2010-12-13

Bombdådet i Stockholm och Magnus Ranstorps historielösa alarmism

Uppdaterad tisdag 14 december: Just hemkommen från medverkan i SVT Debatt angående bombdådet i Stockholm och dess konsekvenser i Sverige. Bland de övriga medverkande återfanns bl a Helena Benaouda, Lars Vilks, Soran Ismail och Nima Dervish. Utifrån ämnesvalet blev det en lugn och sansad tillställning och alla Säpo-vakterna kunde titta på TV i lugn och ro. Jag och Soran Isamil tyckte nog lika om allting, vad nu det kan betyda.

I sak kretsade debatten bl a om huruvida det finns tendenser till radikalisering bland svenska muslimer, om orsakerna till terrorism med religiösa förtecken (där jag drev tesen att det är fundamentalism som är av ondo, oavsett om den kommer i religiös eller politisk klädesdräkt) samt vilket personligt ansvar Lars Vilks har för sin utsatta situation.

Om likheterna mellan Lars Vilks och pingstpastorn Åke Green som anklagades för att hetsa mot homosexuella har jag tidigare skrivit här. Peter Weiderud berör problematiken i en debattartikel i Expressen i dag.

Sammantaget tycker jag att debatten efter bombdådet har sansat sig. Jag är glad och stolt att bo i ett land där chefen för Säkerhetspolisen (Anders Danielsson, i Studio Ett i dag) säger sig inte vilja ha större befogenheter, eftersom han värnar rättsstaten.

Angående rättsstaten var det med stor sorg jag tog del av Morgan Johanssons lovsång till en förstärkt FRA-lag, i riksdagen i dag. Dessbättre visade det sig att han inte hade sin egen riksdagsgrupp med sig, så Socialdemokraternas krav på att riva upp lagen ligger fast. Men det säger en hel del om krisens omfattning i Socialdemokraterna, när Justitieutskottets ordförande uttalar sig på ett sätt som går stick i stäv med den egna riksdagsgruppens inställning.

*
Sverige är en del av världen. Men det har vi varit länge. Så formulerade sig justitieminister Beatrice Ask i söndagens SVT Agenda. När jag hörde uttalandet tyckte jag att det ekade tomt och innehållslöst. Men samtidigt tänkte jag på alla de tomheter som jag själv säkert då och då lyckas kläcka ur mig i direktsändning, och genast kände jag mig lite mer försonligt inställd.

När jag i dag tar del av ett uttalande av Magnus Ranstorp, terroristexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, blir jag än mer positiv till det Beatrice Ask sa. Ranstorp påstår: Sverige har tidigare varit en skyddad vik i en stormig värld, men att människor nu urskillningslöst vill mörda andra är djupt chockerande. Till om med för mig är det extremt chockerande att det här händer i Stockholm. Det är väldigt extremt.

I sitt uttalande markerar Beatrice Ask lugnt och sakligt att Sverige är en del av världen och att vi därför inte är - och heller aldrig har varit - immuna mot våld och destruktivitet. Terroristexperten Magnus Ranstorp blir i stället alarmistisk och beskriver den tragiska händelsen som att Sverige i ett slag har förändrats från ett fridens paradis ("skyddad vik") till ett stormens Gehenna, där "människor nu urskillningslöst vill mörda andra".

Magnus Ranstorps historielöshet är avgrundsdjup. Sverige har inte i modern tid varit en fristad från terrorhot och politiskt våld. Så sköts t ex Jugoslaviens ambassadör Vladimir Rolovic till döds i ett skottdrama vid den jugoslaviska ambassaden i Stockholm den 7 april 1971. Gärningsmännen var två kroater med band till den ökända Ustasja-rörelsen, vilken begick mord och bombdåd i efterkrigstidens Europa. Den 16 september 1972 kapades ett flygplan från Stockholm på väg till Göteborg, och kaparna krävde att de dömda gärningsmän som mördat Rolovic skulle friges. Kapningen blev framgångsrik och gärningsmännen flögs med det kapade planet till Francos Spanien där de begärde politisk asyl.

