2009-10-16

Om Sverigedemokraterna, blockpolitik och statsministerfrågan

Sverigedemokraterna genomför just nu sina s k landsdagar i Ljungbyhed utanför Klippan i Skåne. Men anledning av landsdagarna diskuterade statsvetaren Anders Widfeldt i Studio Ett:s 16-timma i dag fredag förutsättningarna för att Sverigedemokraterna skall nå framgång i valet 2010 (Widfeldt medverkar i slutet av inslaget).
Anders Widfeldt betonade den gamla statsvetenskapliga sanningen att blockpolitik där vänster står mot höger försvårar för högerpopulistiska partier att nå framgång och vinna en plats i parlamentet. Men Widfeldt gjorde en viktig precisering av denna sanning. Det räcker inte med att ett vänsterblock och ett högerblock står mot varandra i valkampanjen. Det avgörande är om väljarna uppfattar att det finns distinkta skillnader mellan dessa båda block.
Widfeldts analys innebär att om de etablerade partierna vill motverka en valframgång för Sverigedemokraterna så är det visserligen viktigt att alliansregeringen och de rödgröna går till val som två distinkta block. Men det är än viktigare att dessa två block inte tränger ihop sig i mitten, utan i stället verkligen var för sig täcker in såväl den vänstra som den högra delen av det politiska fältet. När valkampen nu sägs rikta in sig på de vankelmodiga mittenväljarna finns det onekligen en risk att de båda blocken lägger sig så nära varandra att det för många väljare blir svårt att se de avgörande skillnaderna.
Jag noterar också att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna pekar ut Mona Sahlin som den enda politiker de aldrig kommer att kunna stödja som statsministerkandidat. Om det säger jag bara en sak: Heja Mona!

5 kommentarer:

Lars M Hermansson sa...

När det gäller blocken är de så intill förväxling lika att väljarna inte kan skilja dem åt.
SD har en stor chans att nå framgång eftersom de har frågor som inget etablerat parti driver och därför blir SD det enda alternativet för väljare som inte uppskattar blockpolitiken.
Det kan inte vara särskilt konstruktivt att som de båda blocken stänga dörren till SD eftersom man då också underkänner väljarnas val.

Anonym sa...

Så de skulle kunna stödja Lars Ohly?

Dessa mina minsta bröder sa...

Om nu Socialdemokraterna vill vinna "de klentroganas och soffliggarnas röst" måste ni se till att vara befriade från skandaler och ha trovärdiga kandidater, vi väljare är nu less på riksdagsledamöter som "tar för sig". Att som Tomas Boström senast driva en advokatbyrå och samtidigt vara företrädare för sin väljare sänder fel signaler. Jimmy Åkesson och hans parti kommer utnyttja sådana svagheter, lågt valdeltagande kommer gynna dessa krafter.

Dennis Lager sa...

Är det inte så att dom sittande vet om att Kd åker ur 2010, att den rödgröna röran kan då få en chans att ta över, och att man redan nu ser om sitt hus och genom sin kontroll och toppstyrning av media ser till så att SD lyfts fram och görs trovärdigare för att ev få en bundsförvant som innebär att man kan sitta kvar vid makten ?

Anonym sa...

Det är så härligt att SD växer och tvingar de andra partierna att disskutera Sveriges misslyckade mångkultur!