2008-11-02

Mary Poppins behövs i svensk politik

I fredags hade jag glädjen att se GöteborgsOperans scenografiskt och koreografiskt storslagna uppsättning av musikalen Mary Poppins, med Linda Olsson som en glänsande huvudrollsinnehavare. Intrigen är väl känd: Barnsköterskan Mary Poppins kommer till famljen Banks på Körsbärsträdsgränd, livar upp tillvaron för de två uttråkade och odrägliga barnen Jane och Michael, gjuter mod i det moderliga våpet Winifred och förlöser familjefadern George från den själsliga förkrympning hans stränga barndom och hopplöst trista och ansvarskrävande jobb på banken förorsakat. När allt är klart vänder vinden, och hon försvinner lika snabbt som hon dök upp.

Jag läste aldrig Pamela Lyndon Travers ursprungliga böcker om denna mytomspunna barnsköterska, men Walt Disneys filmversion från 1964 med Julie Andrews och Dick van Dyke i de bärande rollerna gjorde stort intryck. Ofta har jag undrat vad i Mary Poppins som tjusar mig. På många vis är ju Mary Poppins förskräcklig - auktoritär, lynnig och självgod ("Praktiskt taget felfri", som hon själv uttrycker det). En blandning av det sämsta hos Karlsson på taket och Pippi Långstrump.

Ändå sitter jag där - i salongen eller framför TV:n - och blir starkt berörd. Göteborgs-Operans programblad ger viss vägledning. Där skriver Giorgia Grilli, författare till boken Myth, Symbol and Meaning in Mary Poppins (Routledge, 2007) att Mary Poppins gärning syftar till att skydda barnen från att utveckla trångsynthet: Bara genom att behålla ett öppet sinne, förmågan att bli överraskad, beredskapen att tro på mer än vad samhället tillåter, viljan att acceptera allt (inte bara någonting) som möjligt, och att gladeligen släppa det givna och låta sig förbryllas, kan människan förbli barndomens premisser trogen. Med en sådan attityd blir livet lovande och värt att leva.

Bekämpa trångsyntheten - det är Mary Poppins bidrag till samhällsdebatten och det budskapet är lika viktigt att bära med sig i dag som i det 1930-tal då Mary Poppins skapades. Bekämpa trångsyntheten blir därför en viktig paroll i dagens svenska politiska liv och kanske med särskild bäring för dem som tror att skolan blir bättre om 7-åringar betygsättes, att samhället blir säkrare om vi inför hårdare straff för brottslingar eller att barnen får det bättre om vi förbjuder vuxna människor som älskar varandra att ingå äktenskap.

Svensk politik behöver en Mary Poppins! Vem har viljan och förmågan att låna hennes paraply och stanna hos oss, åtminstone tills vinden vänder?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Filmen med Dick van Dyke och Julie Andrews är sevärd även idag. Många av inslagen är klassiker.

A-K

Anonym sa...

Two pounds of sugar makes the medicin go down? Jag blir nervos av musikaler. I ena minuten pratar karaktarerna som vanligt, och i nasta sekund far de en knapp och borjar sjunga och dansa...Ok West Side Story och Spelman pa taket ar helt ok. Men de ar de enda......
Men jag skulle egentligen fraga dig Ulf, varfor ar det trangsynt att vilja ha tidigare betyg for barn? Kanske inte vid sju arsaldern. Men jag ar overtygad om att barn, SARSKILT fran hem som saknar studievana mar bra av veta var de star och vad de bor jobba med??
Eleni S

Anonym sa...

Super Mona goes ballistic, Reinfeldt is atrocious... ;-)

AW i Skottland

Ulf Bjereld sa...

A-K: Jajamän, filmen är lysande.

Eleni: Jodå, alla barn skall ha rätt att veta var de står och vad de bör jobba mera med - och det är särskilt viktigt för barn från studieovana hem. Men jag tror inte att betyg är den mest funktionella formen för att sända dessa signaler. Sedan har ju betygsfrågan blivit en symbolfråga, där de i retoriken ibland beskrivs som lösningen på alla kunskapsproblem som kan finnas i skolväsendet. Det är främst det som jag vänder mig emot.

AW i Skottland: Du uppvisar ju här helt oanade talanger!

Anonym sa...

Det var ju de där med "socker i botten också", något att tänka på i betygsdebatten kanske. Det är sockret som gör att det går in, inte den beska medicinen.

Anonym sa...

Visst kan man generalisera i detta fall, allihop? "A spoonful of sugar helps the medicine go down, the medicine go down...in the most delightful way."

Och denna medicin kommer i flera olika färger - från samma flaska (!), så att det passar allas smak och(politiska?)inriktning. :)

A-K