År 1975 ockuperades den västtyska ambassaden i Stockholm av medlemmar ur Röda armé-fraktonen (RAF), vilka krävde att den västtyska regeringen skulle frige ett antal fängslade RAF-aktivister. Fyra människor dödades i dramat, två ur RAF och två ur gisslan.

I slutet av 1970- och början av 1980-talet genomförde den s k Bombmannen Lars Tingström upprepade bombdåd mot centrala samhällsinstitutioner, med två dödsoffer som följd. Morden på statsminister Olof Palme och utrikesminister Anna Lind, Lasermannens och den nu aktuella Malmöskyttens beskjutningar av invandrare samt Sveriges deltagande med stridande trupp i Afghanistan är bara några ytterligare illustrationer av det absurda i påståendet att Sverige varit en "skyddad vik" från politiska våldsdåd eller våld med internationell anknytning. Som Vänstra Stranden träffande formulerar det: Allt tyder på att Olof Palme mördades av en ensam förvirrad/sjuk/hatisk människa på samma sätt som Anna Lindh. I Malmö sitter en ensam man häktad för vad som kan kallas hat-skjutningar och i fängelse sedan många år sitter John Ausonius (lasermannen) för att ha dödat och skadat människor enbart för att de såg utländska ut. Jag skulle inte dra några långtgående slutsatser om terrorismen i och terrorhotet mot Sverige på grundval av dessa enskilda mäns aktioner. Och jag skulle inte dra några sådana på grundval av vad vi vet om Stockholmshändelserna heller.

I Expressen för Per Wirtén ett motsvarande resonemang: Att Sverige varit en skyddad vik är inte bara ett ofta upprepat tankefel. Det närmar sig status av offentlig lögn.

Jag tycker att såväl regeringen som polisen hittills har hanterat den tragiska händelsen i Stockholm bra. Det är utomordentligt viktigt att de alarmistiska stämningar som Magnus Ranstorp bidrar till att framkalla inte leder till en stigmatisering av islam eller av muslimer. Lika lite som vi skuldbelade tyskar för RAF:s gärningar eller skåningar för Malmöskyttens härjningar skall vi skuldbelägga muslimer för det nu aktuella bombdådet i Stockholm,

42 kommentarer:

Anonym sa...

Att en politiker mördas betyder inte nödvändigtvis att brottet är politiskt betingat. Tex:

Motivet för mordet på Palme är okänt, därför går det inte heller att rubricera brottet som politiskt eller terror.

Mordet på Anna Lindh har mig veterligen aldrig rubricerats som vare sig politiskt eller terror.

Rasistiska hatbrott brukar inte heller falla inom kategorin politiska brott. Vissa bedömmare klassar hatbrott som terror i vissa fall, men inte alltid.

Man bör också skilja mella inhemsk terror och internationell terror. Malmöskytten, om han nu skall klassas som terrorist, kan inte riktigt jämföras med internationell terror som utförs i Sverige eller riktas mot svenskar.

Anna-Carin sa...

Stockholmsbombningarna och talet om Sverige som skyddad vik, har fått mig att minnas att en parallellklasskompis mamma, Efat Ghazi, dog av en brevbomb när jag gick i mellanstadiet. I ett villaområde i Västerås. Dådet var planerat och avsett för pappan, som var kurd. Det skedde 1990 ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Effat_Ghazi

Santa Lucia sa...

Förstår ni inte, att det som räddade stockholmarna och shoppande turister den här gången kan ha varit att de döda socialdemokratiska stora andarna ingrep och hejdade en tragedi? Gärningsmannen väckte Olof Palmes vrede över ondskans makter i dagens värld när han var fräck nog att parkera på gatan som fått namn efter den mördade statsministern. Bilen exploderade inte, utan brann bara utan att skada någon. Anna Lindh skyddade de oskyldiga människorna på Drottningsgatan genom sin medkänsla med alla som riskerade att få offra sitt blod mitt i julhandlandet för en galnings förvridna idéer. Hon ledde in gärningsmannen på en sidogata och Palme slet bort kablarna till bomberna. När den enda bomben oskadliggjorde mannen från Luton och Tranås, skickade Anna in en barmhärtig samarit som kunde vara hos honom i hans sista stund.

