2010-11-23

I dag har Sverige varit ett civiliserat land i 100 år. Om kampen mot dödsstraffet

I dag för 100 år sedan avrättades den för rånmord dödsdömde Alfred Ander med giljotin på Långholmens fängelsegård. Avrättningen blev den sista som genomfördes i Sverige. För att uppmärksamma dagen publicerar jag en uppdaterad version av en post från den 16 september 2009:

Efter två och en halv timmas fåfängt karvande i den dödsdömde Romell Brooms arm tvingades bödeln i Ohio ge upp. Romell Broom sägs då ha gråtit av smärta och ångest, och själv försökt hjälpa bödeln att få in nålen i en blodåder. Myndigheterna i Ohio har beslutat att göra ett nytt försök att avrätta Romell Broom inom en vecka.

USA:s användande av dödsstraffet är en av nutidshistoriens skamfläckar. Den misslyckade avrättningen av Romell Broom är heller inte unik. Redan 1947 formulerade Stig Dagerman en isande kritik av USA:s agerande:

"Den till döden dömde negern Francis som nyligen undkom med livet från elektriska stolen, därför att bödlarna var berusade, skall nu åter sättas i stolen."

Två gånger död

Snälla vita herrar lynchar negrer.
Det rår inte fulla vita bödlar för.
Det är inte så noga hur en neger lever.
Det är inte så noga hur en neger dör.

Det är rätt skönt att höra negrer skrika.
Låt stolen krångla om nu stolen vill.
Sam och Joe och Paul kan kvitta lika.
Det är bara att försöka en gång till.

Alla är vi ju på sätt och vis elever,
och mycken övning nog till bödelsyrket hör.
Det är inte så noga hur en neger lever.
Huvudsaken är ju att en neger dör.

"Två gånger död" har sjungits in av Fred Åkerström, och återfinns på LP:n Dagsedlar åt kapitalismen (Metronome, 1967 ).

Uppdatering: Romell Broom lever än. Hans kamp för livet med det amerikanska rättsväsendet har pågått i mer än 25 år (han har suttit i dödscellen sedan 1984), och det är ännu oklart hur kampen kommer att sluta.

Ingen mmänniska har avrättats i Sverige på 100 år. I min bok innebär det att Sverige nu varit ett civiliserat land i 100 år. Undrar när USA också skall bli civiliserat?

Jag kan också rekommendera Torsten Seths utmärkta understreckare i dagens Svenska Dagbladet om den amerikanska Drömmen om den perfekta avrättningen.

7 kommentarer:

A-K Roth sa...

Ulf Bjereld, helt riktigt: Dödsstraff är vidrigt av många anledningar. Sverige har varit civiliserat i detta avseende i 100 år. Andra ageranden, som omänsklig undfallenhet inför Tredje Riket, t.ex. det svenska initiativet att märka judars pass med J under WWII, har inte direkt varit civiliserade. Att man inte har dödsstraff är nog inte det enda kriteriet för att vara ett civiliserat land.

Sverige har sedan 60-talet agerat ociviliserat när de har närmat sig, lyft upp och i effekt ursäktat andra sorts bödlar, terrorister. Vi ser det än idag. Vi ska nog inte vara alltför självgratulerande?

Olaus Petri sa...

A-K, den svenska självbild du beskriver är ett övreståndsfenomen och inget annat än omstöpt punschpatriotism.

Principen är densamma. Sverige och svensken får sitt vackra yttre utifrån negativa kontraster. Då blir det skönt att spegla sig och lätt att peka med hela handen på den eller det som inte håller måttet.

A-K Roth sa...

Olaus Petri, jag har i bl.a. Newsmill stött på ett begrepp som också kanske visas på dagens version av punschverandan, bland di höge, politikerelit and such: "Godhetssyndromet". Det kändes ganska så pricksäkert.

Anonym sa...

Men det gick bra att tvångs-sterilisera medborgare tills långt in på 1970-talet. Sverige är kanske inte så civiliserat som Bjereld gör gällande.

Anonym sa...

Den alltmer sofistikerade DNA-tekniken kan bli ett argument FÖR dödsstraff eftersom risken för misstag kan elimineras tämligen totalt

A-K Roth sa...

Anonym, det är inte bara vetenskapen som spelar roll. Vi människor med våra fel och brister, slarv och fördomar, fanatism och politisk girighet...ska vi någonsin kunna göra detta "rätt" - om det nu finns något rätt i att staten tar ett liv?

Anonym sa...

Kan aborter vara civiliserade och dödsstraff ociviliserat i ett och samma land?