2011-09-16

Påverkar det danska valresultatet svensk politik?

Det blev en röd valseger i Danmark igår. Trots att Socialdemokraterna gör sitt sämsta val på över 100 år kommer partiet tillbaka i regeringsställning och Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks första kvinnliga statsminister.

Det är självklart glädjande med en kvinna som statsminister. Men som någon skrev på twitter, hade det varit lika roligt med en kvinna om hon hetat Pia Kjærsgaard? Kön betyder en del, men inte allt.

Jag kommenterar valresultatet i Danmark bl a till TT:

- Opinionsvindarna gick åt det här hållet. Och dessutom har den danska regeringen suttit i tio år, vilket är en väldigt lång tid med europeiska mått mätt, säger han till TT.

Regeringsbildningen kan dock bli knepig, spår han. En av osäkerheterna gäller om Radikale venstre kommer att ingå i regeringen eller bli ett stödparti.

- Oavsett vilka partier som hamnar i regeringen kommer underlaget att vara spretigt och skört.

För svensk del får maktskiftet inte några större konsekvenser, enligt Ulf Bjereld.

- Man kan notera två saker: Det ena är att Sverige nu är det enda skandinaviska land som har en borgerlig statsminister, om det nu betyder någonting, säger han.

- Det andra är att Dansk folkeparti har marginaliserats. Det är möjligt att vi nu får en mer nedtonad debatt i invandringspolitiska frågor i Danmark och att det även påverkar debatten i Sverige.

3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Kommenterar mera utförligt här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/09/ett-gladjande-osvenskt-val-i-danmark.html

Och att det troligen blir en kvinnlig statsminister är väl kul. Men som sagt, dennas ideologi är mera viktigt än könet.
Och viktigast om hon kan tråckla ihop en hållbar arbetsduglig majoritet.

Lars sa...

"Det andra är att Dansk folkeparti har marginaliserats. Det är möjligt att vi nu får en mer nedtonad debatt i invandringspolitiska frågor i Danmark och att det även påverkar debatten i Sverige."

Hur vet du att de "marginaliserats"? De är inte stödparti till regeringen längre men kommer säkert att få en del inflytande ändå i den bräckliga sits som sossarna sitter i. DF har hursomhelst genomfört sitt historiska uppdrag och vridit det politiska landskapet i Danmark i invandringsrestriktiv riktning. En tid i opposition, efter alla år som lydigt stödparti, kan nog göra partiet gott då det är i opposition som partiet har vuxit kraftigt.

Anonym sa...

DF har redan drivit de danska socialdemokraterna i en invaandringsrestriktiv riktning.
den nya regeringen kommer knappast att ändra på den politiken eftersom den vet att en liberalisering av invandringspolitiken kommer att göra den kortlivad.