Josef Boberg sa...

Lite terrorism är inget att oroa sig för… - som jag kommenterade så här. Så vad är närmast sanningen ?

Lars sa...

"Lika lite som vi skuldbelade tyskar för RAF:s gärningar eller skåningar för Malmöskyttens härjningar skall vi skuldbelägga muslimer för det nu aktuella bombdådet i Stockholm."

Nej, är det någon som velat göra det då? Däremot ska islamismen/jihadismen skuldbeläggas och bekämpas med kraft. Den här personen är ju långt från den ende svenska jihadisten som begått terrorhandlingar eller planerat sådana. I media har det rapporterats om ett antal "terrorsvenskar" som åkt på jihad utomlands och där gripits eller dödats/sprängt sig. När nynazismen var på tapeten för ett antal år sedan gick politiker ut och deklarerade att "vi ska krossa dom" och i media förekom samordnade uthängningar av personer etc. Kommer hotet från islamismen/jihadismen att behandlas på liknande sätt?

BR sa...

Jag skulle tro att Ranstorp när han talar om Sverige som en skyddad vik avser att landet ittills varit förskonat från terrordåd genom självmord av islamistiska grupper.

Däri har han ju helt rätt


Dessa rörelser har krävt i särklass flest människoliv globalt av alla terrororganisationer i modern tid och har som bekant begått massmord i såväl London som Madrid.


Sedan får man givetvis avvakta SÄPO´s utredning för att se hur ensam den aktuella attentatsmannen verkligen varit i planeringen av sitt dåd.
/BR

Gert Frost sa...

Skönt att hitta inlägg som balanserar. Tack för det!

M. A. Magnuson sa...

Till signaturen BR: Det du påstår stämmer inte. Enligt EU:s gemensamma polisorgan Europol står separatister för den klart övervägande delen av terrorbrotten inom EU, och islamistisk terror för en mycket liten del: endast ett terrordåd med islamistisk anknytning ägde rum inom EU under 2009. Läs pressmeddelandet här och hela rapporten här.

BR sa...

Till M.A. Magnusson.
Jag skrev att islamistiska terrordåd krävt överlägset flest människoliv globalt.
Det som gör just islamistisk terror så speciell är dels att de flesta som drabbas faktiskt är muslimer och dels att den är den enda terrorism som systematiskt använder sig av självmordsmetoden vilket säger en del om dess unika hänsynslöshet.

/BR

A-K Roth sa...

Hoppas bara man den här gången slipper det alltför vanliga tankesättet i Sverige om självmordsbombare, att misär, fattigdom, orättvisor etc. formar en självmordsbombare. Så är det verkligen inte:

http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/israel-hoppl-st-ute-med-sj-lvmordsbombare

En annan artikel av Belkouche och Eriksson är mycket konstruktiv i frågan relationer till våra muslimska medborgare:

http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/tolerant-islam-lever-och-frodas-trots-allt

Att skarpt fördöma militant islamism utan att klandra alla muslimer handlar den om.

Anonym sa...

Ulf, du som ledamot i förbundets styrelse kan väl inte blunda för faktum att vårt Förbund tar på sig enormt ansvar i och med inhysning av troende med så annorlunda syn på religiositet och ickeeuropeiskt blind angagemang och desperation för det egna gudomliga och brist för tolerans mot dem otrogna/icke muslimsk troende . Är vi, som hade så svåra identitets dilemma redan inom Kristendomen, verkligen redo för det?Hoppas ledningen vet vad de gör, likaså har resuser att hantera dessa extrema ideer. Jag tvivlar att dem flesta kristna socialdemokrater skulle vara villiga att dela detta ansvar. Dessutom så väcks här frågan om eventuell legitimering av den sortens islamisk tänkande i o m öppningen av en kristen förbund för så främmande, ickketoleranta idealer.
AndreAndrzejWaligora, KristenVänster och katolik

Mr.Plow sa...

