2011-09-08

Carl Bildt tar emot Palestinas ambassadör - Folkpartiet rasar

Uppdaterat 9/9 kl 19.00. Vi kände inte till det, det var en nyhet för oss. Så formulerade sig folkpartisten och EU-ministern Birgitta Ohlsson, angående Carl Bildts beslut att uppgradera chefen för den palestinska representationen i Stockholm till ambassadör. Birgitta Ohlsson markerade också missnöje med beslutet: Jag tycker att det är viktigt att man inte utropar olika ensidiga förslag utan att man först sätter sig vid förhandlingsbordet innan man går vidare.

Men som Ekot påpekar - och Som Martin Tunström i Smålandsposten tidigare påvisat - så informerade Carl Bildt riksdagen om sitt beslut redan i december 2010. På en fråga ställd av socialdemokraten Peter Hultqvist svarade Bildt att Sverige uppgraderat den palestinska representationens status och att representationens chef kommer att tituleras ambassadör. Det är trist att framträdande folkpartister reagerar med den ryggmärgen i en så här viktig fråga, i stället för att diskutera och öppet pröva den på saklig grund.

*

Palestinierna har från och med i dag en en officiellt erkänd ambassad i Sverige. När Carl Bildt tidigare i dag tog emot Palestinas nytillträdda ambassadör Hala Husni Fariz skrevs ett avsnitt nutidshistoria. Tidigare har den palestinska representationen i Stockholm titulerats generaldelegation och dess chef generaldelegat. Nu har representationen uppgraderats till ambassad och dess chef till ambassadör.

Sverige går genom uppgraderingen av den palestinska beskickningen till ambassad ett steg längre än övriga länder i Norden och även längre än större EU-länder som Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Beslutet är mycket glädjande och innebär att Sverige tar en tätplats i en viktig process på vägen mot ett erkännande av staten Palestina. Uppdaterat kl 18.00: Martin Tunström, politisk chefredaktör på Smålandsposten, påpekar uppmärksamt att flera av de länder jag nämnde ovan och som baserade sig på Ekots rapportering också redan uppgraderat den palestinska representationens status. Så Sverige är i gott sällskap.

I ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet motiveras beslutet enligt följande: Det palestinska statsbyggande arbetet har gjort stora framsteg. För att uttrycka vårt stöd för detta arbete har det varit naturligt för oss att uppgradera den palestinska representationen i Stockholm. Det är nu viktigt att parterna återupptar förhandlingar som leder till en tvåstatslösning och skapandet av en demokratisk och hållbar palestinsk stat, sida vid sida i fred och säkerhet med Israel.

Formuleringarna i pressmeddelandet skall läsas mycket noga. Det är positivt att Carl Bildt lyfter fram att det palestinska statsbyggande arbetet gjort stora framsteg. Men samtidigt betonar han att den palestinska staten skall skapas genom förhandlingar mellan Israel och palestinierna. Med dessa formuleringar bibehåller han Sveriges handlingsfrihet när frågan om erkännande av staten Palestina sannolikt kommer upp till omröstning i FN:s generalförsamling om några veckor.

Jag har tidigare betonat att den borgerliga alliansregeringen är splittrad i frågan. Mycket riktigt har såväl Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm som Folkpartiets partiledare Jan Björklund redan hunnit kritisera beslutet. Fredrik Malm säger att "det är tråkigt att Carl Bildt har fattat det beslutet". Jan Björklund betonar genom sin pressekreterare att beslutet att ge palestinierna ambassadörsstatus "inte har samordnats inom regeringen".

Det är modigt av Carl Bildt att utmana sina regeringskollegor i frågan. Låt oss hoppas han har mod nog att också ta steget fullt ut och att Sverige därigenom sällar sig till alla de stater som i FN röstar ja till ett erkännande av Palestina.

12 kommentarer:

Jan Holm sa...

Bra gjort av Carl Bildt , hoppas att Folkpartiet rasar aven da det galler valjarstodet.

Tony sa...

Bra att Bildt tar detta steg. All heder åt honom. Att israels megafoner i folkpartiet automatiskt protesterar är väntat men betydelselöst. Israels ubermenschfasoner kommer förr eller senare att kollapsa. Ingen rasiststat i historien har överlevt och det kommer inte israel att göra heller.

Anonym sa...

Håller med ovanstående kommentarer. Bra gjort av Carl Bildt. Detta är ett steg i rätt riktning.

Guardian sa...

Efter senaste artikeln i debattartikeln i Expressen där Folkpartiet visade att man hade absolut ingenting konstruktivt eller några egna idéer att komma med, så är det högst anmärkningsvärt att man fortsätter att gnälla.

Å andra sidan gör det att man kan avfärda dom som högst irrelevanta när det gäller konflikten Israel-palestinierna.

Anonym sa...

Bravo Carl!
E

Anonym sa...

Det ser ut som om jag kommer att rösta på min favorittrio i nästa val Reinfeldt-Bildt-Borg,så ni blir allt mindre oberoende av fp-kd. Som Svensk-Palestinier är jag väldigt stolt över att ha en så duktig utrikesminister som Carl Bildt i Sverige.

Anonym sa...

P.S
Läs gärna Guardians "Generande visionslösa Folkpartister"
E

A-K Roth sa...

Oj, så många glada eller skadeglada kommentarer. Glöm bara inte att med uppgradering till ambassad kommer kanske ansvar?

Att den palestinska beskickningen uppgraderas till ambassad i Sverige - innan staten Palestina etablerats - och innan denna statsbildning fungerar med full kontroll av säkerheten eller ens säkra och erkända gränser ger många personer legitima betänkligheter, av många orsaker.

Bildt har tyvärr inte trovärdighet hos alla vad attityden till Israel beträffar, vilket visats på många sätt. Beslutet är lite som att sätta kärran före hästen kan man säga, utan att "rasa". Men om Bildt är allvarlig i att kräva att palestinierna nu sätter sig ner och förhandlar och kompromissar fram en varaktig fred sida vid sida med Israel kan han nu kräva ansvar via ambassaden. Gick detta inte med den tidigare beskickningen?

Ulf: Nog ser du mer partipolitiskt på saken än balanserat, tycker jag, när du skriver att Folkpartiet "rasar". Det du citerar i inlägget visar väl inte på något rasande?

Anonym sa...

Man kan konstatera att den nya palestinska ambassadrisen Hala Husni Fariz även företräder befolkningen och regimen i Gaza.
En riktig fullträff av Bildt.

Bra att han inte ensam beslutar om ett svenskt erkännande av en palestinsk stat.

Nicklas Eriksson sa...

Fredrik Malms raseri är nog inte något vi ska be om skydd från milde herre Gud för direkt...

Han är en okunnig uppkomling som gjort karriär på att ta den starkes sida mot den svage och vara mer ignorant än Carl Bildt.

Anonym sa...

Tänk vad talande denna oheliga allians av islamister, nynazister, sossar och Carl Bildt är. Alla har de antikrist som inspirationskälla.

A-K Roth sa...

Fredrik Malm tar knappast den starkes sida mot den svage när det gäller terrorgruppers vansinnesdåd mot civila oskyldiga. Carl Bildt har lång väg att gå innan han blir lika respektabel i sin folksyn som Fredrik Malm.