2010-06-02

Ulf Carmesund hemma igen - och snart styr M/s Rachel Corrie mot Gaza

I dag kom Ulf Carmesund åter till Sverige, efter några dygn i israelisk fångenskap. Ulf Carmesund är internationell sekreterare för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen och var en av de elva svenskar som fanns ombord på Ship to Gaza. Lite medtagen men stark och samlad mötte han i dag svenska medier vid välbesökta presskonferenser i Stockholm och i Göteborg.
Carmesund berättade bl a hur fartyget stormades av israeliska soldater beväpnade med automatvapen, gummikulor och tårgas och hur fartygets kapten blev slagen med en gevärskolv i huvudet. Han berättade också uttrycksfullt om den förödmjukande behandling han utsattes för under sin tid i fångenskap. (Hela presskonferensen i Stockholm kan ses här.)
Jag är oerhört lättad över att Ulf Carmesund nu är hemma hos sin hustru och sina tre barn i Alingsås. Tragedin med Ship to Gaza har också fört en del goda saker med sig. Den internationella opinionen tycks nu mer enig än någonsin om att den grymma och politiskt kontraproduktiva blockaden av Gaza måste brytas. Egypten har redan öppnat sin del av gränsen och bidrar därmed till att urholka blockaden ytterligare.
Nu vänds blickarna mot det irländska fraktfartyget M/s Rachel Corrie som är på väg med förnödenheter i lasten till Gaza. M/S Rachel Corrie är döpt efter den amerikanska aktivisten Rachel Corrie som år 2003 dödades av en bulldozer när hon som mänsklig sköld försökte hindra israeliska soldater från att riva ett hus i Gaza. M/s Rachel Corrie befinner sig runt 400 sjömil från Israel ute i Medelhavet. Ombord på fartyget finns bl a mottagaren av Nobels fredspris irländskan Mairead Maguire och förre koordinatorn för FN:s biståndsprogram i Irak Denis Halliday. Irlands premiärminister Brian Cowen har offentligt krävt att fartyget släpps igenom den ”omoraliska och kontraproduktiva” militärblockaden. "Om våra medborgare skadas får det mycket allvarliga konsekvenser", hotade premiärministern.
Israel har genom sitt övervåld och sina folkrättsbrott i samband med attacken mot Ship to Gaza ytterligare stärkt sin internationella isolering. Det är trist, för att uttrycka det milt. Någonstans kommer det politiska priset att få betalas. Jag tvivlar på att den israeliska regeringen lyckas hålla ihop året ut.

11 kommentarer:

BR sa...

M/S Racel Corrie söker uppenbarligen samma martyrdöd som den nanmngivare som i oförstånd placerade sig framför en israelisk "armed Bulldozer", DS 9 med en starkt begränsad siktspringa.
Låt oss hoppas att Rachel Corrie låter sig uppbringas istället för att låta sig sänkas innanför den enligt Osloavtalet överenskomna israeliska blockadgränsen för fartyg till terroristerna i Gaza.
Gud med IDF!
/BR

Kerstin sa...

Ulf:
"Övervåld" skriver du. Det tolkar jag som att du anser att lite lagom våld hade varit OK, men nu blev det lite eller alldeles för mycket av den varan.

Jag anser att man ska säga som det är: Det handlade inte om "övervåld" utan om "oacceptabelt våld" och "mord", och det ska sägas i klartext.

Niclas Kuoppa sa...

Jag måste fråga om den turkiska biståndsorganisationen IHH. jag läste om den på wiki och det verkar finnas väldigt delade meningar om den. Var det så smart att låta dem finansiera delar av båtresan? Det borde vara sunt förnuft att bara använda sig av hjälp från organisationer med gott otvivelaktigt gott renomé, som Röda korset, Röda Halvmånen, osv för att inte ge israelerna fler ursäkter än nödvändigt. Sen fattar jag inte hur Edda Manga, Dror Feiler och Gardell, enligt Aftonbladet, kan ha firat med champagne på sin hemresa. De är säkert lättade över att vara på väg hem med livet i behåll, men människor dödades. Då dricker man inte champagne!

Anonym sa...

Soldaterna var beväpnade med tårgas, stun grenades, elpistoler, paintgun gevär och pistoler. Dessa vapen är stapelvara för polisiära insatser, vars syfte är att undvika dödsoffer. Vad anser du, Bjereld, skulle vara en rimlig våldsnivå? Vad anser du israelerna skulle ha gjort i stället när de besköts med skarpa skott?

GT

Ulf Bjereld sa...

GT: En preliminärt god idé hade kanske varit att inte nattetid låta tungt beväpnad militär på internationellt vatten storma en båt fylld med civila aktivister och lastad med förnödenheter.