@Lars - Du verkar också rätt historielös, faktum var att nazisterna då (i Sverige) det aktuella året dödat 3 personer, varit nära att döda minst ytterligare 2st. Efter det gav de sig på expos redaktion och det tryckeri som tryckte tidningen.

Det tidningarna gjorde då var att hänga ut en stor bunt nazister och andra högerextremister. De valda noga, det skulle vara ledare som i om inte alla fall så åtminstone 90% (för jag minns att det var någon som inte var det, men han/dem var uttalade ledare) av fallen blivit dömda för grova brott. Den nazistiska rörelsen var betydligt större än de som hängdes ut.

Jag ser gärna att tidningarna hänger ut vissa personer med koppling fundamentalistiska religösa grupper i Sverige börjar begå regelrätta mord. MEN de ska vara finnas tydliga kopplingar och de ska vara dömda för brott, eller vara ledare för rörelser som uppmanar till terrorism (tror att det finns färre (om ens nån) muslimska rörelser som uppmanar till det i sverige, det finns nog betydligt fler högerextrema). Än så länge finns det inte så många sådanna

Kerstin sa...

Ulf:
Bra skrivet. Håller helt med dig idag.

(Även om det inte betyder något vad jag tycker, så ska jag ju inte bara klanka, kritisera eller ifrågasätta utan också tala om när jag anser att något är bra :-).)

Ebba sa...

Ännu ett exempel att lägga till uppräkningen är bombdådet vid Rosenbad 2002:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article96414.ab

Se även sid 42 här för terroristernas egen beskrivning:
http://www.maoistisktforum.se/5_vfsnp/ib/IB19.pdf

Josef Boberg sa...

Mr.Plow - Etablissemangets massmedia är "Trattmedia" (video 2,5 min) enligt Hans Rosling.

Anonym sa...

När vi ändå är inne på bombdådet i Stockholm:

Stöder du Peter Weideruds analys av att det viktigaste vi - så här i bombens efterdyningar - kan göra är att ta avstånd från den mordhotade Lars Vilks?

Ulf Bjereld sa...

Anonym 12:53: Så här skrev jag om Lars Vilks och Åke Green i våras: http://ulfbjereld.blogspot.com/2010/05/lars-vilks-och-ake-green-lika-som-bar.html

Jens sa...

Man kan väl fylla på historien bakåt med den svenske anarkist som mördade generalen Beckman i Stockholm 1909 i tron att denne var ryske tsaren, just då på Sverigebesök.

Kerstin sa...

A-K:
Och det är ju ingalunda så att Västvärlden dödar några oskyldiga muslimer, ja det har man ju aldrig någonsin gjort - eller hur? Alla Irakier var ju skyldiga till 9/11 och alla afghaner också liksom många pakistanier, och det var de långt före 9/11 dessutom, redan före andra världskriget var de det - egentligen.

Men allvarligt: Det är klart att sådana här attacker i Väst, såväl som i Israel, beror på de illdåd som Väst (och Israel) begått och begår mot oskyldiga muslimer överallt i arabvärlden, och också på den diskriminering och den hets mot muslimer som vi har sett i Europa och USA de senaste 10-15 åren.

Anonym sa...

Det är sant att du har diskuterat Vilks och Åke Green tidigare.

Men vad tycker du om Weideruds försök att politisera terrorattentatet i Stockholm genom att uppmana till fördömanden av Lars Vilks?

Smakfullt och taktiskt riktigt - eller osmakligt och omdömeslöst?

Guardian sa...

Man kan fundera över varför terroristexpert Ranstorp plötsligt går upp i falsett, i egenskap av expert så borde hans reaktion faktiskt vara den motsatta.

Avsaknaden av både nyanser och historik från Ranstorps sida gör att han undergräver sin egen legitimitet.

A-K Roth sa...

