2007-09-05

Odenbergs avgång

Mikael Odenberg avgår som försvarsminister, i protest mot vad han uppfattar som en orimlig neddragning av försvarskostnaderna. Jag har inga problem med en nedskärning av försvaret i sig. Men en nedskärning bör motiveras av förändringar i den säkerhetspolitiska hotbilden – inte av budgetskäl. Den borgerliga regeringen tycks vara besatt av en slags ideologisk ekonomism – skattesänkningar till varje pris. Odenberg visar civilkurage som avgår, såvida inte andra skäl till avgången också finns med i bilden.

Men oavsett vad som är rätt och riktigt i försvarspolitiken framstår Fredrik Reinfeldt än en gång som en svag regeringsledare. Under dånande högkonjunktur avgår en moderat försvarsminister med buller och bång efter en budgettvist med en moderat finansminister, och den moderate statsministern lyckas inte hejda situationen från att skena iväg.

Reinfeldt har en tung uppförsbacke framför sig i arbetet med att övertyga väljarna om att han inte bara administrerar utan också faktiskt styr landet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Är det verkligen Reinfeldt som styr landet? Jag börjar så smått undra om han inte i själva verket sitter med en regering som andra betalt för att få?
Hela cirkusen börjar bli alltmer absurd, och så Reinfeldt som inte verkar vilja med.

Anonym sa...

Försvarsministern visar heder och integritet genom sin avgång. Sverige måste alltid kunna försvara sig mot alla sannolika och osannolika hot, vi kan aldrig spela rysk roulette med vår säkerhet. Vi måste kunna skjuta ner 16.000 ryska kärnvapennisiler och kunna svara med mynt, därför skall Sverige ha kärnvapen i avskräcknings syfte så länge som någon annan nation har det och det kan vi ändå aldrig vara säkra på. Först när det inte varit krig på 1000 år kan vi överväga att minska försvaret, men besluta att vänta 1000 år till för säkerhets skull. Sverige behöver satelitsystem, anti-misilsystem, stridsflygplan, dussintals U-båtar med kärnvapen misiler och allt annat som behövs så varken Ryssland, USA, Kina, Iran eller vem som helst kan skada oss om vi vill vara en fri och självständig nation. Försvaret går före allt, före skola, sjukvård, omsorg, barnbidrag, före allt, för utan vårt land har vi ingenting. Världen kommer bara att bli oroligare så länge som befolkningstillväxten fortsätter, ökad konkurrens om ändliga resurser, fler krig och konflikter. Om inte moderaterna orkar försvara vårt land, vem skall då göra det? Miljöpartiet?

Marta Axner sa...

Hej Ulf,
kul att du länkar till min blogg! Nu har jag flyttat den så du får gärna ändra länken. www.martaaxner.net ska det vara.
/Marta