Dessa mina minsta bröder sa...

Vill bara upplysa om den ohederliga referat av Ulf Carmesunds presskonferens som Världen Idag har gjort citat" De var väldigt aggressiva och målmedvetna när de tog kontroll över båten. Men det var inget övervåld som innebar att de slog mot försvarslösa." i artikeln utelämnas helt att nämligen att en israelisk soldat slog till mot kaptenens öra med sin gevärskolv så att han slogs till durken ( golvet på ett fartyg )? oseriöst

A-K Roth sa...

Jag kanske får reformera min något negativa uppfattning av Ulf Carmesund som mest bygger på vilket sällskap han håller, att han inte vet mycket om IHH, vilket alla som allierat sig med gruppen borde ha sett till att göra! Han rapporterar bara vad han själv har sett och det är hederligt.

Det verkar dock sant, Ulf, att Broderskaparna själva, enligt sitt handlande, har sett Hamas som lämpliga samtalspartners trots deras hemska handlingar i Gaza, mot Israels folk och i sina antisemitiska utfall. Hade IHHs band till Hamas bekymrat Carmesund om han hade vetat? Handlar det om naivitet, arrogans eller att Broderskaparna och Hamas avskyr samma land?

Till en fråga på DN om Socialdemokraternas roll blev Carmesund defensiv, kallade frågan "insinuant". (s) borde välkomna en undersökning om partiets integritet i utrikespolitiska frågor.

Carmesund verkar ha rapporterat rakt, i motsats till Mattias Gardell som inte hållit sig till det han själv sett. Hur vet Egon vad Carmesund såg med egna ögon? Och vill Egon att man sprider overifierade rapporteringar a la Mattias Gardell? Egon blir missnöjd när någon rapporterar hederligt från sin synpunkt. Vad är det som styr Egon?

Kerstin sa...

A-K Roth:
Varför glömmer du alltid israeliska arméns hemska handlingar mot palestinierna ända sedan 1948, hur man fördrivit palestinier från sina hem och sin jord med förfärligt våld? Eller känner du bara inte till detta? I så fall rekommenderar jag läsning av historikerna Ilan Pappe och Benny Morris. De hävdar båda samma sak, med den skillnaden att Pappe är kritisk till det israeliska våldet gentemot palestinierna medan Morris tycks anse att det var rätt att mörda och fördriva dem, att den zionistiska saken krävde detta.

Vad gäller IHH så är det lite skumt det här med att karaktärisera rörelsen som terroristisk. Det tycks varken FN eller USA har gjort och USA har ju varit ganska snabbt att stämpla alla misshagliga organisationer som sådana.

Läser man om organisationen IHH på svenska Wikipedia så får man veta att den i stort sett är en del av Al-Qaida enligt en massa undersökningar och att den är en förtäckt terroristorganisation. Under artikeln står sedan att den delvis är en översättning från engelska Wikipedia.
Går man så till engelska Wikipedia finner man att det inte är många rader som stämmer mellan de båda artiklarna och att den engelska versionen endast nämner att israeliska källor hävdar att IHH är en terroristorganisation. Svenska Wikipedia verkar lite ohederlig här alltså (undrar varför?).

Dessvärre, idag, om inte förr, kan man inte tillskriva israeliska källor så mycket tillförlitlighet. Den som inte har något att dölja behöver inte beslagta alla mobiltelefoner, alla kameror och datorer och stänga av all kommunikation med yttervärlden, som Israel gjorde på båtarna i Ship to Gaza. Den som gör så kan knappast därefter betraktas som något sanningsvittne - mer än av de redan troende.

Och du ska se A-K, att om du kollar din omgivning lite så har du säkert någon mosters kusins bekant som någon gång har pratat med en person som känner någon som en gång har sagt ett gott ord om Hamas, så att du också är terrorist -egentligen.

Kerstin sa...

Hittade en intressant artikel av Ilan Pappé:

http://www.heraldscotland.com/comment/guest-commentary/essay-of-the-week-what-drives-israel-1.1032971

A-K Roth sa...

Ulf, svar till Kerstin i allmänna ordalag: Kerstin, du har många funderingar, spekulationer och misstankar, alltid till Israels och dess stödjares nackdel. Försök hålla dig till fakta som faktiskt finns. Gå inte efter andrahandsversioner och inte efter fientligt skvaller. Jag kan inte hjälpa att den engelska Wikipedias bidragare inte så på alerten som de svenska om IHH. Om du tvivlar, läs mer och bredare.

Nemokrati sa...

Därför anser jag att världssamfundet ska agera genom FN - samt se till att åtala Bush-administrationen för krigsförbrytelser under Irakkriget.