Kerstin, du kommer med ett icke-argument som är bråksjukt snarare än konstruktivt och rakt. Så du vill framföra att det verkligen är orättvisor och misär etc. som gör en självmordsbombare? Ledsen, men experter håller inte med.

Lägg inte ord i min mun och behandla inte muslimer som du gör, som kollektiv där alla tycker likadant. Lite respekt för folk, är du snäll!

Faktum kvarstår att de personer som begår dessa brott och annan terror har uppviglats, radikaliserats, indoktrinerats, rekryterats och deras familjer belönats. Bara i år har palestinska myndigheten officiellt hyllat de som stod bakom München och bakom flera självmordsbombningar. Svenska radikala har tyckt så synd om dem som har det så dåligt att de måste ta livet av sig medan de mördar andra. Och vad mer, man har odlat denna syn i opinionsbildningen. Nauseating!

Läs Newsmills många artiklar och andra åsikter så kanske du kan omvärdera den ledande kulturelitens linje under alla år, den här är bra:

http://www.newsmill.se/artikel/2010/12/12/israel-hoppl-st-ute-med-sj-lvmordsbombare

A-K Roth sa...

Ulf: Får tacka din bloggrulle för länken till Andreas Johansson Heinö:

http://andreasjohanssonheino.blogspot.com/2010/12/herr-abdulwahab-reser-till-stockholm.html#comments

Den som läser den lär. Mycket bra analys och bra kommentarer. En av dem citerar Magnus Ranstorp i DN chat. Är du inte lite hård mot Ranstorp? Ranstorps syn, trots sina språkliga utvidgningar (skyddad vik, stormig värld), visar väl ändå vad gemene svensk känner. Precis som palmemordet var ett grymt uppvaknande så var även detta ett. Det var inte den första terrorattacken men väl den första självmordsbombningen.

Guardian sa...

A- K Roth

Det förekommer att Palestinier hyllar självmordsbombare, men en i rättvisansnamn ska man då även också nämna att man i Israel har en ännu längre tradition att döpa gator efter judiska terrorister.
http://palestina.blogspot.com/2010/04/vem-hyllar-egentligen-terror.html

Så innan A-k Rooth ska kalla andra för ”grälsjuka” – så kan hon fundera över om de judiska terroristerna - i vilken utsträckning de var offer för ”orättvisor och misär”.

A-K Roth sa...

Guardian, inte vara grälsjuk du också. Vad är det för fasoner? :)

Jag talade om självmordsbombningar, specifikt, och en svensk attityd till fenomenet. Har verkligen Israel hedrat en självmordsbombare eller nån hjärna bakom ett illdåd som händelsen i München? Finns det en Baruch Goldstein-gata äter jag min hatt. Men visst kan någon ha hyllats. Någon som sprängde ett dagis då, eller? Jag förnekar inte att Israel hade terrorligor, vid samma tid som araberna hade det. Men det stör liksom när Abbas hyllar terrorister idag.

Guardian sa...

A K
Och eftersom Roth inte hittar någon ”Baruch Goldstein-gata”, så hyllar därmed inte Israel terrorister – trots att jag i min länk pekar ut ett dussin gator i Israel uppkallade efter terrorister…

Om man inte känner till enkla basfakta kan man aldrig tagen på allvar i en saklig diskussion.

Jan Wiklund sa...

Nåja, men det största problemet är och förblir statsterrorismen. Småhandlare i branschen kan vara otrevliga, men i stort tar de inte livet av fler än getingar.

Och så ska vi komma ihåg att som krigförande part är Sverige legitim måltavla. Det är inte moraliskt mer klandervärt att mörda oskyldiga här än att göra det i Afghanistan, vilket görs med den svenska regeringens aktiva medverkan.

A-K Roth sa...

Guardian, du är i attack mode, ser jag. Mina kommentarer syftade inte på att hävda att Israel eller palestinska judar innan Israel aldrig begick terrorbrott eller att gator inte är uppkallade efter våldsmän/terrorister/stridare. Jag känner till det!

