detta.

Olof sa...

Mycket tyder väl tyvärr på att Juholt rider ut detta. Min gissning är att partiet inte kan sjunka mycket lägre, och att man tvärtom kommer att öka några procentenheter inom några månader. Trots att man då fortsatt har mkt låga siffror så kan det ändå se ut som om man är på "rätt väg", etc. Sedan när det blir skarpt läge tror jag då tyvärr att Juholt kommer att vara chanslös i valet.

Jag tror, till skillnad från en del andra, inte att Juholts primära problem är att han ligger för långt till vänster; jag ser egentligen ingenting i praktiskt föreslagna (och genomförbara) förslag som tyder på att han skulle vara mer vänster än andra (som Jämtin, Östros eller Österberg). Tvärtom misstänker jag att han och Weidelich planerar en rejäl högersväng i valrörelsen för att försöka nå mittenväljarna. Jag är övertygad om att en person av Jonas Sjöstedts kaliber (och Sjöstedt ligger ju klart till vänster om Juholt) skulle innebära ett enormt lyft för S.

Nej, problemet med Juholt gäller hans avsaknad av kompetens och omdöme, vilket nu senast illustreras väl av hans mycket märkliga uttalande om mobiltäckning.

Anonym sa...

Jan Holm önskedrömmer om en mardröm.
Om opinionsundersökningar nära valet 2014 pekar på att KD inte klarar spärren så kommer stödröstare hos borgerligheten att se till så KD blir kvar i Riksdagen.

Anonym sa...

Jag tror sossarnas största problem är att de ligger allt för nära moderaterna. Då går det ju lika bra att rösta på moderaterna och deras partiledare med hundögona