2009-10-13

Dawit Isaak och det anstötliga Svenska Fotbollförbundet

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd har dömt Örgryte IS till böter om 10 000 kronor för att klubbens supportrar på en allsvensk fotbollsmatch visat upp en banderoll med texten Frige Dawit Isaak. I sin dom hänvisar disciplinnämnden till Elitfotbollmanualens kapitel 3, § 17, om anstötliga texter och symboler.

Att kräva frihet åt Dawit Isaak bedöms således vara anstötligt. Däremot är det fritt fram för storklubbarnas s k firmor som AIK:s Firman Boys eller IFK Göteborgs Wisemen att på läktarplats match efter match visa upp sina banderoller utan att Svenska Fotbollförbundet på något sätt betraktar det som anstötligt.

Likaså är det tillåtet för de politiska partierna att göra politisk reklam på arenorna, under förutsättning att de betalar fullt marknadspris. Jag antar att betalningen gör budskapet mindre anstötligt.

Och hur är det egentligen med Svenska Fotbollförbundets egna, förtjänstfulla aktioner för att motverka rasism inom fotbolls-Sverige? Är de inte också egentligen ett fall för disciplinnämnden och kapitel 3, § 17?

Jag kan förstå att det finns en oro för att politiska grupperingar skulle nyttja fotbollens offentlighet och publika sammanhang till att propagera för sin sak. Otäcka exempel kan hämtas från Italien, där närmast fascistiska grupperingar kidnappat delar av läktarkulturen. Men att stämpla en humanitär stödaktion för Dawit Isaak som anstötlig är ingenting annat än just - anstötligt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. När man lyssnar på Kenneth Tallinger verkar han ganska osäker över hur "politik" ska definieras.
Skulle bli mycket förvånad om inte Örgryte blir friade efter överklagan.
/GuldÄngeln

Börjesson sa...

Förbundet har medgivit (Tallinger i P4 Gbg i eftermiddags) att man skrivit fel i beslutet som skickades till ÖIS. Paragrafen som faktiskt användes när beslutet fattades är en annan än den nämnda 3:17. Jag minns inte numret, men paragrafen i fråga säger att politiska budskap inte är tillåtna, punkt slut. Tallinger underströk också att de precis som alla andra tycker att budskapet om Isaak är vällovligt, men det gör ingen skillnad. Politik är politik.

Förbundet är fortfarande en samling stolpskott och det här beslutet är fortfarande befängt, men det är bättre att angripa dem på rätt grunder.

Börjesson sa...

Kap 1, § 12 är den paragraf jag fiskade efter.

12 § Politiska budskap
Exponering av politiska budskap på arenareklam och matchdräkter eller i matchprogram får endast förekomma i form av politiska partiers namn och/eller kännetecken. Andra former av politiska budskap är förbjudna, t.ex. politiska anföranden och manifestationer liksom andra liknande aktiviteter oavsett framställningsform (text, ljud, bild eller annat).

Ulf Bjereld sa...

Tack för info. Jag tyckte själv att det var konstigt att de åberopade 3:17, men jag hittade inte Elitfotbollsmanualen på nätet.

Börjesson sa...

Reglerna ligger väl gömda under Svensk fotboll / Tävling / Föreskrifter och tävlingsbestämmelser på förbundets sida. Men jag hittade dem till slut!

http://svenskfotboll.se/ImageVault/Images/height_16/width_16/id_11289/ImageVaultHandler.aspx

Ulf Bjereld sa...

Tackar!