Naturligtvis är jag färgad av vansinnesdåden i Israel år 2000 och framöver. Man såg då svenska skribenter visa medlidande med dem som var så uppgivna att de "måste" offra sina liv. Bedrövligt och naivt.

Jag skrev enbart om självmordsbombningar och vad som gör att folk tar detta fatala steg. Den syn man så ofta mött, en medlidande och nästan ursäktande syn, håller inte. Att man idag hyllar personer som begick dessa dåd, passar in i diskussionen eftersom den sortens brott nu drabbat Sverige! Hyllandet visar att det förvisso handlar om en uppmuntran, uppskattning av dåden och indoktrinering i extremism. I vår tid. Du behöver inte hålla med. Tänker du komma med fler angrepp/sarkasmer eller kan du diskutera belevat?

Anonym sa...

Hade inte Sverige flörtat med aggressionspakten NATO och deltagit med ockupationssoldater i USA & israels blodiga ockupationskrig i mellanöstern hade vårat land inte heller varit ett legitimt objekt för dessa länders ockupationsmotstånd och dess sympatisörer. Det är människor som Ranstorp och bombhögern som bär det yttersta ansvaret för att svenskar också blivit måltavlor.

A-K Roth sa...

Anonym 5:32, du kallar Sverige ett legitimt land för detta brott? Det är terrorister som gör svenskar till måltavlor och du missar målet. Är du själv jihadsympatisör?

Guardian sa...

A-K
Attack-mode? Verkligen inte…
Däremot så är en av dina stående litanior att allt är så ensidigt och ingen ser och förstår saker ur Israel och dess befolknings perspektiv.

Jag kan ju tycka då, att man själv ska föregå med gott exempel – bara för andra påstås vara ensidiga, blir knappast jag mer trovärdig om jag ska vara sju resor värre…

Om man känner till namngivningskulturen som myndigheterna praktiserar i Israel – så framstår man som extremt hycklande, om man bara ska kritisera PA och Abbas.
Terrorism kan vara självmordsbomber - men det kan också vara massa andra saker som staten Israel ägnar sig åt.

Sedan betvivlar jag att vi i Sverige generellt skulle ha någon positiv inställning till självmordsbombare – däremot finns det en förståelse för att den israeliska ockupationen skapar ett klimat där sådana grupperingar som Hamas, islamiska jihad mfl har det lättare att göra sig gällande.

Denna kunskap finns förvisso även i det israelisk/judiska samhället – men oftast gör man det lätt för sig, och reducerar det hela till att handla om någon form av obegripligt hat mot judar.

Att judar är hatade och ständigt förföljda är något man får med modersmjölken, så den rollen är invand.

Till och med Cordelia Edvardson skrev att hon snarare tyckte det var märkligt att det inte var fler självmordsbombare – med tanke på hur förnedrande och illa palestinierna behandlas i israeliska checkpoints.

A-K Roth sa...

Kanske jag reagerar på dina och andras stående litanior som går långt tillbaka, Guardian? Jag avstår från att ge exempel men jag minns.

Cordelia Edwardsson må förlåtas en och annan miss och det du citerade var en. Om respektlös behandling skulle leda till självmordsbombningar skulle de hända på många ställen i världen, där folk lever under sällan skådad misär ocvh svält. Att dra fram en tokenjude som tycker si eller så imponerar inte. Fakta, please.

En så drastisk typ av protest som självmordsbombningar odlas fram, i min syn. Och det finns ju dokumenterat hur det sponrats och uppmuntrats och nu igen, hyllats. Du finner fel i att man påpekar det? Detta är ingenting att se bort från, medvetet ignorera.

Josef Boberg sa...

"En så drastisk typ av protest som självmordsbombningar odlas fram, i min syn. Och det finns ju dokumenterat hur det sponsrats och uppmuntrats och nu igen, hyllats."

Jo... - A-K Roth - så kan det ju ses som. Om hur det går till - har jag tänkt och skrivit om HÄR.

A-K Roth sa...

Guardian, detta låter inte bra:

"...någon form av obegripligt hat mot judar..."

"...Att judar är hatade och ständigt förföljda är något man får med modersmjölken, så den rollen är invand..."

Syftar du på offermentalitet? Nu börjar det likna något som inte har med självmordsbombningar att göra. Det lutar snarare åt ett osmakligt håll.

Anonym sa...

Cordelia Edwardsson har ju rätt i att det är märkligt att inte palestinierna använder mer väld än vad de gör. Hur mycket våld hade vi själva inte försökt använda om vi hade behandlats på samma vis? Hur mkt våld använder inte Israel för att freda sig!? Sätt er in i samma situation och fundera lite. Hur mkt hat mot våra ockupanter hade inte vi känt? Vår så kallade civiliserade fernissa är inte så väldigt tjock som vi tror givet vissa omständigheter.

Anonym sa...

Nu är det, sen en dryg vecka, lite lättare att förstå skräcken hos en människa i Afghanistan när ryktet sprids: - Svenskarna kommer!

Lars Johansson

A-K Roth sa...

Ananym, i citatet Guardian gav talades inte om "våld". Det talades specifikt om "självmordsbombningar". Om det var detta Cordelia verkligen skrev vet jag inte, då Guardian inte gav källa. Så hur kan man tala om att hon har "rätt" då du talar allmänt om våld och inte specifikt om självmordsbombningar?

Om du hade behandlats på "samma vis", hade du då engagerat dig i att uppvigla, rekrytera, hylla och belöna självmordsbombare, eller sprängt dig själv? Ja, kanske.

Sedan blir det ett cirkelresonemang eftersom de åtgärder som drabbat palestinierna kommer från de förödande och vansinniga sprängattentaten. Mellan 2000 och 2007 skedde 140 självmordsbombningar i Israel med kulmen 2002. Hundratals dödade och tusentals svårt skadade.

Guardian sa...

A K
Jag har inga behov att få mina åsikter först massakrerade till oigenkännlighet – och sedan recenserade av dig…

Jag vet inte vad du far efter med kommentarer om ”osmaklighet” – men att det i högsta grad existerar en judisk offermentalitet är ingen större sensation.
(Sedan är det inte alla judar som vill ta på sig rollen)

I senaste Judisk Krönika (5/2010 s 39) är det en läsarundersökning där de 5 viktigaste punkterna listades. Nr 2 var ”Trötthet på offerrollen”…
Man var trött att ständigt framstå som offer – särskilt de yngre, generationen efter dig.

Judisk krönika nr 3 (s 15) skrev Anders Carlberg en intressant artikel om styret i Israel – ”En hållning som förstärker den latenta offeridentiteten”…

Något som styr offer-rolls-tänkandet är världsbilden, och här är du fullständigt obegriplig.

I en tidigare kommentar till dig på en annan tråd här hos Ulf, så skrev jag följande till dig:
”Eller när man framställer de ockuperade palestiniernas högst moderate ledare Abbas som någon sorts judehatande terrorist.

Abbas som exempelvis har tagit avstånd från våld och kallat den andra Intifadan ”en av våra värsta misstag”.
Om man ägnar sig åt sådana nidbilder, vad har man för verklighetsuppfattning, går det överhuvudtaget att bli tagen på allvar då?”

Så enkelt är det A-K.

Ps. Jo, Cordelia skrev specifikt om självmordsbombningar i sin kolumn på SvD…
Är det någon principiell skillnad om man sitter i sin Merkava stridsvagn och skjuter på civila, eller om man bär dit sprängladdningen själv?

A-K Roth sa...

Så skriv så man begriper då, Guardian. Jag kan inte veta vad du tänker. Jag läser Judisk Krönika och vet vad du beskriver. Att ett utsatt folk med tragisk gemensam överlevnadshistoria tar upp ämnet är dock annorlunda än när en traditionellt "antagonistisk" person gör det.

För fem år sen höll du på om att "...israelerna bokstavligen svälter invånarna i Gaza...". Har inte hänt, kommer inte att hända, och israelerna vill inte att detta ska hända. Antagonistiskt, Guardian.

För mig beror mycket på
sammanhanget. Att tala om offermentalit när det handlar om antisemitiska uppviglingar och självmordsbombningar är för mig osmakligt. Du menade det inte som jag tog det. O.K. Men himmelens alla makter, det är ett fasansfullt och svårföraståeligt brott det handlar om, självmordsbombningar. Att då som jag tala om rekrytering, uppvigling och belöning, det många lärda har skrivit om, är relevant. Utan att någon lommer farande med "offermentalitet". Basta!

Och så Abbas: Att han kallar den andra intifadan ett av deras värsta misstag låter bra tills man undrar varför han ser det som misstag. Det skrev du inte. Vågar man tro att det var för att så många oskyldiga offer skördades, att det var oacceptabelt? Det vore nånting att kalla moderat det! Kanske han inser att hans eget folk demoraliserades, att intifadan drog med sig mer elände för palestinier i form av åtgärder och annat bedrövligt?

Så i den andan, att Abbas ser intifadan som ett misstag, varför låter han då nu, detta år, palestinska myndigheten officiellt hylla självmordsbombare? Moderat? Ja, kanske så moderat det kan bli.

Jag må bli förlåten min skeptiska syn på mannen. Han skrev trots allt en doktorsavhandling (som senare blev en bok) i Moskva som flörtade med förintelserevisionism. Han säger sig ha modifierat sin syn och ser annorlunda på det nu. Men vem vet?

Guardian sa...

A-K
Jasså nu är det mitt fel?
Du läser in och tillskriver mig massa åsikter jag inte har – för att sedan beklaga dig över att du inte kan vara tankeläsare…


Som jag skrev till dig tidigare, så beklagar du dig ständigt över alla andras ensidighet – samtidigt som du uppför dig exakt likadant.
(Och du behöver inte ”kvittera” genom att skriva att du tycker att jag är det också!)

Jag behöver bokstavligt skriva dig på näsan för att du ska medge faktum – och då säger du att du känt till saken hela tiden…
Varför överhuvudtaget tjafsa i första läget, om du vet att det är korrekt?

Att ockupationen fyller en funktion i det israeliska samhället är ingen större nyhet – annars så hade den varit avslutad för decennier sedan…
Att styret i Israel dessutom på ett synnerligen cyniskt sätt utnyttjar ockupationen och appellerar till judisk offermentalitet för att nå politiska syften – är sannerligen ingen större sensation, heller.
Det handlar inte om att folk råkar vara judar – utan vad judar faktiskt gör mot andra!

Alltså, Abbas skrev under tidigt 1980-tal en ”doktorsavhandling” om Förintelsen - och därför kan man inte ta hans avståndstagande från Intifadan två decennier senare, på allvar…
Det har ju inte med varandra att göra.
Finns det någon logik, förutom din smutskastning och dina nidbilder – vilka jag uppmärksammat tidigare…


Det som det syvvende och sist handlar om är att jag står upp för Palestiniernas okränkbara mänskliga rättigheter, medan du ständigt försvarar och urskuldar brott mot dem.
Mer komplicerad än så är inte diskussionen – och det behöver man sannerligen inte vara ”tankeläsare” för att se. Punkt.

Josef Boberg sa...


God Jul !

önskar Josef

A-K Roth sa...

Du sätter punkt, Guardian, men läs igen vad jag skrev. Det var inte att Abbas har ett olyckligt förflutet i avdelningen förinteleserevision. Det är detta PLUS dagens hyllande av självmordsdåd som inte går ihop. Nej, det är inte alls DITT fel att du inte uttryckte dig så jag förstod, Guardian. Men du kan ha fel på vissa områden, som alla andra. Och det är kanske så jobbigt att du bråkar vidare. Och med det är vi tillbaka till det som sporrade dig: anklagelsen om bråksjuka. Ha en trevlig helg och Gott Nytt År, Guardian, Ulf och andra!